Adana’da fabrika gibi okul

Güncelleme Tarihi:

Adana’da fabrika gibi okul
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2013 12:10

Adana’daki meslek lisesinde eğitim alan öğrenciler, birinci sınıftan başlayarak uygulamalı eğitim alıyor. 90’ı yatılı 255 öğrencisi olan okulda örme, dokuma, iplik ve desen tasarım bölümleri de açıldı.

Haberin Devamı

Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası bünyesindeki Türk Tekstil Vakfının kurduğu 3 okuldan biri olan Adana’daki Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi ve Anadolu Meslek Lisesi’nde öğrenciler, fabrikayı aratmayacak nitelikte son teknoloji makinelerle eğitim alıyor. Kampüs niteliğindeki okul, yetiştirdiği öğrencilerle sektörlere kalifiye eleman kazandırırken, mevcut işletmelerde çalışanların gelişimini sağlayıp, işsizleri de düzenlenen kurslarla meslek sahibi yapıyor.

Adana’nın merkez Sarıçam ilçesi Karşıyaka mahallesinde 5 yıl önce eğitime ve öğretime başlanan Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi ve Anadolu Meslek Lisesi’nde örgün ve yaygın eğitim faaliyetleri birlikte yürütülüyor. Okul müdürü Mustafa Naci Özkılınç, öğrencilerin birinci sınıftan başlayarak son sınıfa kadar tamamen uygulamalı eğitim gördüğünü belirterek yaygın eğitim faaliyetlerini ise kentteki organize sanayi bölgesi ve diğer yerlerdeki işletmelerle yaptıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Özkılınç, meslek sahibi olmaya çalışanları da eğitimle desteklediklerine dikkati çekerek, “İlk mezunlarımızı geçen yıl verdik. Mezun olan 33 öğrencinin yüzde 20’sini hemen istihdam ettik. Diğerleri ise üniversite eğitimine devam etti. İstanbul Çerkezköy, Adana’da ve Kayseri’de bu okullardan 3 tane var. Türkiye’deki bütün mesleki eğitim okullarının ve meslek liselerinin bu şekilde dizayn edilmesi gerekir. Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası ve Türk Tekstil Vakfı’na böyle okulları kazandırdıkları için teşekkür ediyoruz” dedi.

Okula gelen pamuğun boyanmış kumaş olarak çıktığını anlatan Özkılınç,“Bir tekstil fabrikasında ne varsa, okulumuzda da mevcut. Öğrencilerimizi sıfırdan alıp iyi bir şekilde yetiştiriyoruz ve 4 yıl içinde donanımlı bir şekilde mezun ediyoruz. Burada endüstriyel iplik, örme, dokuma ve boya terbiye bölümlerimiz var” dedi. Yörede faaliyet gösteren birçok fabrikada çalışanlara yönelik eğitim çalışmaları yaptıklarını ifade eden Özkılınç, “Türkiye İş Kurumu ile kurslar da düzenlendi. Bu faaliyetlerimiz sürüyor. Okulumuz fabrika gibi. Örnek verecek olursak organize sanayi bölgesinde bir işletmenin boya terbiye laboratuvarı yanmıştı ve biz onlara sanki fabrikaymış gibi 3 ay boyunca destek sağladık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeni bölümler ve yabancı dil eğitimi

Türk Tekstil Vakfı Adana Temsilcisi Muhyiddin Torun da okulda tekstil firmalarına orta kapasitede teknik eleman kazandırdıklarını, tüm donanımının Türk Tekstil Vakfı tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Torun, bu yıl 50’ye yakın öğrencinin mezun olacağını söyledi.
Mekatronik ve laborant bölümlerinin yanı sıra, örme, dokuma, iplik ve desen tasarım bölümlerinin de açıldığını ifade eden Torun, “90’ı yatılı 255 civarında öğrencimiz var. Yatılı olanların dışındaki öğrenciler, ücreti vakıf tarafından karşılanmak üzere sabah servislerle evlerinden alınıp akşam bırakılıyor. Bunun için yıllık 300 bin lira bütçe ayrılıyor. Aynı zamanda öğrencilerin tamamına ücretsiz İngilizce kursu da veriliyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!