60 yaş üstü stajyerler iş başında

Güncelleme Tarihi:

60 yaş üstü stajyerler iş başında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2023 15:54

Akdeniz Üniversitesi bünyesinde 60 yaş üstü bireyler için açılan ‘Tazelenme Üniversitesi’ öğrencilerinin staj heyecanı başladı. Öğrenciler huzurevi, sağlık merkezi, park bahçeler müdürlüğü gibi kurumların yeni stajyerleri oldu.

Haberin Devamı

Antalya’daki Akdeniz Üniversitesi bünyesinde 2016 yılından beri eğitimlerini sürdüren ‘Tazelenme Üniversitesi’ ikinci mezunlarını vermeye hazırlanıyor. 60 yaş üstü öğrenciler bugünlerde dört yıllık eğitimlerini stajla taçlandırıyor. Öğrenciler, 14 hafta sürecek stajlarını tamamladıktan sonra diplomalarını alacak. Türkiye’nin ilk yaşlı üniversitesi olan Tazelenme Üniversitesi’nin kurucusu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Tufan, 60 yaş üstü 50 öğrencinin farklı alanlarda haftanın 4 günü staj yaptığını söyledi. Tufan, staj sürecini şöyle anlattı:

60 yaş üstü stajyerler iş başında

NESİLLER ARASI ÖĞRENME
“Öğrencilerimiz bu stajla yeni yetenekler kazanmanın yanı sıra sahip oldukları yetenekleri pekiştirecekler. Onlar için bu yeni bir durum ve yeni durumlara uyum sağlama becerisini gösterecekler. Staj yaptıkları kurumlarda iletişim halinde oldukları kişilerle karşılıklı öğrenmeyi sağlayacaklar. Öğrencilerimiz 40 yıllık mesleki tecrübelerini anlatacak, gençler de günümüz dünyasının gelişen teknolojileriyle çalıştıkları birimin dönüşümünü paylaşacak. Bunun yanı sıra bu stajla yaşlılarımızın sadece bir kenarda oturmuş, hastalıklarla baş eden bireyler olmadığını aynı zamanda onlara yeni imkanlar sunulursa bunları üstlenebilecek, girişimci ve öğrenme sürecinden yararlanan bireyler olduğunu gösteriyoruz. Öte yandan nesiller arası öğrenmeyi de sağlıyoruz.”
60 yaş üstü stajyerler iş başında

‘ŞİMDİ TAZELEMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ’
Stajını kendisi gibi Tazelenme Üniversitesi 4’üncü sınıf öğrencisi olan eşi Osman Başaran ile birlikte huzurevinde yapan Zeynep Başaran 70 yaşında. Başaran, “Burada günümüz oyun ve etkinlikler düzenleyerek geçiyor. Tazelenme Üniversitesi bizi tazeledi biz de şimdi buradaki yaşlıları tazelemeye çalışıyoruz” dedi. 76 yaşındaki Osman Başaran ise, “Eşim ve ben de yaş almış insanlarız bu sebeple stajımızı huzurevinde yapmak istedik. Buradaki çoğu depremzede olan misafirlerle vakit geçiriyoruz. Onlarla sohbet ediyoruz, yüzlerini güldürmeye çalışıyoruz ve aslında arkadaş oluyoruz. Eşimle birlikte staj yapmak da ayrıca keyifli oluyor. Birlikte yaptığımız etkinlikleri şimdi buradakilerle yapıyoruz” diye konuştu. Huzurevinde staj yapmayı tercih eden bir diğer öğrenci de 73 yaşındaki Yusuf Özkara. Özkara, Tazelenme Üniversitesi’nde öğrendiği yaşlılara yönelik spor aktivitelerini her sabah huzurevi sakinleriyle uyguladığını söylüyor.
60 yaş üstü stajyerler iş başında

‘BİRBİRİMİZE KATACAĞIMIZ ÇOK ŞEY VAR’
Tazelenme Üniversitesi’nin 4’üncü sınıf öğrencisi 69 yaşındaki Zekiye Oğuzcan ise park bahçeler müdürlüğünde stajyer. Çocukluğundan beri çiçeklerle uğraşmayı sevdiğini ve önceden çiftçilikte uğraştığını söyleyen Oğuzcan, “Stajda budamayı, ot temizliği, çiçek bakımı gibi çalışmaları yapıyoruz. Staj çok keyifli geçiyor iyi ki bu alanda staj yapmayı seçmişim” dedi. Park Bahçeler Müdürlüğü’nün bir başka stajyeri 72 yaşındaki Osman Yanıkara ise duygularını, “Staj yaptığım yerde çalışanlar benden genç olduğu için kendi bilgi birikimimi de onlarla paylaşıyorum. Gençlerle çok iyi anlaşıyorum. Hem onların hem de bizim karşılıklı olarak birbirimize katacağımız çok fazla şey var” sözleriyle dile getirdi.

BAKMADAN GEÇME!