Akvaryum litre hesabı nasıl yapılır? Akvaryum litre hesaplama

Güncelleme Tarihi:

Akvaryum litre hesabı nasıl yapılır Akvaryum litre hesaplama
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2022 20:43

Evde balık besleyen kişiler için akvaryum hesabı yapmak çok önemlidir. Balıkların sağlıklı ve kaliteli yaşayabilmesi için formüle uygun doğru bir akvaryum hesabı yapılması gerekir. Akvaryumda bir çeşit su canlısı beslemeyi düşünüyorsanız, edineceğinizin akvaryumun öncelikle kaç litre olduğunu belirlemeniz gerekir. Akvaryum litre hesabı nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Akvaryumlarda pek çok balık ve çoğu omurgasız ve suda yaşayan canlılar beslenir. Akvaryumların özelliklerine göre besleyeceğiniz canlılar için de sağlıklı bir ortam oluşturmanız gerekir.

 Akvaryum Litre Hesabı Nasıl Yapılır?

 Evde balık beslemeyi seven kişiler için akvaryumun ortalama kaç litre su alacağının hesaplanması çok önemli bir konudur. Bu şekilde akvaryumun hacmini de oldukça kolay bir şekilde hesaplayabilirsiniz. Akvaryumlar, genellikle süs balıklarının yetiştirilmesi ve beslenmesi için kullanılır. Aynı zamanda bazen deney amaçlı da kullanılabilir.

 Akvaryum hesabını doğru yapabilmek için öncelikle akvaryumun litresini bilmeniz gerekir. Akvaryumunuzun boyutu besleyeceğiniz canlı türü ve sayısı ile doğru orantılıdır. Yani ne kadar büyük bir akvaryum satın alırsanız o kadar fazla canlı besleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

 Akvaryumu satın alacağınız yerden hacminin bilgilerini de kolaylıkla öğrenebilirsiniz. 3 litre, 9 litre gibi farklı boyutlarda ve hacimlerde akvaryum seçeneğini kolaylıkla bulabilirsiniz. Ama seçeceğiniz akvaryumun canlının çok rahat bir şekilde yaşayabileceği bir alan olması gerekir. Seçeceğiniz canlı türünün hangi alanlarda daha rahat edeceğinizi düşünerek akvaryum satın almanız da çok önemlidir. Ülkemizde akvaryumlarda ise, en fazla Japon balığı beslenir.

 Balığın büyüklüğüne göre akvaryumun tercih edilmesi, hayvanın daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlar. Akvaryum litre hesaplaması yapılırken derinlik, genişlik ve yükseklik değerlerinin santimetre türünden bilinmesi gerekir. Hesaplama formülü ise : (Genişlik x Derinlik x Uzunluk) / 1000 olarak bilinir. Örnek verecek olursak; derinlik 50 cm, genişlik 45 cm olsun ve yükseklik 100 cm'dir.

 Akvaryum Litre Hesaplama

 Akvaryumun kaç litre su alacağını kolaylıkla hesaplamak için bazı bilgilerin santimetre olarak bilinmesi gerekir. Bu değerler ise, genişlik, yükseklik ve derinliktir. Denklem ise şu şekildedir;

 (Genişlik x Derinlik x Uzunluk)/1000 şeklinde kolaylıkla hesaplanabilir. Buradan derinlik, genişlik ve uzunluk ölçümlerini de yaparak akvaryuma ne kadar su dolduracağınızın hesabını kolaylıkla yapabilirsiniz. Akvaryum seçilirken 10 litrelik bir akvaryumun içine 1 tane balık olacak şekilde seçim yapmanız gerekir. Yani bir akvaryum 50 litre ise, burada en fazla 5 adet balık yaşaması gerekir.

Haberin Devamı

 Nasıl Bir Akvaryum Kurmam Gerekir?

 Akvaryumlar hobi olarak kurulduğu gibi dekor amaçlı ya da mekanı süslemek için de kurulabilir. Akvaryum kurmadan önce de ilk karar vermeniz gereken şey, hangi ölçülerde ve ne tür bir akvaryum istediğinizdir. Balıklar da en az insanlar kadar açık ve geniş alanları sever. Eğer balıkların rahat hareket edebileceği geniş bir akvaryum kurmazsak, ya balıklar birbirini yer ya da strese girerek teker teker ölürler. Bu balıkların birbirlerine karşı da daha agresif olmaları da kaçınılmazdır.

 Beslemek istediğiniz balık türüne göre akvaryum ölçülerine de dikkat edilmeniz gerekiyor. Özellikle de ülkemizde bakımı daha kolay olduğu için Japon balığı sıkça tercih ediliyor. Akvaryum ölçüsü de balıkların boyuna ve sayısına göre değişiklik gösterir. Küçük balıklar için küçük hacme sahip akvaryum kurulabilir.

Haberin Devamı

 Balıklar büyümeye başladığı zaman ise, daha büyük hacimli akvaryumlara kesinlikle geçiş yapılması gerekir. Büyük balıklar, büyük yüzme alanlarına gereksinim duydukları için büyük hacimli akvaryum kurmak gerekir. Geniş alan balık sağlığı için de oldukça önemlidir. Akvaryum seçimi yaparken de her 10 litreye 1 balık gelecek bir şekilde tercih yapılması doğru olur.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!