Antisepsi nedir? Ne amaçla kullanılır? Antisepsi için kullanılan kimyasallar

Güncelleme Tarihi:

Antisepsi nedir Ne amaçla kullanılır Antisepsi için kullanılan kimyasallar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2022 19:33

Antisepsi, her zaman Antiseptikler ya da Dezenfektan ile karıştırılmaktadır. Dezenfektan, üzerinde bulunan mikroorganizmaları yok etmek için bazı nesnelerin yüzeyine uygulanabilen bir antimikrobiyal madde olarak tanımlanabilir. Ancak Antisepsi daha farklıdır. Antiseps nedir tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Antiseptik, mikropların etkisini engellemek için canlı organizmaların vücuduna uygulanabilen antimikrobiyal maddeler olarak tanımlanabilir.

 Antisepsi Nedir?

 Antisepsi, bakteri, virüs ve mantar gibi bulaşıcı mikropların büyümesini önleme sürecidir. Yunanca kök kelime 'anti' karşı anlamına gelirken, 'sepsis' çürüme veya çürüme anlamına gelir, bu nedenle antisepsi herhangi bir iyileşme sürecinin kritik bir parçası olan çürümeye veya enfeksiyona karşı anlamına gelir. Bu küçük bulaşıcı mikroplara mikroorganizma denir. Vücudun savunma mekanizmaları ihlal edildiğinde veya tehlikeye girdiğinde kesikler veya yaralar yoluyla vücuda girmeye çalışırlar.

 Antisepsi Ne Amaçla Kullanılır?

 Antisepside kullanılan maddeye, çok çeşitli enfeksiyonları öldürmek için kullanılan antiseptik denir. Antiseptik, belirli bir bakteri türünü hedef almak için kullanılan bir antibiyotikten farklıdır. Bilim adamları ve cerrahlar, bakteriler ve bakteri ile enfeksiyon arasındaki bağlantı hakkında daha fazla bilgi edindikten sonra, ikincisini önlemenin yollarını geliştirdiler.

Haberin Devamı

 Bazı antiseptikler doğada mikrop öldürücüdür, bu da mikropları tamamen yok etme yeteneğine sahip olduklarını ima eder. Bu tür antiseptiklere bakteriyosidal antiseptikler denir. Diğer antiseptikler sadece mikropların büyümesini engeller (veya mikropların büyümesini tamamen engeller). Bu tür maddelere yaygın olarak bakteriyostatik antiseptikler denir.

 Dezenfektanlar ve Antiseptikler Arasındaki Fark Nedir?

 Hem dezenfektanlar hem de antiseptikler mikropları öldürmek için kullanılıyor ama yine de aralarında bir fark vardır. Bu farklar Antiseptiklerin kullanımını daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.

Canlı dokulardaki mikropları öldürmek için antiseptik, cansız bir nesneye dezenfektan uygulanır.

İkincisi, her ikisinin konsantrasyonu farklıdır. Aynı kimyasalı konsantrasyonunu değiştirerek dezenfektan ve antiseptik olarak kullanabiliriz.

Örneğin, fenol konsantrasyonu yüzde 0,2 ise antiseptik olarak kullanılabilir, ancak dezenfektan olarak kullanmak için konsantrasyonun yüzde 1 olması gerekir.

Haberin Devamı

Genel olarak temizlik ürünlerinin dezenfektan içerdiği ve iyileştirici ürünlerin (canlı dokuları iyileştirmek için) antiseptik içerdiği sonucuna varabiliriz.

Her ikisi de doğada benzerdir, ancak konsantrasyonları farklıdır. Lysol bir dezenfektandır, Dettol ise bir antiseptiktir. 

 Antisepsi İçin Kullanılan Kimyasallar Nelerdir?

 Enfeksiyonun altında yatan nedenler her zaman çok iyi anlaşılmamış olsa da, yaraları tedavi etmek ve enfeksiyonları önlemek için kullanılan çeşitli ilaçları kullanma tarihi zengindir. MÖ 1500'e kadar eski Mısırlılar yaraları tedavi etmek ve mumyaları korumak için farklı maddeler kullandılar. MÖ 400 civarında, genellikle tıbbın babası olarak anılan Hipokrat, şarap ve sirkenin yaraları tedavi etmek için de kullanılabileceğini fark etti.

Haberin Devamı

 Ortaçağ Avrupalıları 1800'lere kadar balzam kullanımına güveniyorlardı. Bu erken tedaviler biraz yardımcı oldu, ancak hiçbiri büyük ameliyatlardan sonra enfeksiyonların oluşmasını önlemede özellikle etkili olmadı. Ölüm oranları hala aşırı derecede yüksekti, çünkü esas olarak bakteri ve enfeksiyon arasındaki bağlantı henüz kurulmamıştı.

 Fransız kimyager Louis Pasteur sonunda bakteri ve enfeksiyon arasındaki bağlantıyı keşfettiğinde ve havadaki mikroorganizmaları tanımladığında durum değişti. İngiliz cerrah Joseph Lister , yaraların nasıl iyileştiğini ve bakterilerin nasıl geliştiğini araştırırken, karbolik asit kullanan cerrahi işlemler için ilk antiseptik yöntemleri geliştirdi . Bu işlemde, ameliyattan önce antiseptik cilde püskürtülür ve sonrasında yaranın üzerine çok sayıda tedavi edilmiş bandaj yerleştirilir. Bir süre cıva bazlı antiseptikler de kullanıldı; ancak aslında bakterileri öldürmek yerine üremelerini ve yayılmalarını yavaşlattılar.

Haberin Devamı

 Klorheksidin, povidon-iyot, kloroksilenol, izopropil alkol, heksaklorofen, benzalkonyum klorür ve hidrojen peroksit dermatolojik cerrahide sıklıkla antiseptik olarak kullanılır. Hepsi olmasa da, dermise veya derinin daha derin katmanlarına giden tedavilerin çoğunluğu için kullanılmalıdırlar. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!