40 bin kişi sıfır çekti

Güncelleme Tarihi:

40 bin kişi sıfır çekti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2007 17:45

1 milyon 640 bin adayın heyecanla beklediği ÖSS sonuçları açıklandı.

Haberin Devamı

SONUÇLARI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan tarafından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) toplantı salonunda basına açıkladı.

İŞTE KAZANAN ADAYLAR

BİRİNCİLERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

Sayısal 2 alanında 1. 'ler
İstanbul Özel Robert Kolejinden Yücel Nalbantoğlu
İzmir Ödemiş Uçaçelik Lisesi'den Ceren Durmaz

Bu iki aday 180 sorudan 179'unu doğru yanıtlarken, 1 soruya yanlış cevap verdi. 300.000 ham puan aldılar.

Eşit Ağırlıklı Puan türünün 1.'si
Bursa Özel Nilüfer Özel Fen Lisesi'nden Fatih Karataş

"Şampiyonluk sürpriz oldu"

Sözel 2 puan türünde 1., Yabancı Dil Fransızca'dan 1.

/images/100/0x0/55ea5dacf018fbb8f87b3ba7

İstanbul Galatrasaray Lisesinden Çağrı Sert
Sert aynı zamanda, Yabancı Dil-Fransızca'da birinciliği, Eşit Ağırlık-2 puan türünde ise üçüncülüğü elde etti.

Haberin Devamı

İngilizce Puan Türünde 1. Özel Üsküdar Amerikan Lisesi'nden Ege Sinan Torun

Yabancı Dil Almanca'da İstanbul Alman Lisesi'nden Efe Okur

Çağrı Sert ve Fatih Karataş 6 test ile yetinmeyip, 7 teste cevap verirken, 210 sorudan 205'ini doğru yanıtladılar. Bu adaylar 4 soruyu yanlış cevaplarken, 1 soruyu boş bıraktılar.

Yaımağan sınavın en başarılılarının Yücel Nalbantoğlu, Ceren Durmaz, Fatih Karataş ve Çağrı Sert olduğunu belirtti.

Sayısal 1, Sözel 1, Eşit Ağırlık 1 Puan türünde 21 kişi 1. oldu
Adana Fen Lisesi'nden Aysun Tokkuzun, Ankara Fen Lisesi'nden Burçak Aydın, Ankara Gazi Anadolu Lisesi'nden Melike Ezerbolat, Ankara Özel Samanyolu Erkek Fen Lisesi'nden Musab Medeni Zorlu, Antalya Anadolu Lisesi'nden Mehmet Özgeyik, Balıkesir Özel Fırat Lisesi'nden Zeynel Harun Alioğulları, Diyarbakır Özel Yeni Ortadoğu Lisesi'nden Serhat Varolgüneş, Isparta Süleyman Demirel Fen Lisesi'nden Halil Göker Ulaş, İstanbul Atatürk Fen Lisesi'nden Abdurrahim Soğanlı, İstanbul Atatürk Fen Lisesi'nden Elçin Ergin, İstanbul Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Elif Lale Alpar, İstanbul Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Yiğit Karayiğit, İstanbul Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi'nden Deniz Can Aliş, İstanbul Üsküdar H. Avni Sezen Anadolu Lisesi'nden Şafak Mirioğlu, İzmir Özel Yamanlar Fen Lisesi'nden Faruk Pekgül, İzmir Fen Lisesi'nden Hayrullah Şahinkoç, Kayseri Fen Lisesi'nden Safa Özgür Akçalı, Konya Meram Anadolu Lisesi'nden Çağlar İvriz, Samsun Özel Feza Fen Lisesi'nden Hamza Kazancı, Şanlıurfa Özel Murat Fen Lisesi'nden Uğur Gülper, Osmaniye TOBB Fen Lisesi Mahmut Muhsin Yılmaz.

Haberin Devamı

Diyarbakır tarihinin ilk ÖSS Birincisi

EA Birincisi Sabancı Üniversitesi'nden

"Başarının temeli, düzenli çalışmaktır"

Akçalı Boğaziçi'ni istiyor

Düzenli çalışarak başarıya ulaştı

Sözel 2 puan türünde 297.983 puan alan Tuzla Vehbi Koç Vakfı Özel Lisesi'nden Çağrı Berk Onuk ikinciliği, 297.077 puan alan Simav Anadolu Öğretmen Lisesi'nden Abdurrahman Gümüş üçüncülüğü elde etti.

