Alev Alatlı kütüphanesi açıldı

Güncelleme Tarihi:

Alev Alatlı kütüphanesi açıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2022 15:10

Alev Alatlı Kütüphanesi İstanbul Erenköy Kız Lisesi’nde açıldı. 20 bin kitaplı kütüphanenin açılış töreninde konuşan Alev Alatlı, okullara münazara geleneğinin geri dönmesinin iyi olacağını ve kapsamlı teoloji dersleri okutulmasının gerekli olduğunu söyledi. Alatlı lise düzeyinde öğrencilerin temel hukuk ve ekonomi bilgisine sahip olması gerektiğinin de altını çizdi.

Haberin Devamı

Erenköy Kız Lisesi’nde öğrencilerin hizmetine sunulan kütüphanenin açılış törenine Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve yazar Alev Alatlı’nın yanı sıra İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı da katıldı.

Alev Alatlı açılış töreninde yaptığı konuşmada, yıllardır tanıdığını belirttiği Mahmut Özer’in kendisi için çok özel ve önemli biri olduğunu belirterek bir gün kendisine, “Bir kere yaşayacaksın, ömrünü eğitime adadın. Senin derdin mevki değil, makam değil, para pul değil o yüzden bunu başaracağını da biliyordum. Elinden gelenin en iyisini yap” dediğini anlattı. Alatlı, adına açılan kütüphaneyle ilgili olarak da şunları söyledi;

Alev Alatlı kütüphanesi açıldı
BİR AYAĞIM BU KÜTÜPHANEDE
“Çocuklar benden çekeceğiniz var. Artık bir ayağım burada olacak. Özellikle bu okulda bir gazete çıkarmanızı istiyorum. Bu kütüphanenin hakkını vereceğiz. Ve Milli Eğitim Bakanı’nın peşini bırakmayacağız. Kütüphaneler arası ödünç alma sistemi kuracağız. Aradığınız kitap sizde yoksa başka liseden alacağız ve onlar da sizden istediklerini alabilecek. Belki aranızda yazar olmak isteyenler vardır. Ben de bir yazar olarak tepenizdeyim. Türkçeyi düzeltecek tedbirleri alacağız. Türk Dil Kurumu ile içli dış olma imkanımız var ve orası hakikaten yardım eder, içi boş bir kurum değildir.

Haberin Devamı

OKULLARDA MÜNAZARA ÖNEMLİ
Nedense okullardan münazara ve seminerleri kaldırdılar. Kaç yıldır münazaranın ne olduğunu unuttuk. Münazarayı çok önemsiyorum. Münazara mantık demek. Size mantık öğretmek zorundayız. Mantıklı nasıl konuşulur. Göreceksiniz ki hayatta sıkıldığınız pek çok şeyin sebebi mantıksızlıktandır. İçinize fenalık gelir.

EKONOMİ, HUKUK, TEOLOJİ, TÜRK MİTOLOJİSİ DERSLERİ
Yaz okulları altyapıdır, kütüphaneler altyapıdır. Benim yine bu altyapıyla ilgili Sayın bakanımızdan bir sürpriz beklentim var. Birincisi liselere ekonomiye giriş dersinin eklenmesi. Lise çağındaki çocukların artık ekonomi öğrenmesi lazım. Gençler geleceğimiz sizsiniz ekonomiyi bilmeli, dünyayı okumalısınız. IMF nedir bilmeli, sermayeyi takip etmelisiniz. Peki bunu hangi donanımla yapacaksınız? Okumalısınız. Sizi dünyayı okuyarak algılayacak şekilde donatmamız lazım. İkincisi hukuk diyorum. Ahlak nedir, ahlaksızlık nedir. Her dakika bir kavga var. Sisteme ait fikrimiz yok temel bilgilerimiz yok. Bunu size giriş olarak vermek zorundayız. Bunun dışında çok daha ilerde olmak kaydıyla düzgün bir teoloji dersi koyulmasını isterim. İnsan hayatındaki inançların teolojisi. Budizm nedir, Şamanizm nedir ne oluyor? Paganlar geziniyor etrafta farkında mısınız? Bunun ne demek olduğunu hissetmek lazım. Bilmeniz lazım. bunları ders olarak vermek gerekir.

