Ağ güvenlik anahtarı nedir? Nerede yazar ve nasıl bulunur? Ağ güvenlik anahtarı uyuşmazlığı çözümü

Güncelleme Tarihi:

Ağ güvenlik anahtarı nedir Nerede yazar ve nasıl bulunur Ağ güvenlik anahtarı uyuşmazlığı çözümü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2022 00:16

Bu cihazları günlük olarak kullandığınızda, onları tehdit aktörlerinden korumalısınız. Kablosuz ağınıza giriş yapmaya çalışırken bir ağ güvenlik anahtarı uyuşmazlığı hatası aldığınızda, yanlış parola girme olasılığınız çok yüksektir. Yanlış güvenlik modu, virüsten koruma yazılımı veya arızalı kablosuz sürücüler gibi çeşitli başka nedenler olabilir. Peki, ağ güvenlik anahtarı nedir ve nasıl bulunur detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Bir ağ güvenlik anahtarı veya Wi-Fi parolası, cihazlarınızın çevresinde güvenliği sağlamanıza yardımcı olan bu tür öğelerden biridir.

 Ağ Güvenlik Anahtarı Nedir?

 Basitçe söylemek gerekirse, bir ağ güvenlik anahtarı genellikle kablosuz ağ (veya Wi-Fi) parolası olarak bilinir. Yetkisiz kişilerin ağınıza erişmesini engelleyen ve ağa erişim talep eden kullanıcılar arasında güvenli bir bağlantı kurmanıza izin veren dijital bir imzadır.

 Bir ağı ve ilgili cihazları istenmeyen erişime karşı koruyarak siber saldırılardan veya bilgi hırsızlığı risklerinden kaçınmanızı sağlar. Bir sayıyla birleştirilmiş büyük harf, küçük harf ve özel karakterleri kullanarak bir ağ güvenlik anahtarı ayarlayabilirsiniz. Adınız veya sevdiklerinizin adı, doğum tarihinizle ilgili bir sayı veya tahmin edilmesi kolay herhangi bir kombinasyon gibi öngörülebilir öğeler içermediğinden emin olmanız önemlidir.

Haberin Devamı

 Ağ Güvenlik Anahtarı Türleri

 Bir kablosuz ağda yetkilendirme için kullanılan yaygın ağ güvenlik anahtarlarından bazıları, kablolu eşdeğer gizlilik ve Wi-Fi korumalı erişimdir. Farklı ağ güvenlik anahtarı türlerinin farklı güvenlik teklifleri vardır, ancak bunların birincil işlevi aynı kalır. Yani kablosuz ağlara erişimi düzenlemektedir.

Kablolu Eşdeğer Gizlilik (WEP)

Kablolu eşdeğer gizlilik (WEP) , geleneksel kablolu ağlarla aynı şekilde veri gizliliği sağlamayı amaçlayan bir güvenlik algoritmasıdır. Bir RC4 anahtarı yapmak için 24 bitlik bir başlatma vektörü (IV) ile birleştirilmiş 40 bitlik bir anahtar kullanarak veri paketlerini şifreler. 40 bit ve 24 bit IV, 64 bit WEP anahtarı oluşturmak için birleşir. WEP, 0-9 sayıları ile AF harfleri arasındaki bir karakter dizisidir. Yani WEP anahtarınız 1A648C9FE2 olabilir.

Wi-Fi Korumalı Erişim

Wi-Fi korumalı erişim (WPA) güvenlik algoritmasında, bir ağa bağlanmak isteyen istemci, iletişimi başlatmak için bir güvenlik anahtarına ihtiyaç duyar. Anahtarın doğrulanmasından sonra veri alışverişi şifreli olarak gerçekleştirilir.

 WPA: Geçici bir anahtar bütünlük programı benimser ve paket başına bir anahtar kullanır, bu da her paket geldiğinde dinamik olarak yeni bir 128 bit anahtar üretmesini ve aynı veri paketine atamasını sağlar. WEP'i savunmasız hale getiren riskleri önler ve istenmeyen erişimi kısıtlar.

