Adölesan nedir? Ne anlama gelir? Adölesan dönemi yaş aralığı kaçtır?

Güncelleme Tarihi:

Adölesan nedir Ne anlama gelir Adölesan dönemi yaş aralığı kaçtır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2022 16:42

İnsanlar dünyaya geldikten sonra gelişerek büyürler ve bu durum ölene kadar devam eder. Doğal olarak her yaş evresine farklı bir isim verilmektedir. Adölasan dönemi de bu evrelerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Adölesan nedir? Ne anlama gelir? Adölesan dönemi yaş aralığı kaçtır detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Adölesan döneminin belirli sınırları bulunmaktadır. Yani bu dönem net ifadeler ile ortaya koyulmuştur. Ayrıca bu dönemin merak konusu olduğu da büyük bir dikkat çekmektedir. Bunun yanında bebeklikten başlayarak her dönemin ayrı bir özelliğe sahip olduğu da bilinmektedir.

Adölesan Nedir?

Adölesan kelimesi birçok kişiye yabancı gelebilir ancak bu kelime oldukça bilinen bir kelimedir. Çünkü adölesan anlam olarak ergenlik demektir. Başka bir deyişle ergenlik dönemi adölesan kelimesiyle ifade edilmektedir. Zaten herkes bu dönemi çok iyi bilmektedir ve bu döneme girenlerde bir takım değişiklikler görülmektedir.

Adölesan dönemi çocuklarda yavaş yavaş değişiklikler olmasına neden olur. Özellikle bu dönemin yetişkinliğe geçişte önemli bir basamak olduğu bilinmektedir. Doğal olarak çocuklarda bu dönem başladığı andan itibaren fiziksel bazı değişiklikler görülür. Bu değişiklikler mental açıdan da bazı sonuçlar ortaya koymaktadır. Bu dönemin en önemli özelliği ise çocuğun ileride nasıl bir birey olacağı konusunda bilgilerin ortaya çıkmasıdır. Çünkü yaşanan her değişiklik bireyin ileriki yıllardaki durumunu anlamaya yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

Ne Anlama Gelir?

Adölesan döneminde ergenliğe giren çocuklar artık yavaş yavaş yetişkinliğe doğru yol alır. Yetişkinliğe geçişte ise kişide değişiklikler olması muhtemel olan bir durumdur. Yani adölesan ile ergenlik dönemi aynı şey olarak dikkat çekmektedir.

Ergenlik döneminde çocukta görülen en önemli değişiklikler;

- Psikolojik değişiklikler,

 

- Cinsel değişiklikler,

 

- Fiziksel değişiklikler.

 

Görüldüğü üzere ergenlik döneminin önemli değişiklikler için zemin hazırladığı görülür. Ergenlik çağında olan her bireye önemli şanslar tanınması gerekir. Yani bir ülkenin kalkınması ve ileriye dönük adımlar atması genç nüfus ile mümkündür. Bunun için genç nüfusa kendi potansiyellerini keşfetme şansı verilmesi çok önemlidir. Aksi halde genç nüfustan yararlanmak çok zordur.

 

Haberin Devamı

Adölesan Dönemi Yaş Aralığı Kaçtır?

 

Adölesan dönemi yaş aralığına baktığımız zaman ise 10 ile 19 yaş aralığı karşımıza çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütüne göre de bu yaş aralığı bu şekildedir. Ayrıca şunu karıştırmamak gerekir. 15 ile 24 yaş aralığı gençlik dönemini ifade etmektedir. Ergenlik dönemi olan adölesan 10 ile 19 yaş aralığı olarak dikkat çekmektedir.

 

Ayrıca adölesan dönemi hakkında bilinmesi gereken önemli bir detay bulunmaktadır. Bu dönemin yaşı kesin olarak belirlenmiş olsa da bazı kişilerde değişiklik göstermektedir. Çünkü bazı çocuklar daha erken yaşta ergenliğe adım atmaktadır. Bu durum çocuğun yapısı ile alakalı olan bir durumdur. Kemik yaşından dolayı bazı çocuklar daha erken ergenliğe girerken bazıları ise daha geç girebilirler.

 

Haberin Devamı

Adölesan Dönemi Belirtileri:

 

Kızlarda;

 

- Kızlarda meme tomurcuklanması başlar,

 

- Genital bölgede tüylenme görülür,

 

- Koltuk altında tüylenme oluşur,

 

- Adet kanaması ortaya çıkar.

 

Erkeklerde;

 

- Testisler büyür,

 

- 13 yaş civarında ses kalınlaşması görülür,

 

- Genital bölge ve koltuk altı kısımlarında tüylenme oluşur,

 

- Cinsel organ büyümesi görülür,

 

- Sabah ereksiyonları görülmeye başlar.

 

 Erkekler ve kızlarda farklı belirtiler olabilir. Bunun yanında kızların daha erken ergenliğe girme durumları da sık sık görülmektedir. Buna erken ergenlik ismi verilmektedir. Ergenliğin çevresel faktörler ile farklı zamanlarda ortaya çıkma durumu da olabilir. Ayrıca bunda genetik yakınlıkta oldukça önemli bir unsurdur. Ergenliğe giren çocuğa iyi davranmak ve davranış değişikliklerini normal karşılamak gerekir.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!