Eşit Ağırlık-2 puan türünde 299.939 puan alan İstanbul Köy Hizmetleri Anadolu Lisesi'nden Murat Ahıskalı ikinci olurken, 299.239 puan alan İstanbul Galatasaray Lisesi'nden Çağrı Sert ve Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Özge Onur üçüncülüğü paylaştılar.

Yarımağan, sınav sonuç değerlendirmesinin, Sosyal Bilimleri-2 testindeki 26. mantık sorusunun, terminoloji nedeniyle iptal edilerek yapıldığını belirterek, 240 sorunun 239'unun değerlendirmeye alındığını ifade etti.

Haberin Devamı

Sınavda başarının geçen yıllara göre daha yüksek olduğunu bildiren Yarımağan, “Bunda bir ölçüde bizim soruları biraz kolaylaştırmamızın etkisi oldu. Ama büyük ölçüde de adayların daha iyi hazırlanmaları, geçen yıl yaptığımız değişikliğin olumlu etkileriyle, daha başarılı adaylar oldu” dedi.

Yarımağan'ın verdiği sınava ilişkin sayısal bilgilere göre, bu yıl 1 milyon 641 bin kişi ÖSS'ye girmek için başvurdu. Başvuranlardan 25 binin üzerinde kişi sınava girmezken, sınava giren aday sayısı 1 milyon 615 bin oldu. Ayrıca 135 bin kişi sınavsız geçişten yararlanmak için başvurdu.

Sınava girenlerden 174'ünün sınavı değişik nedenlerle geçersiz sayıldı. Adaylardan 58'inin salonda kopya çektiği, 10'unun yerine başkasını sokma teşebbüsünde bulunduğu, 57 kişinin sınav giriş ve kimlik belgesinin, 8'inin ise cevap kağıdının olmadığı tespit edildi. Ayrıca sınav dışı davranışlarda bulunan adaylar da belirlendi.

Haberin Devamı

47 BİN KİŞİ SIFIR ÇEKTİ

Toplam 1 milyon 615 bin 360 adayın sınavı geçerli sayılırken, bunlardan 47 bin aday “sıfır” puan aldı. Yarımağan, “sıfır” puan alan adaylarla ilgili olarak, “Bu adaylar, değişik nedenlerle sınavda başarılı olamayacaklarını anlayarak, büyük ölçüde boş kağıt veren adaylar. Sayıları geçen yıla göre bir hayli fazla. Geçen yıl bunların sayısı 25 bin civarındaydı. Bu sene 47 bin adayın puanı hesaplanmadı. Çünkü, hesaplama yapacak herhangi bir bilgi yok” dedi.
Sınavda 357 adayın kopya çektiğinin de bilgisayarla tespit edildiğini söyleyen Yarımağan, kopya çektiği bilgisayarla tespit edilen aday sayısının geçen yıl 500 olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

KONTENJANLAR 10-15 BİN CİVARINDA ARTTI

Yarımağan 2007 yılı ÖSS'de sınava girenlerin geçen yıla oranla daha başarılı olduğunu belirtirken, üniversite kontenjanlarının 10-15 bin civarında arttığını kaydetti. Yarımağan, geçen sene gibi üniversite kontenjanlarının bu sene boş kalmayacağını kaydetti.

Yarımağan, ÖSS sayısal 2'de birinciliği İstanbul Özel Robert Kolejinden Yücel Nalbantoğlu ve İzmir Ödemiş Uçaçelik Anadolu Lisesi'nden Ceren Durmaz'ın paylaştığını belirtirken, bu iki adayın da 180 sorudan 179'unu doğru yanıtladığını duyurdu.

Eşit ağırlık birincisinin Bursa Özel Nifüfer Fen Lisesi'nden Fatih Karataş, sözel 2'de binciliği 210 sorudan 205'ini doğru yanıtlayan İstanbul Galatasaray Lisesi'nden Çağrı Sert ve ÖSS-Dil'de (Almanca) ise İstanbul Alman lisesi Efe Okur'un yine ÖSS-Dil'de Ege Sinan Torun'un birinci olduğunu açıkladı.