Haberin Devamı

 WPA2: WPA'nın yerini aldı ve gelişmiş bir şifreleme standardı (AES) tabanlı şifreleme modu olan CCM protokolü desteğini içeren IEEE 802.11i'nin zorunlu öğelerini uyguladı. Genelde evlerimizde kullandığımız ağ güvenlik anahtarıdır.

 WPA3: WPA3-Kuruluş modunda eşdeğer bir 192-bit şifreleme gücü kullanır ve WPA3-Kişisel modunda minimum şifreleme algoritması olarak CCM modunda AES-128'i zorunlu kılar.

 Kablosuz korumalı erişim güvenliği sertifika programı, mesaj bütünlüğü kontrolünü kullanarak verileri değişiklik risklerine karşı korur. Daha önce WEP'te kullanılan hata algılama ve düzeltme için döngüsel artıklık denetiminin yerini alır.

 Verileri paketleri otomatik olarak değiştirebilen ve yeniden iletebilen virüslere karşı koruyan bir mesaj bütünlüğü kontrolüne sahiptir. Böylece, WEP tarafından kullanılan hata algılama ve düzeltme için döngüsel artıklık denetiminin yerini alır.

Haberin Devamı

 YÖNLENDİRİCİDE AĞ GÜVENLİK ANAHTARI BULMA

 Bir ağ güvenlik anahtarı genellikle bir yönlendiricinin dışında etiketlenir. Cihazın arkasında veya altında küçük bir çıkartma aramalısınız. Orada yoksa ambalaj kutusuna veya üreticiden gelen kılavuza bakabilirsiniz. Bir geniş bant anlaşması aldığınızda, genellikle anahtarınız ISS'nizin sağladığı yönlendiricinin alt kısmında bulunur ve yazdırılır. Anahtar değiştirilebilir, ancak kaybetmediğinizden emin olmalısınız.

 Windows cihazınız kablosuz ağa bağlandığında, ağ güvenlik anahtarını almak için kayıtlı oturum açma verilerine erişebilirsiniz. Windows 10 kullanıcıları için ağınızın parolasını bulmak için aşağıdaki adımları kullanabilirsiniz;

Başlat menüsüne gidin.

Ağ Bağlantısı'nı tıklayın.

Haberin Devamı

Ağ ve Paylaşım Merkezi'ni seçin.

Kablosuz ağ simgesine tıklayın.

Kablosuz Özellikleri'ne gidin.

Güvenlik sekmesini açın.

Karakterleri Göster'i seçtiğinizde ağ güvenlik anahtarınızı görebileceksiniz.

Windows 7 işletim sistemi kullanıyorsanız ağ güvenlik anahtarına aşağıdaki yoldan erişebilirsiniz;

Başlat menüsünü açın.

Denetim Masası'na gidin.

Ağ ve İnternet altında bulunan Ağ Durumunu ve Görevleri Görüntüle'ye tıklayın.

Sol taraftaki menüde listelenen Kablosuz Ağı Yönet'e tıklayın ve ardından kablosuz ağınızı bulun.

Kablosuz ağa sağ tıklayarak özellikleri açın.

Güvenlik sekmesini açın ve karakterleri göstermek için kutuyu işaretleyin.

Aradığınız ağ güvenlik anahtarını görüntüler. Aynı anahtarı diğer cihazları ağa bağlamak için de kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Mac'te bir ağ güvenlik anahtarı bulma;

 Mac söz konusu olduğunda, ağınızın şifresini bulma süreci biraz Windows'a benzer. Wi-Fi ağının adını bilmelisiniz ve güvenlik anahtarını anında alabilirsiniz. güvenlik anahtarınızı bulmak için şu altı adımı izleyin;

Arama işlevini açın.

Anahtarsız Erişim'i arayın.

Anahtarlık erişim ekranında Wi-Fi ağınızı arayın.

Ağınızın adına tıklayın.

Ağınızın güvenlik anahtarını görmek için Parolayı Göster'i işaretleyin.

Erişim haklarını onaylamak için Mac parolanızı girin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!