AKTS nedir?

Güncelleme Tarihi:

AKTS nedir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2018 14:17

AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi), ülkemizde yakın zamanda kullanılmaya başlanan ve öğrenci hareketliliğini kolaylaştırarak başka ülkelerdeki üniversitelerle denklik sağlamak için kullanılan bir sistemdir. Temel amacı, bir ülkede eğitim gören öğrencinin farklı bir ülkede aynı bölümü okumak istediği zaman hak kaybına uğramaması olan AKTS, son zamanlarda ülkemizde birçok üniversite tarafından kullanılmaktadır. Peki, AKTS nedir ve ne anlama gelmektedir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler

Haberin Devamı

AKTS, bir akademik denklik sistemi olup, temel amacı farklı ülkelerin eğitim kurumlarında öğrenim gören değişim öğrencilerinin aldıkları derslerin sonuçlarının olabildiğince adil bir biçimde ilgili kurumlarca karşılıklı olarak tanınmasını sağlamaktır.

AKTS NEDİR?

AKTS, öğrencinin bir akademik yıl boyunca tam zamanlı çalışmasıyla oluşan öğrenci iş yükü yılda 36/40 hafta ve 1 kredi 25-30 saatlik bir çalışma saati yerine geçer. İş yükü öğrencilerin gerekli öğrenim çıktılarını tamamlamayı gerçekleştirmesine dayanır. AKTS’de öğrenci iş gücü, derslere devam, seminer, bağımsız çalışma ve sınavlar vb. içerir. Öğrenim çıktıları, öğrencinin öğreneceklerinin, anladıklarının belirlenmesinin veya uzun veya kısa süreli öğrenme ilerlemesinin yeterlilğinden sonra yapabileceklerinin yeterlilikleridir.

Haberin Devamı

Öğrencinin performansı, yerel/ulusal notlarla belgelendirilir. AKTS not eklemesi iyi bir uygulamadır. Kredi transferinde AKTS not derecesi, öğrencilerin temel istatistiklerine göre sıraya dizilir/belirlenir.Bu nedenle, öğrenci performansı hakkındaki istatistiksel verilerin olgunlaşması,
AKTS not sistemine başvurmak için ön koşuldur. 

Ana hatlarıyla;

AKTS bir programın amacına ulaşmak için gerekli olan öğrenci iş yüküne dayanan öğrenci merkezli bir sistemdir.

AKTS kredisi sadece ders saatine bağımlı olmayıp, o dersin oluşturduğu tüm iş yükünü kapsar. Ders saati, eğer bir ders teorik olarak yapılıyorsa, iş yüküyle ve dolayısıyla AKTS kredisiyle doğrudan ilişkilidir.

AKTS kredisi, öğrencinin bir dersi başarıyla tamamlayabilmesi için yapması gereken çalışmaların tümünü (teorik ders, uygulama, seminer,  bireysel çalışma, sınavlar, ödevler, v.b) ifade eden bir birimdir.

AKTS’de bir akademik yıllık (iki dönem) eğitime 60 AKTS kredisi, bir dönemlik (yarıyıl veya sömestre) eğitime ise 30 AKTS kredisi verilir.

1 Akademik yılda 60 AKTS ile denk geldiği düşünülürse: 1500-1800 saat/yıl (37,5 – 45 hafta/yıl), demek ki: 1 AKTS = 25-30 çalışma saatine denk gelmektedir.

DERSLER İÇİN AKTS NASIL BELİRLENİYOR?

Akademisyenler ise derslere AKTS kredisi verirken derslerin içeriklerini de gözden geçirmek durumda kalmaktadırlar çünkü AKTS prensiplerine göre derslerini yeniden kredilendirirken öğrencinin çalışma süresini, dersin zorluğunu, öğrenim hedeflerini ve dersin öğrenciye olan mesleki katkısını göz önünde bulundurmak zorundadırlar. Bu zorunlulukta derslerin içeriklerinin yenilenmesine ve dolayısıyla eğitim kalitesinin artmasına yol açmaktadır.

Haberin Devamı

Zorunlu ve seçmeli derslerin tümüne AKTS kredisi verilmelidir. İzlenen programdan mezun olabilmek için alınması zorunlu olan tez çalışması, proje çalışması veya staj gibi çalışmalara da AKTS kredisi verilmelidir.

Dersler için AKTS kredisinin belirlenmesinde göz önüne alınması gereken en önemli unsur, bir akademik yılda alınması gereken tüm derslerin kredilerinin toplamının 60 olması zorunluluğudur.

AKTS kredisi tam sayı olarak verilmeli, küsurlu sayılardan kaçınılmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!