Abaküs nedir? Ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Abaküs neyin ilk halidir?

Güncelleme Tarihi:

Abaküs nedir Ne işe yarar ve nasıl kullanılır Abaküs neyin ilk halidir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2022 20:09

Abaküs, hareketli sayı boncuğu demektir. Tarihte bilinen en eski abaküs Çin’de geliştirilmiş ve hareketli parçalarıyla tanınan ilk hesap makinesidir. Yukardan aşağı ve sağdan sola 10 adet boncuğun dizili bulunduğu çerçeveli manuel hesap makinesidir. En kolay matematik işlemlerini çözebilmeye yardım etmektedir. Genel olarak ilköğretim sınıflarında kullanılmaktadır. Şimdi abaküs nedir? Ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Abaküs neyin ilk halidir ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Abaküs, matematik işlemlerinin ilk adımı olarak bilinen onlu sayıları öğrenmeye yarar. İlköğretim derslerinde kullanılan abaküsün tarihi oldukça eskidir. M.Ö Çin’de Deniz aşırı ticaretle uğraşan tüccarlar tarafından geliştirilmiştir. Bu tüccarlar sayesinde Miken –Girit bölgelerinden sonra Amerika ve Avrupa’ya da yayılmıştır. Abaküs için bilgisayarın da atası demek yanlış olmayacaktır. Çünkü bilgisayarlar bu gün olduğu gibi sayısız işlev amaçlı değil sadece hızlı hesap yapabilmesi için geliştirildi. Zamanla işlev şekli geliştirilerek bu günkü halini aldı. Bununla da kalmayıp, hızla gelişmeye devam etmektedir.

Abaküs Nedir?

Abaküs, en bilinen tanıtım şekliyle sayı boncuğudur. Eski adı mihsaptır ve çörkü olarak da ifade edilmektedir. Bir çerçeve içinde dizili bulunan hangi yönden bakarsan bak aynı sayıda boncuk dizili bulunmaktadır. Aritmetik işlemlerini kolaylaştırmaktadır.

Haberin Devamı

Göz alıcı renkleriyle de öğrencilerin daha kolay öğrenebilmesine yardım etmektedir. Abaküs, bilgisayar ve hesap makinesinin ilk halidir. Geliştirilme amacı hesapları kolaylaştırmak olan bilgisayar abaküsten esinlenerek geliştirilmiştir. En çok bilinen ve kullanılan hali kare çerçeve içinde her yöne onar boncuk yerleştirilmiştir. Öğrenciler, kolaylıkla toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemleri yapılabilmektedir.

Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Abaküs, ilköğretim sınıflarında, matematik derslerini destekleyici unsur olarak kullanılmaktadır. Öğrenciler, en küçük, toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerinin ilk adımını abaküsle atmaktadır. En kolay ve eğlenceli bir öğrenim şekli olan abaküsle çocuklar matematik işlemlerini keyifle yapabilirler. Abaküs türleri, abaküsün, bu günkü halini alıncaya kadar farklı şekillerde kullanıldığı bilinmektedir.

Oluklara yerleştirilen hareketli elemanlarla kullanılan, toz ve bal mumuyla yapılan tahta levhalar ve çeşitli madenlerden üretilmekteydi. Her türün özellikleri göz önünde bulundurularak bu gün kullanılan hali geliştirilmiştir. Abaküs için bilgisayar ve hesap makinesinin atası demek yanlış olmayacaktır.

Haberin Devamı

Abaküs Neyin İlk Halidir?

Abaküs bilinen kolay ve eğlenceli sayı boncuğudur. Aynı zamanda modern hesap makinelerinin de atasıdır. Abaküsü Çin’de Tüccarların Denizaşırı ticaret hacimleri büyüdükçe zihinden yapılan işlemler yetersiz kalmıştır. Çözüm olarak da abaküsü geliştirmişlerdir. Tanınan en eski hesap makinesi olan abaküs, günümüzde eşsiz görselleriyle kullanıcılara eğlendirirken öğretmektedir.

Çeşitli materyallerden üretilerek kullanılan abaküs, bu gün kullanılan halini almış bulunmaktadır. En kolay matematik işlemlerini yapabilmeye yardım eden abaküs, bilgisayarın ilk halidir. Bilgisayarın ilk üretiliş amacı da hızlı sayı saymaktı. Bu nedenle abaküs için ilk bilgisayar örneği denilebilmektedir. İlköğretim sınıflarında kolaylık sağlayan abaküs, günümüzde en keyifli haliyle geliştirilmiş bulunmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!