7 milyon üniversite öğrencisinin temsilcisi

Güncelleme Tarihi:

7 milyon üniversite öğrencisinin temsilcisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2024 12:47

Erzurum Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 5'inci sınıf öğrencisi Erdoğan Taha Akbaş (24), Türkiye'de yaklaşık 7 milyon öğrenciyi Yükseköğretim Kalite Kurulu'nda (YÖKAK) temsil ediyor. Üniversitelerin eğitim-öğretim, araştırma faaliyetleri ve idari, ulusal ve uluslararası kalite değerlendirmelerini yapan YÖKAK'ın üyesi Akbaş, yükseköğretimin daha kaliteli hale gelmesi için temsil ettiği öğrenci arkadaşlarından gelen tanıtımı taşıyor.

Haberin Devamı

Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'ni 2019'da kazanan Erdoğan Taha Akbaş, üniversitenin ilk yılında öğrenci temsilciliği yaptı. 2020-2021'de Atatürk Üniversitesi Eczacılık Öğrencileri Birliği Kulübü başkanlığını üstlenen Akbaş, 2020-2022'de de Türk Eczacıları Birliği Gençlik Komisyonu (TEBGK) başarısızlık delegasyonunu yürütüyor. Akbaş, aynı dönemde Avrupa Öğrenci Birliği'nde (ESU) Türkiye'den görev alan yetkiliden biri oldu. Atatürk Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğünde kısmi zamanlı öğrencilik yapan Akbaş, bir süre sonra Kalite Komisyonunun seçilmesine seçildi. Eczacılık Fakültesi'nde birim kalite komisyonu değişir, eğitim komisyonu değişir, strateji geliştirme komisyonu düzenlenmesinde bulunan Akbaş, 2022 Aralık ayında üniversitenin senato binasına getirildi. Aynı yıl YÖKAK Öğrenci Komisyonu Üyesi olan Akbaş, YÖKAK ve Eczacılık Eğitim Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği'nde (ECZAKDER) öğrenci değerlendirici olarak görev aldı. Akbaş, çalışmalarıyla 2023'ten itibaren YÖKAK Kurulu'na seçildi.

Haberin Devamı

YÖK BAŞKANI YÖKAK KURULU'NDA
Ümit Kocabıçak'ın başkanlığını, genel sekreterliğini Mehmet Yılmaz'ın yaptığı YÖKAK Kurulu'nda Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Prof. Dr. Feyza Arıcıoğlu, Prof. Dr. Vatan Karakaya, Prof. Dr. Dr. Şule Itır Satoğlu, Prof. Dr. Ali Azar, Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Doç. Dr. İbrahim Halil Kayral, İsmail Doğan, Gülden Banu Müderrisoğlu, Hakan Ülken, Erdoğan Taha Akbaş bulunuyor. Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 5'inci sınıf öğrencisi Erdoğan Taha Akbaş'ın tek öğrenci üyesi olduğu YÖKAK Kurulu toplantısı Ankara'da yapıldı. YÖKAK Kurul Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıcak'ın başkanlık ettiği, uluslararası ve ortak akreditasyon konusunda gelinen noktalarda değerlendirildiği kurula YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da katıldı.