Alev Alatlı kütüphanesi açıldı
'ALEV ALATLI ANNEMİN YOKLUĞUNU ARATMADI'
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de Alev Alatlı’ya ismini kütüphaneye verdiği için teşekkür ederek başladığı konuşmasında sözlerine şöyle devam etti:
“Öğrencilerimizin akademik başarı değil, kültür sanatla iç içe olmasını istedik, bunu da başaracağız. Burada kütüphanelere topluma yön veren kişilerin isimlerini vermek istedik. Alev Alatlı, tarihte yolculuk yapan kalbi bu topraklarda olan birisi. Eğer bu dünyaya bir topluluk söz söyleyecekse bunun Türkiye olduğunu söyler. Kendisiyle özel hukukumuz da var. 2010 ocak ayında annemi kaybettim o tarihten itibaren bana annemin eksikliğini hiç hissettirmedi. Ne zaman sıkışsam ne zaman yorulsam nefesi yanında alıyorum. Ondan aldığım enerjiyle ülkem, devletim için güzel şeyler için yola devam ediyorum.”

Haberin Devamı

BAKANDAN YAZ OKULU MÜJDESİ
Öğrencilere müjdelerimiz de var diyen Bakan Özer bu konuda da şunları söyledi; “Erenköy Kız Lisesi proje okulu olmak istiyordu. Alev Alatlı’nın isminin yaşadığı ziyaret ettiği bu okulun proje okulu olmasından daha güzel bi şey olamaz hayırlı olsun. İkinci müjde ise yüz yüze eğitime devam ederken sürekli öğrencilerimiz yanında olduk destekler verdik bu sene ilk kez yaz okulu açma kararı verdik. Tüm Türkiye’deki bilim sanat merkezlerinden 12. Sınıflara kadar tüm öğrencilerimizin katılabilecekleri yaz kurslarını açıyoruz. İlave açılımla matematik seferberliği başlattık. Yıllardan beri kronik, üstesinden gelemediğimiz ama aslında basit olan matematiği herkese öğretecek şekilde yeni bir açılımla yola devam edeceğiz. 4’üncü sınıftan 12’ye kadar tüm öğrencilerimizin yazın matematik yaz okuluna katılabilecekleri yaz okulları açıyoruz. Üçüncü olarak tüm seviyelerde yabancı dil eksiğini tamamlanması için İngilizce yaz okulu açtığımızı duyurmak istiyorum.”

Haberin Devamı

BAKAN ÖZER’E ÖĞRENCİLERDEN TEŞEKKÜR
Açılış öncesi Erenköy Kız Lisesi öğrencileri Bakan Özer’i çiçeklerle karşıladı. Yüz yüze eğitim konusundaki kararlılık ve ücretsiz kaynaklar için teşekkür eden öğrencilere Bakan Özer “devlet sizin her zaman yanınızda, aramıza kimse giremez” diye yanıt verdi.

Alev Alatlı kütüphanesi açıldı
ALEV ALATLI HATIRA KÖŞESİ
Açılış töreninin ardından, kütüphaneyi gezen Bakan Özer ve yazar Alev Alatlı duvara çizilen portesi önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Öğrencilerle kısa bir süre sohbet eden Alatlı’ya öğrenciler resminin basılı olduğu bir kahve kupası hediye etti.
Alev Alatlı kütüphanesi açıldı
ADINI TAŞIYAN BİLSEM’İ ZİYARET ETTİ
Açılış töreninin ardından Bakan Özer, yazar Alev Alatlı ile birlikte, Kadıköy Alev Alatlı Bilim ve Sanat Merkezi’ni ziyaret etti.

Haberin Devamı

İLK KİTABIMIN ÇIKTIĞI GÜN KADAR HEYECANLIYIM
Yaşadığı mutluluğu tarif etmenin zor olduğunu dile getiren Alatlı; “Adımla böyle bir bilim sanat merkezine layık olabildiğime inanamıyorum. Daha önce buna benzer bir heyecanı ilk kitabım çıktığında, baskıda ismimi gördüğümde yaşamıştım. Eğer bana dayanabileceklerse çok sık gelip gideceğim. Siz de arayın sorun lütfen” dedi.

