6. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Zararlı Alışkanlıklar konu anlatımı

Güncelleme Tarihi:

6. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Zararlı Alışkanlıklar konu anlatımı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2020 02:19

İnsanoğlu alışkanlıklarıyla kendisini ifade etmektedir. İyi ya da kötü birçok alışkanlığı bulunan insanoğlu iyi alışkanlıklarını sürdürmek isterken, kötü alışkanlıklardan da kurtulmak ister. İyi alışkanlıklar insanı daha düzenli, daha güzel, daha sağlıklı bir hayata hazırlarken kötü alışkanlıklar bunun tam tersi daha sıkıntılı, daha zor, daha sağlıksız bir hayata sürükler. 6. Sınıf din kültürü ve ahlak bilgisi dersi kazanımları arasında zararlı alışkanlıklara dair kazanımlar bulunmaktadır. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi zararlı alışkanlıklar detayları ile ilgili bilgiler aktardık.

Haberin Devamı

Zararlı alışkanlıklar birçok kurtulmak istediği alışkanlıklardır. Ancak bazı kişiler zararlı alışkanlıklara bilse de bunlardan kurtulmak için herhangi bir çaba harcamaz. Ancak zararlı alışkanlıklar özellikle insanlar için rahatsız edici sonuçlar doğurmaktadır. Bu sebeple zararlı alışkanlıklardan kurtulmak önemlidir.

6. Sınıf Zararlı Alışkanlıklar Konu Anlatımı

 İnsanın hayatını etkileyen bazı zararlı alışkanlıklar mevcuttur. Özellikle İslam dini bu zararlı alışkanlıkları yasaklayarak kişilerin daha sağlıklı, daha mutlu ve huzurlu bir hayat yaşamasını ister. Özellikle çevreye, canlılara ve insanlara zarar veren her türlü alışkanlık ve davranış İslam dini için yasaklanmıştır. Başlıca zararlı alışkanlıklar ise; alkol almak, uyuşturucu kullanmak, sigara içmek, kumar oynamaktır.

Haberin Devamı

 Alkollü İçki İçmek Ve Uyuşturucu Kullanmak

 Akıl ve irade sahibi olmak insana ait bir özelliktir. Bu özellik insanı diğer varlıklardan ayırır. Akıl insanın iyi ve kötüyü ayırt edebilmesini irade bu iyi ve kötü arasında seçim yapabilmesini sağlar. İçki ve uyuşturucu kullanma kişinin iradesi dışında hareket etmesine neden olacağı için İslam dininde yasaklanmış bir durumdur. Peygamber Efendimiz ‘sarhoşluk veren her içki haramdır. İçkiden sakınınız. Çünkü içki bütün kötülüklerin anasıdır.’ buyurur. Alkollü içki ve uyuşturucu beyin merkezini ve sinir sistemi olumsuz olarak etkiler. Alkol ve uyuşturucunun en önemli etkisi bağımlı yapmasıdır. Bu sebepler kurtulması aldıkça zor alışkanlıklardan bazıları bunlardır.

 Sigara Kullanımı

 Ülkemizde oldukça sık kullanılan sigara insan sağlığına son derece zararlı etkiler barındırmaktadır. İçeriğinde bulunan birçok zararlı kimyasal sebebiyle her yıl sigaraya bağlı ölümler artmaktadır. Bu kötü alışkanlıklar sadece kişinin kendine değil çevresine, topluma ve ailesine de zarar verme özelliğine sahiptir. Kişinin yeteneklerini kullanmasını engeller ve üretkenliği azaltır. Kişiyi maddi ve manevi zarara uğratır.

 Kumar Oynamak

 İslam dini her zaman helal para kazanmanın önemini vurgulamıştır emeğe karşılık gelmeyen ve şans faktörünü barındıran oyunlar kumar olarak geçer. Bu durum İslam dini için haram kılınmış haksız kazanç yollarıdır. Maddi değer ifade eden ve kazanç karşılığında oynanan oyunlar şans oyunları ve kumar kapsamına girmektedir. Kumar kişinin kendisini ve çevresini oldukça büyük maddi zararlara uğratabilen bir insanın alışkanlıktır. Ayrıca kişi kendisi maddi zarara uğradığı gibi çevresinde maddi olarak sıkıntıya sokabilir. Kumar oynayanlar;

Haberin Devamı

 - Ülke ekonomisine zarar verir.

 - Meslek hayatında başarısız olur,

 - Aile içi huzur ve saadet bozulur.

 - Haksız kazanç elde edilmiş olur.

 - İradesi zayıfladığı için sağlıklı karar alması engellenir.

 - Kişinin kendisini maddi zarara uğratır.

 - Ruh ve beden sağlığının bozulmasına sebep olur.

 Zararlı Alışkanlıkların Başlama Sebepleri

 Zararlı alışkanlıklar İslam'ın yasakladığı alışkanlıklar olarak görülmektedir. Kumar, alkol alma, sigara içme gibi zararlı alışkanlıklar bağımlılık oluşturabilir. Bu da özellikle uzun vadede kişinin hem kendisini hem çevresini oldukça ciddi zararlar verecek bir durumdur. Zararlı alışkanlıkların başlama sebebi birçok faktöre dayanmaktadır. En önemli faktörler ise;

 - Aile alışkanlıkları

Haberin Devamı

 - Aile içindeki iletişimsizlik

 - Kişinin arkadaş ortamı

 - Çevreden gelen tepkiler ve tutumlar

 - Eğitimsiz olma durumu

 - Merak duygusu olarak sıralanmaktadır.

 Birçok zararlı alışkanlık İslam dini tarafından yasaklanmıştır Böylece kişinin hem kendine hem çevresine zarar vermesi engellenerek maddi manevi çöküşün önüne geçme durumu söz konusu olmaktadır.

BAKMADAN GEÇME!