Avrupa konseyi sıralamasında Türkiye’den 72 üniversite yer aldı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa konseyi sıralamasında Türkiye’den 72 üniversite yer aldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2023 12:58

İngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symond (QS), bu kez de Avrupa Konseyi’ne bağlı ülkeler sıralaması yayınladı. 42 ülkeden 690 kurumun değerlendirildiği sıralamada Türkiye 72 üniversiteyle İngiltere’den sonra en çok temsil edilen ülke oldu. İlk 100’de Türkiye’den hiçbir üniversite yer almadı. Ancak ülkemizden en iyi sırayı 124’üncü olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) aldı.

Haberin Devamı

İngiltere’nin başkenti Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, bu yıl başlattığı yeni proje ile Avrupa Konseyi’ne bağlı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarının sıralandığı QS Dünya Üniversiteler Sıralaması Avrupa’yı yayınladı. Sıralamada 42 ülkeden 690 kurum değerlendirildi. Ancak hiçbir Türk üniversitesi Avrupa bölgesinin en iyi 100 üniversitesi arasına giremedi. Listede Türkiye’den en iyi yüksek öğretim kurumu Güçlü İşveren İtibarı ve Giden Öğrenci Değişimi göstergesiyle 124’üncü sırada yer alan ODTÜ oldu. Diğer yandan Oxford Üniversitesi Avrupa’nın zirvesinde yer alırken, ETH Zürih ikinci, Cambridge Üniversitesi ise üçüncü oldu.

İŞVERENLER ODTÜ’YÜ TANIYOR
Avrupa üniversitelerini küresel tanınma, araştırma becerisi, öğretim kaynakları, uluslararasılaşma ve istihdam sonuçlarına göre değerlendiren sıralamada Türkiye 72 üniversiteyle temsil edildi. Böylelikle 106 üniversiteyletemsil edilen İngiltere’nin ardından Avrupa’da en çok temsil edilen ikinci ülke oldu. Türkiye üniversitelerinin sıralamada öne çıktığı alanlardan biri uluslararası işverenler arasındaki tanınırlık oldu. QS’nin İşveren İtibarı göstergesinde Türkiye’den üç üniversite ilk 50, 6 üniversite de ilk 100’de yer aldı. ODTÜ, işverenler tarafından en çok tanınan 34’üncü üniversite olurken onu İTÜ 37’inci, Boğaziçi Üniversitesi 42’inci, Koç Üniversitesi 76’ıncı, Bilkent Üniversitesi 79’uncu ve Sabancı Üniversitesi 96’ıcı sıradan takip etti.
Akademik İtibar sıralamasında ise ilk 100’de Türkiye’den hiçbir üniversite yer almazken bu kategoride ODTÜ 109’uncu sırada yer aldı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DEN İLK 50’DEKİ ÜNİVERSİTELER
Türk üniversiteleri Avrupa’nın en iyi öğrenci değişim programları sıralamasında ise üst dilimlerde yer buldu. Galatasaray Üniversitesi bu göstergede ulusal lider olarak 12’nci oldu. Gelen Öğrenci Değişiminde dört Türk üniversitesi ilk 100’de yer alırken, Fırat Üniversitesi 35’nci oldu. Boğaziçi Üniversitesi, Türkiye’nin en iyi İstihdam Sonuçları sıralamasında 33’üncü sırada yer alırken, İstanbul Üniversitesi de 62’nci oldu. Türkiye’nin ilk 50’de yer aldığı diğer bir alan olan Sürdürülebilirlik sıralamasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi 47’inci oldu.

Haberin Devamı

BÖLGESEL GÜÇ MERKEZİ
QS Kıdemli Başkan Yardımcısı Ben Sowter şunları söyledi: “Türkiye’nin artan işveren itibarı ve çok çeşitli en kaliteli üniversiteleri, onu sıralamada en büyük ikinci üniversite temsili haline getiriyor ve yükseköğretim sektörünün bölgesel bir güç merkezi olarak ortaya çıktığını vurguluyor. Ancak buradaki zorluk, araştırma üretmek, sınır ötesi ortaklıkları teşvik etmek ve fakülte ve öğrenci topluluğunu desteklemek için yurt dışından yetenekleri çekmek, böylece yetenek havuzunu ve kampüs içi çeşitliliği desteklemekte yatıyor.”

TÜRKİYE SIRALAMASI

SıralamaKurum
124Orta Doğu Teknik Üniversitesi
138İstanbul Teknik Üniversitesi
174Koç Üniversitesi 
178Bilkent Üniversitesi 
199Boğaziçi Üniversitesi
201Sabancı Üniversitesi
224Hacettepe Üniversitesi 
228İstanbul Üniversitesi 
283Gazi Üniversitesi 
289Ankara Üniversitesi 
326Yıldız Teknik Üniversitesi 
381Ege Üniversitesi
432İstanbul Gelişim Üniversitesi
445Abdullah Gül Üniversitesi
445Galatasaray Üniversitesi 
451Marmara Üniversitesi
455Çankaya Üniversitesi 
488İstanbul Bilgi Üniversitesi 
488Dokuz Eylül Üniversitesi

BAKMADAN GEÇME!