Abdüksiyon nedir? Ne anlama gelir? Kol, omuz, sırt, ayak ve bacak için abdüksiyon hareketleri

Güncelleme Tarihi:

Abdüksiyon nedir Ne anlama gelir Kol, omuz, sırt, ayak ve bacak için abdüksiyon hareketleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2022 19:21

Abdüksiyon kelimesi bir tıp terimi olarak karşınıza çıkabilecek olan kelimeler arasında yer almaktadır. Özellikle abdüksiyon kelimesinin sahip olduğu anlam hakkında detaylı bir şekilde bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Bu yüzden abdüksiyon kelimesinin ne anlama geldiği ile ilgili olarak araştırma yapmak isteyebilirsiniz. Abdüksiyon nedir? Ne anlama gelir? Kol, omuz, sırt, ayak ve bacak için abdüksiyon hareketleri nelerdir sizler için derledik.

Haberin Devamı

Abdüksiyon kelimesi, bir tıp terimi olarak kullanılmaktadır. Özellikle sağlık ve tıp alanında sıklıkla karşılaşılmakta olan bir ifade olarak da bilinmektedir. Kol veya bacağın tamamının veya bir kısmının vücut orta hattından uzaklaşması olarak da ifade edilmesi mümkün olmaktadır. Sağlık alanında sıklıkla karşılaşılmakta olan abdüksiyon teriminin hem tıp hem de fizik tedavi alanında da oldukça fazla kullanılan bir terim olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır.

 Abdüksiyon Nedir?

 Abdüksiyon teriminin bir ekstremitenin frontal düzlem üzerinde orta hattan uzaklaşması durumunu ifade etmek için kullanıldığını söylemek mümkün olmaktadır. Boyun, baş yardımıyla sağa veya sola çevrilebilmektedir. Bu durum ise rotasyon olarak ifade edilebilir. Abdüksiyon aynı zamanda adduskiyon hareketinin tersi olarak da ifade edilebilir. Özellikle tıp öğrencileri tarafından sıklıkla araştırılan bir ifade olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı

 Anatomik duruşta abdüksiyon ve addüksiyon iki zıt kavram olarak ifade edilebilir. Abdüksiyon, bir ekleme bağlı olan vücut parçasının vücudun orta hattından uzaklaşması olarak ifade edilirken, addüksiyon ise tam tersi bir şekilde yakınlaşması olarak ifade edilebilmektedir. Sağlık alanında oldukça fazla karşılaşılmakta olan abdüksiyon kelimesinin özellikle fizik tedavi alanında oldukça fazla karşılaşılmakta olan hareketleri ifade ettiğini de söylemek mümkün olmaktadır.

  Ne Anlama Gelir?

 Abdüksiyon aslında bir hareket olarak ifade edilebilir. Abdüksiyon hareketinin ise bir ekleme bağlı olan vücut parçasının, vücudun orta hattından uzaklaşması anlamına geldiğini söylemek mümkün olmaktadır. Hareketin sonucuna bağlı olarak bahsedilen vücut parçasının vücut orta hattından ve dolayısıyla da gövdeden uzaklaşması olarak ifade edilebilir. Abdüksiyon için örnek verilmesi gerekirse eğer, anatomik duruş kapsamında sağ kolun sağ tarafa doğru hareketi bir abdüksiyon olarak ifade edilebilir.

 Abdüksiyon hareketleri her durumda vücut orta hattına göre yapılmamaktadır. Bazen referans noktası olarak alınan kısım uzvun orta ekseni de olabilmektedir. Örneğin el hareketini aldığımızı düşünürsek kolun orta ekseni olduğunu söylemek mümkün olacaktır.

Haberin Devamı

 Kol, Omuz, Sırt, Ayak ve Bacak İçin Abdüksiyon Hareketleri

 Kol, omuz, sırt, ayak ve bacak için farklı abdüksiyon hareketlerinin olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Abdüksiyon aynı zamanda parmak başı eklemlerini açarak germe manasına da gelmektedir. Bu durumun ise vücuda göre uzaklaşma manasına geldiğini söylemek mümkün olmaktadır. Abdüksiyon, uzaklaştırma anlamına gelen bir terim olarak ifade edilebilir. Adduksiyon kelimesi ise tam tersi bir anlama sahip olarak bilinmektedir. Addüksiyon teriminin ise vücuda göre yaklaşma anlamına sahip olduğunu söylemek mümkündür. Omuz ekleminde bulunan kolu, bel ekleminde ise bacağı bedene doğru çekme anlamına geldiği söylenebilir.

Haberin Devamı

 Kol, omuz, sırt, ayak ve bacak için uygulanan abdüksiyon hareketleri genel olarak fizik tedavide karşılaşılan uygulamalar olarak da ifade edilebilmektedir. Vücudun farklı bölgeleri için uygulanan farklı abdüksiyon hareketlerinin olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır. Anatomik hareket çeşitlerinden birisi olan abdüksiyon, bir ekleme bağlı vücut parçasının, vücut orta hattından uzaklaşması olarak ifade edilebilir. Yapılan abdüksiyon hareketine bağlı olarak ise vücudun kol, omuz, sırt, ayak veya bacak olarak belirtilen parçasının vücut orta hattından uzaklaşması söz konusu olmaktadır. Bu durum da dolayısıyla gövdeden de uzaklaşmış olmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!