Özel yetenek programlarıyla üniversite kapısını aralayın

Güncelleme Tarihi:

Özel yetenek programlarıyla üniversite kapısını aralayın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2007 00:00

ÖSS’de puanınız yüksek değilse, sanat ya da fiziksel yeteneklere dayalı Özel Yetenek Programları size uygun olabilir. 2007 ÖSYS Yükseköğretim Programları Kılavuz Tablo-5’te Özel Yetenek Programları ile ilgili bilgiler yer alıyor.

Haberin Devamı

Bu eğitim programları dışındaki yükseköğretim programlarına başvurabilmek için 2007 ÖSYS’ye girip, ÖSS puanlarının herhangi birinden en az 160 puan almış olmak gerekiyor. Sınav puanları ile Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları’nın ortalamasından oluşacak Ağırlıklı Puanlar dikkate alınarak yerleştirme yapılıyor. Bu programlara başvuru ile ilgili koşullar her üniversitenin kendisi tarafından belirleniyor. Özel yetenek gerektiren programların yerleştirme işlemlerine de yine üniversite tarafından karar veriliyor. Uğur Kariyer Merkezi uzmanları adayların sorularını yanıtladı, önerilerde bulundu.

Sayısal-2 bölümünden 300 puanla İstanbul içinde tercih yapılabilir mi?
Tercihte sıralama daha önemli. İstediğiniz programların 2006 yılı başarı sıralaması ile kendi sıralamanızı karşılaştırın. Sıralamanıza yakın ve daha yüksek sıralama ile öğrenci almış programlara yerleştirilme şansınız daha yüksek. Hangi programları istediğinizi belirleyin ve kılavuzdaki sıralamaya bakın.

Tercih yaparken kontenjanı dolmamış veya düşük puanlı bir yeri üst sıraya, yüksek puanlı bir yeri de sona yazabilir miyim? Bu teknik bir hata mı olur?
Tercih listenizde 2006 ÖSYS’de kontenjanı dolmamış ya da 2007 yılında ilk defa öğrenci alacak programlara yer verirken öncelik ve isteklerinizi dikkate alın. İstediğiniz herhangi bir sıraya yerleştirebilirsiniz. Ancak yeni açılan programlara yer verirken ilgili programın eş değeri programlardan puanı ve sıralaması ile ilgili fikir sahibi olabilir ve tercih listenizi buna uygun olarak düzenleyebilirsiniz.

Oğlum Türkçe-Matematik bölümünden mezun. İki yıllık Grafik Bölümü’nü okumak istiyor. Tercih yapabilir mi?
İki yıllık Grafik Bölümü, kılavuzda Tablo 3-A’da yer alıyor. Bu program ilgili alanlardan mezun olan öğrencileri sınavsız geçişle kabul ediyor. Sınavsız geçişten açık kalan kontenjanlar için ÖSS sonucuna göre öğrenci alıyor. Ancak Grafik Bölümü, oğlunuzun alan dışı tercihi olacağı için tercihlerinin yaparken 0,3 AOBP’li puanını dikkate alması gerekiyor.

Meslek lisesi mezunuyum. Tercih yaparken kendi alanımda, ek puanlı olan başarı sırasını mı göz önüne almam gerekiyor? Yoksa benim için de 0,8’lik başarı sırası geçerli mi?
Meslek lisesi mezunları kendi alanlarında tercih yaparken ek puanlı başarı sıralarını dikkate almalı. Alan dışı tercihlerinde ise 0,3 AOBP’li puanları kullanmalı. Sadece Öğretmen Lisesi mezunları öğretmenlik programları haricinde kendi alanlarında tercih yaptıklarında 0,8 AOBP’li puanları dikkate alınarak hesaplanır.

ÖSS’de kontenjan artacak dendi. Acaba bu kontenjan artışları puanlarda düşüş yapar mı?
Genellikle her yıl belli bir oranda kontenjan artışı olur. 2006 ÖSS’de merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan yükseköğretim programlarının kontenjanlarının toplamı 405.517 idi. 2007 ÖSS’de bu kontenjan 416.241’e çıktı. Ancak bu yıl geçen yıla oranla daha fazla öğrencinin barajı aşması kontenjanın artmasına rağmen puanların yükselmesine neden olabilir.

Eşit Ağırlık öğrencisiyim. 2 yıllık bir bölümü tercih etmek istiyorum. 0.3 eşit ağırlık puanım 252 yapıyor. Mersin Üniversitesi Gümrük Meslek Yüksekokulu’nu istiyorum. Ama okul puanında 68 yazıyor. Bu puan türüne göre yerleşme ihtimalim var mı
İstediğiniz programın en küçük puanında 68 yazması 2006 ÖSYS’de ilgili bölümün sadece sınavsız geçiş ile öğrenci aldığını gösterir. Bu da 2007 ÖSYS’de meslek lisesi mezunları haricinde alan dışından ilgili bölümü tercih edecek adayların yerleştirilme şanslarının düşük olduğu anlamına gelir. Alan dışı 2 yıllık tercihleri yaparken en küçük puan türünde ÖSS puanı yer alan ya da kontenjanı dolmamış bölümlere yönelmelisiniz.

SAY-2 de sıralamam 149,205. Oysa 185 barajını geçen 80,506 kişi gözüküyor. Bunu anlamadım. Girmek istediğim bölüm ise geçen yıl 79,000 sıralama ile öğrenci almış. Buraya girme şansım olur mu?
2007 ÖSS’de SAY-2 alanında barajı geçen kişi sayısı 284.622. Geçen yıl ise bu sayı 167.440 idi. Geçen yıl ile bu yıl arasında ciddi bir fark var. Bu da puanların yükselmesine neden olabilir. Bu yüzden tercihlerinizi yaparken kendi sıralamanızdan daha yüksek sıralama ile öğrenci alan programları tercih etmelisiniz.

SAY-2 puanıyla tercihimi yapacağım. Puanım 297,776. Sıralamam 87.706. Vakıf üniversitelerinden (Yeditepe, Maltepe, İstanbul Bilim Üniversitesi) Tıp Fakültelerine girme şansım var mı?
Tıp fakülteleri en çok tercih edilen programlardan biri olduğu için oldukça yüksek puan alan ve üst sıralamada olan öğrencileri kabul ediyor. 2006 ÖSYS’de en düşük sıralamada öğrenci alan Tıp Fakültesi 31.300’üncü sıradan öğrenci alan İstanbul Bilim Üniversitesi oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!