Kuzey Irak’a eğitim göçü

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Irak’a eğitim göçü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2008 12:03

TÜRKİYE’den, Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt yönetiminin denetiminde bulunan Üniversitelere giden öğrenci sayısında her geçen yıl artış yaşanıyor.

Haberin Devamı

Son 1 yılda Türkiye’den 400 öğrencinin Erbil, Duhok ve Süleymaniye’deki üniversitelere kayıt yaptırdığı açıklandı. Duhok Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi İngilizce öğretim görevlisi İngiliz vatandaşı Natalia Tari, Diyarbakır, Şırnak, Batman ve Hakkari’den çok sayıda öğrencinin başvurusuyla karşılaştıklarını, her geçen yıl bu sayının arttığını söyledi. Tari, “Türkiye’deki öğrenciler burayı tercih ediyor. Öğrencilere aylık 150 dolar burs, ücretsiz yemek ve konaklama imkanı tanınıyor” dedi. Ancak YÖK bu okulların denkliğini kabul etmiyor.

İngiltere’den 3 yıl önce Duhok Üniversitesine gelerek Fen- Edebiyat Fakültesinde İngilizce dersi vermeye başlayan Natalia Tari, öğrencilerinin büyük kısmının Şırnak, Diyarbakır, Batman ve Hakkari’den geldiğini söyledi. Kuzey Irak’taki Üniversitelerde imkanların son derece iyi olduğunu belirten Tari, “Öğrencilere kampusta barınma, yemek imkanı da veriliyor. Türkiye’den gelen öğrencilerin çoğu daha çok İngilizce’yi tercih ediyor. Üç yıldır buradayım. Üniversitelerde çok güzel bir ortam var. Türkiye’nin yanı sıra Irak’ın diğer bölgeleri, Suriye ve İran’dan öğrencilerimiz de çoğunlukta” diye konuştu.

Haberin Devamı

KIYAFET SORUNU YOK
Kuzey Irak’taki Üniversitelerde herkesin dilediği kıyafetle eğitimini sürdürdüğünü anlatan öğrencilerden İranlı Remziye Durki şunları söyledi:
“Iran’dan buraya geldim. Duhok Üniversitesinde çok iyi bir ortam var. Bilgisayar bölümüne gidiyorum. Burası İran’dan daha iyi bir ortama sahiptir. Başım örtülü. Kimsenin herhangi bir müdahalesi yok. Dilediğimiz gibi eğitim görebiliyoruz. Etrafımızdaki diğer ülkelerin öğrencileriyle çok iyi geçiniyoruz. Ayda bize verilen 150 dolarlık burs da iyi bir imkan. Üniversitede erkeklerden daha fazla kız var. Bu da bizi oldukça sevindiriyor. Bazı sınıflarda kız öğrenci sayısı erkeklerin iki katını buluyor.”

FETHULLAH GÜLEN'İN OKULLARI DA VAR
Türkiye’den Kuzey Irak’taki üniversitelere giden öğrencilerin lise diploma notunun yüksek olması gerektiğini anımsatan Duhok üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Behroz Tucai ise, “Türkiye’den gelen liseli öğrenciler burada kendilerini evlerindeymiş gibi hissediyor. Çünkü buraya rahat uyum sağlıyor. Ayrıca bölgeye çok yakın bir yer. İmkanları kısıtlı olan öğrenciler için buradaki üniversiteler çok iyi” dedi. Duhok üniversitesi bünyesindeki Fen-Edebiyat bölümünde Şırnak’ın Cizre ilçesi, Diyarbakır’ın Silvan ilçelerinden de çok sayıda öğrenci bulunduğunu kaydeden Dr. Behroz Tucai, “Türkiye’den gelen öğrencilere her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Bu öğrencilerin çoğunun İngilizceyi tercih etmesi de dikkat çekiyor. Erbil ve Süleymaniye'de daha önce Fethullah Gülen’in açtığı Işık okulları da var. Türkiye’deki öğrenciler, kendilerini Kuzey Irak’taki üniversitelerde rahat hissediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

YATAK VE YEMEK ÜCRETSİZ
Kuzey Irak’taki üniversitelerde eğitim-öğretim gören öğrencilerden Şeda Yusuf, Hıristiyan arkadaşı Dünya Yusuf ile bir arada eğitim gererek hoşgörü ortamı oluşturduğunu ifade etti. Yusuf, “Bakın, aramızda hiç bir sorun yok. Ben başörtüsu takıyorum, O istediği kıyafetiyle derse giriyor. Biz birbirimizin inancına son derece saygılıyız” dedi.

Hakkari’den gelerek, Duhok Üniversitesi Fizik bölümünde eğitimini sürdürdüğünü söyleyen Hamit Çengel de, bu üniversiteyi seçmesinin ana nedeninin Güneydoğu’ya yakın oluşu ve imkanlarının iyiliği olduğunu belirterek, “Burada bizden hiç para almıyorlar. Aylık 150 dolar burs veriliyor. Kampüste yatak ve yemek de bedava. Bu imkanlar Türkiye’deki üniversitelerde olmadığı için burayı tercih ettim. Çevreme ve arkadaşlarıma da burayı anlatıyorum” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!