Antisemitizm nedir? Yahudi karşıtlığı ne demek? Antisemitizm hakkında bilgi

Güncelleme Tarihi:

Antisemitizm nedir Yahudi karşıtlığı ne demek Antisemitizm hakkında bilgi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2020 03:00

Antisemitizm, Sami halklarına ve semavi dinlere karşı duyulan düşmanlıktır. Zaman içerisinde anlam kaymasına uğramış ve ''Yahudi düşmanlığı'' manasında kullanılmıştır. Antisemitizm nedir, Yahudi karşıtlığı ne demek? Sizin için araştırdık.

Haberin Devamı

Tarih boyunca antisemitizm farklı türlerde ortaya çıkmıştır. Musevilik dininin yayılmasına ve ibadetlerine engel olmaya çalışan harekete dini antisemitizm adı verilir. Adolf Hitler'in nasyonal sosyalizm ideolojisi ise ırkçı antisemitizm olarak tanımlanır. Şovenist ve faşist oluşumların birçoğu Yahudi karşıtıdır.

 Antisemitizm Nedir?

 Antisemitizm, Sami düşmanlığı demektir. Irkçı bir hareket olarak başlasa da, sonraki yıllarda din karşıtlığına dönüşmüştür. Tarihteki antisemitik hareketlerin başında Haçlı Seferleri geliyor. Binlerce Müslüman ve Yahudi'nin öldürülmesiyle sonuçlanan Haçlı Seferleri, 1096 yılında başladı 1272 yılına kadar devam etti.

 Dünya genelinde faaliyet gösteren birçok kurum antisemitizmi ''nefret suçu'' olarak tanımlamıştır. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 2. maddesinde her bireyin ırk, dil ve din ayrımı gözetmeksizin özgür olduğu yazılıdır.

Haberin Devamı

 Antisemitizmin kökeni Hz. İsa'ya kadar uzanır. Birçok rahip ve piskopos vaazlarında, Hz. İsa'nın Yahudiler tarafından çarmıha gerildiğini söyleyerek düşmanlığın artmasına neden olmuştur. Hristiyan kültüründe ve bazı mezheplerde Yahudiler 'Theocide'' olarak tanımlanmıştır. ''Theo'', Tanrı, ''Cide'' Katletmek, öldürmek anlamına gelir. Hristiyanlık inancın Hz. İsa, Tanrı olarak görüldüğü için Yahudiler için de ''Tanrı Katilleri'' ifadesi kullanılmıştır.

 Bazı düşünürlere göre gerçekte antisemitizm diye bir şey yoktur. Bu kavram Yahudiler tarafından uydurulmuştur. Örneğin Thedore Adorno, antisemitizmi ''Yahudiler hakkında çıkarılmış bir dedikodu'' olarak tanımlamıştır.

 Yahudi Karşıtlığı Ne Demek?

 Yahudi karşıtlığının temelinde Zenofobi yer alır. Yabancı düşmanlığı anlamına gelen Zenofobide hoşgörü, saygı ve diyalog gibi kavramlara yer yoktur. Başka bir millete ait gelenekler ve kültürler dışlanır. Aynı şekilde diğer dinlere ve inançlara saygı gösterilmez.

 Yahudi düşmanlığının ana nedenlerinden biri de ekonomidir. Genellikle ticaret ve sanat ile uğraşan Yahudilerin, diğer milletlerden daha zengin olması, antisemitizmi tetikleyen olgular arasında yer alır. Adolf Hitler, Kavgam adlı kitabında, Almanya'daki ekonomik krizlerin nedeni olarak Yahudileri gösterir. Hitler'in iktidarda olduğu dönemde birçok toplama kampı kuruldu. Bu kamplarda yaklaşık 3 milyon Yahudi öldürüldü.

Haberin Devamı

 Özellikle 1970 yılından sonra antisemetizmi eleştiren ve II. Dünya Savaşında Yahudilerin yaşadıklarını konu alan birçok film gösterime girdi. Bu yapımlara ''Holocaust filmleri'' de denir.

 Steven Spielberg - Schindler'in Listesi ve Munich

 Elem Klimov - Gel ve Gör

 Roman Polanski - Piyanist

 Mark Herman - Çizgili Pijamalı Çocuk

 Lajos Koltai - Kadersizlik

 Istvan Szabo - Gün Işığından Bir Damla

 Stanley Kramer - Nuremberg Mahkemesi

 Alain Resnais - Gece ve Sis

 Elia Kazan - Centilmenlik Anlaşması

 Antisemitizm Hakkında Bilgiler

 Yahudilerin işten çıkarılması, göç edilmeye zorlanması ve sürgüne gönderilmesi, ''politik-ekonomik antisemitizm'' olarak adlandırılır. 1934 yılında ''Amerikan Karşıtı Faaliyetleri İzleme Komitesi'' kuruldu. Bu komite Hollywood filmlerini de inceledi ve birçok senaristin işine son verdi. İşine son verilen senarist ve yönetmenlerin çoğu Yahudiydi.

Haberin Devamı

 1934 - 1970 yılları arasında komünizm karşıtlığı ve Yahudi düşmanlığı aynı anlamaya gelmekteydi. Başta Dalton Trumbo ve Orson Welles olmak üzere birçok sinemacı komünist ve ajan olmakla suçlandı. ''Cadı avı'' olarak adlandırılan bu dönemde yüzlerce Yahudi işten çıkarıldı.

 Birçok ünlü yazar, Antisemitizm hakkında kitap yazdı. Bu kitapların bazıları Adolf Hitler ve Benito Mussolini'nin iktidar olduğu yıllarda toplatıldı ve imha edildi.

 Antisemitizm Hakkında Yazılmış Kitaplar:

 Henry Ford - Beynelmilel Yahudilik

 Kadir Canatan - Müslümanlar ve Antisemitizm

 Michael Brenner - Kısa Yahudi Tarihi

 Henry Miller - Cadı Kazanı

 Eva Groepler - Antisemitizm

 Corry Guttstadt - Türkiye, Yahudiler ve Holocaust

Haberin Devamı

 Pierre Andre Taguieff - Anti-semitizm

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!