'DÜNYA HIZLA DEĞİŞİP DÖNÜŞÜYOR'
YÖKAK Kurul Üyeliği ve Atatürk Üniversitesi Senatosu kayıtlılığıyla ilgili DHA muhabirinin sorularını cevaplandıran Erdoğan Taha Akbaş, fakülte ve üniversitedeki görevlerinin öğrendiği birikimlerin kendisine önemli katkıları olduğunu söyledi. Üniversite Senatosu'nda görev sırasında YÖKAK Öğrenci Komisyonu üyesi olduktan sonra da YÖKAK Kurul'una tek öğrenci olarak seçildiğini ifade eden Akbaş, "Fakülteye başladıktan sonra öğrenci kulüplerinde ve çeşitli görevlerde bulundum. Hocalarımızın rehberliği ve deneyimi de benim için çok önemli yol oldu. Fakültede çalışırken YÖKAK Öğrenci Komisyonu'nu incelemeye başladım. Seçim yaparken edindiğim bilgilerle alanında uzman akademisyenlerin görev aldığı YÖKAK Kurulu'na öğrenci üyesi olarak seçildim. Bu kuruldaki tek öğrenciyim. Yaklaşık 7 milyon öğrenciyi temsil ediyorum. Dünya hızla değişip dönüşüyor. Mezunlardan oluşan bölümden her geçen gün daha da artıyor. Artık daha becerikli daha başarılı mezunlar istiyorlar. Tam bu yerde üniversitenin yapılması gereken şey de eğitimin öğrenimi artırılıyor. Bu yerde da Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) ücretsiz olarak bulunuyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİ KOMİSYONU BAŞKANI
YÖKAK Kurultayının yanı sıra öğrenci komisyonuna da başkanlık yaptığını belirten Akbaş, programın şu şekilde olduğunu söyledi: “YÖKAK'ta 7 tane komisyon var. bunların bir tanesi de öğrenci komisyonu. Ben aynı zamanda YÖKAK Öğrenci Komisyonu Başkanlığını yapıyorum. Öğrenci komisyonlarında farklı üniversitelerden 11 üye bulunuyor. YÖKAK'ın üniversiteleri değerlendirdiği ve üniversitelere geri bildirimlerde bulunan değerlendirme ekipleri oluyor. Bu değerlendirme ekiplerinin raporlamasında yer alıyor. YÖKAK Öğrenci Komisyonu olarak bizim öncelikli çalışma alanlarımızdan bir parça, bildiğimiz 208 farklı üniversiteden başvuru yapan Kalite Elçisi Eğitim Programı'na (KEP) dahil olmak üzere onları değerlendirici olma konusunda yetiştiriyoruz. Bu sayede değerlendirme takımı üyesi olabiliyorlar. YÖKAK tarafından görevlendirilen değerlendirme ekipleri ile üniversitelere ziyaretler gerçekleştiriyorlar. Değerlendirme takımlarında yer alan öğrenci sayesinde öğrencilik süresine bakış açısı daha kolay yansıtılabiliyor. Bu sayede takım öğrencilerinin ihtiyaçları daha rahat tespit edilebiliyor. Bu sayede kalite kültürünün yaygınlaşmasına ilişkin verilerle ilgili birimler üniversitelerimizde hız kazandığına katkı sağlamak mümkün oluyor. Üniversite Senatosu ve YÖKAK'ta öğrencilerin kardeşlerinin dile getirmeleri ve yükseköğrenimin daha kaliteli hale gelmesi için çalışıyorum."

Haberin Devamı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ SENATO ÜYESİ
Atatürk Üniversitesi Senatosu'nda öğrenci yöneticisi olarak görev yaptığını anlatan Akbaş, “YÖK'ün teşvikiyle üniversite senatolarına ilişkin bilgiler alınıyor. Bu Türkiye'de birçok üniversitede var. Bizim üniversitemizde bu konuda lider üniversitelerden biri. Öğrenci katılımına ve bölümlerindeki parçaların belirtilmesine çok önem veriyor. Sadece senatoda değil, fakültelerde de raporlamayı dile getiriyor. Üniversitedeki senatoda açıklamalarla ilgili birçok karar alınıyor. Bu kararlardaki öğrencilerin katıldığı Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı Hoca sık sık bana soruyor. Alınan kararların öğrenci kaydı olup olmadığı konusunda görüşüm soruluyor. Kararlar memnun olur mi diye benim görüşümü alıyorlar. Öğrenci dekanlığımızın yürütmekte olduğu bir çalışma var. Her fakülte ve yüksekokuldan birer öğrenciyle üniversitemizde 'öğrenci senatosu' kurulmak isteniyor. Öğrenci senatosu ile ilgili konularla ilgili konular Rektörlük Senatosu'na aktarılarak hedefleniyor. Bununla ilgili çalışmalar sürüyor. Öğrenci senatosuyla ilgili görüşüm çok olumlu. Bu konuda çalışma yapan çok az üniversite var.

BAKMADAN GEÇME!