GENÇLERİMİZİN ONU TANIMASI ÇOK KIYMETLİ
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Daha önceden adı Kadıköy Bilim Sanat Merkezi olan bu yere 2020 yılının sonlarına doğru Alev Alatlı’nın adını vermiştik. Sağlık sorunlarından dolayı iki ziyareti bir arada yapmayı planladık. Alev Alatlı için ne yapsak az. Gençlerimizin onu tanıyarak, onun eserlerini okuyarak, onunla temas ederek gelecek vizyonunu çizmesi bizim ülkemizin gideceği yol için çok kıymetli bir şey.”

Alev Alatlı kütüphanesi açıldı
ALATLI’YA RESİM HEDİYESİ
Bilim ve sanat merkezi öğrencilerinden Yunus Emre Bakırhan, kendi yaptığı resmi Alatlı’ya imzalayarak hediye etti. Öğrencilerin müzik ziyafetini de dinleyen Alatlı öğretmenlerle de sohbet eti.

Haberin Devamı

BENİM İÇİN ÇOK ÖZEL BİR GÜN
Bakan Özer İstanbul’daki programına, Üsküdar Burhaniye Gençlik Merkezi’nde Mehmet Genç Kütüphanesi açılış töreniyle devam etti. Açılışta 18 Mart 2021’de vefat eden ve kütüphane ile adı sonsuza denk yaşayacak Tarihçi Dr. Mehmet Genç anıldı. Bakan Özer, ‘Bugün benim için çok özel bir gün. Önce Alev Alatlı’nın Kütüphanesi ve Bilim ve Sanat Merkezi şimdi ise Mehmet Genç Kütüphanesi’nin açılışına tanıklık etmek çok gurur verici bir şey’ diyerek açılış töreninde şunları söyledi:

“Bu topraklar sadece ilimin değil irfanın, medeniyetin toprakları. Emir Sultan’dan, Hacı Bektaş Veli’den nimetlenmiş, onların katkılarıyla gönül coğrafyasında yaşamak kadar güzel bir şey yok. İşte bizim tüm imkanlarımızla bir tarafta güçlü bir Türkiye olarak yolumuza devam ederken diğer taraftan toplumların söyleyemediği ama insanların ihtiyaç duyduğu şeyleri söylemeye ihtiyacımız var. Bunun için Alev Alatlı’ya, Mehmet Genç’e, Yunus Emre’ye kulak vermemiz gerekiyor. İnşallah bu eserlerle Mehmet Genç Hocamız çok daha fazla gençle tanışmaya devam eder.”

Alev Alatlı kütüphanesi açıldı
AYNI ANDA 250 ÖĞRENCİ DERS ÇALIŞABİLECEK
Açılışı yapılan Mehmet Genç Kütüphanesi’nde aynı anda 250 öğrenci ders çalışabilecek. Ayrıca 15 bin basılı kitabı ile 7 gün 24 saat öğrencilere hizmet verecek. Bununla birlikte kütüphane; greenbox stüdyosu, görme engelliler için okuma odası, ses kayıt odası ve toplantı odası gibi birçok fonksiyonel yapıyı içinde barındırmasıyla da bir ilk olma özelliği taşıyor. Açılışta ‘Kütüphanesiz okul kalmadı demenin mutluluğunu yaşıyoruz’ diyen Bakan Özer, sözlerine şöyle devam etti:

KİTAP SAYISI 60 MİLYONA ÇIKTI
“Milli Eğitim Bakanlığı olarak 57 bin 108 okulumuzun tamamında kütüphane yapmak için 26 Ekim 2021’de yola koyulduk. 2 ayda 16 bin 361 kütüphane yaparak 2021 yılı sonu itibariyle kütüphanesiz okul kalmadı demenin mutluluğunu yaşıyoruz. Sadece yeni kütüphane yapmadık, kütüphanelerdeki kitap sayısını da artırdık. Bu projeye başlamadan önce 28 milyon olan kitap sayısı bugün itibariyle 60 milyona çıktı. İnşallah yıl sonuna kadar 100 milyon kitabı olan bir eğitim sistemine sahip olacağız. Biz ne kadar gençlerimizin akademik becerilerini geliştirmek için ne kadar kütüphaneye erişimlerini kolaylaştırırsak gençlerimiz çok daha donanımlı olacak. İşte biz de şehirlerimizde kütüphanelerimiz gibi gençlerimize iyi şeyleri erişimi artırdıkça gençlerimiz çok daha güçlü olacaktır.”

BAKMADAN GEÇME!