PUAN TÜRLERİNE GÖRE EN BAŞARILI İLLER

Denizli ÖSS gruru yaşıyor

Sayısal Puan türünde: Ankara, Denizli,

Eşit Ağırlıklı  Puan türünde: Denizli, Karaman

Sözel Puana türünde: Kırşehir, Denizli

Yarımağan, sayısalda Ankara, eşit ağırlıkta Denizli ve sözelde Kırşehir illerinin en başarılı iller olduğunu bildirirken, en başarısız illerin Gümüşhane, Muş, Mardin ve Hakari olduğunu kaydetti.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, sınav sonuç belgelerinin bir-iki hafta içinde adayların eline ulaşmış olacağını, tercih yapma işlemlerinin 23 Temmuz'da başlayarak, 3 Ağustos'ta sona ereceğini, yerleştirme sonuçlarını ise 20 Ağustos'tan önce açıklamayı planladıklarını bildirdi.

Yarımağan, Yüksek Öğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nun basılma ve dağıtılma işleminin 10 gündür yapıldığını yapıldığını, adayların kılavuzu ortaöğretim okulları, ÖSYM sınav merkezleri ve ÖSYM bürolarından 3 YTL karşılığında temin edebileceğini bildirerek, kılavuzun Pazartesi gününe kadar tüm okullara ulaşmış olacağını söyledi.
Adayların bu kılavuzu edinerek, yüksek öğretim programlarını incelemeleri gerektiğini ifade eden Yarımağan, Cumartesi gününden itibaren de kılavuzun elektronik kopyasının ÖSYM'nin internet sayfasında yer alacağını ve kılavuza buradan da erişmenin mümkün olacağını kaydetti. Yarımağan, kılavuzun basım ve dağıtımı işleminin 16 Temmuz'da tamamlanacağını söyledi.

Bu yıl, geçen yıla göre puan hesaplamada bir değişiklik yaptıkları için kılavuzda yüksek öğretim programlarının minimum puanlarını ve başarı sıralarını geçen seneki gerçek değerleriyle vermediklerini belirten Yarımağan, “Bu seneki kurallar geçen sene uygulanmış olsaydı ne elde edilirdi, bulduk ve bu simülasyonla, bu benzetimle bulduğumuz değerleri kılavuza koyduk. Dolayısıyla adaylar, öğrenecekleri puanları ve başarı sıralarını hiçbir dönüştürmeye gerek kalmadan doğrudan doğruya kılavuzdaki yüksek öğretim programlarının 2006'daki minimum puanları ve başarı sıralarıyla karşılaştırabilirler” dedi.

Yarımağan, adayların kılavuzdaki bilgiler dışındaki başka bilgilere de fazla bakmamaları önerisinde bulunarak, geçen seneki gerçek bilgilerin yanıltıcı olabileceğine dikkati çekti.

“Tercih yaparken adayların puanlar yerine başarı sıralarını kullanmalarının daha doğru olacağını düşündüklerini” ifade eden Yarımağan, “Adayların tercihlerini dar bir puan aralığından değil, daha geniş bir puan aralığından yapmalarının yerleşme açısından daha doğru, daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz. Adaylara bunu öneriyoruz” diye konuştu.
ÖSYM'nin internet sayfasında tercih işlemlerinde adaylara yardımcı olacak bir rehber bulunduğunu, adayların bundan yararlanabileceğini belirten Yarımağan, adayların tercihlerini göndermek için de bir başvuru merkezi, yani bir okul veya sınav merkezi yöneticiliğine gidebileceklerini, bireysel olarak internetten de tercihlerini yapabileceklerini söyledi.
Bu yıl tercih yaparken YURTKUR ile ilgili bilgilerin verilmesi konusunda da bir değişiklik yapıldığını bildiren Yarımağan, adayların artık tercih yaparken kredi, yurt bilgilerini vermeyeceklerini, bunun yerleştirme işlemi tamamlandıktan sonra yapılacağına işaret etti.

Yarımağan, internet kullanımında deneyimli olmayan ve hata yapmaktan korkan adayların tercihlerini, okullara veya sınav merkezlerine giderek, bir öğretmen ya da görevli nezaretinde yapmalarının daha sağlıklı olacağını düşündüklerini ifade etti.

“TERCİHLER İÇİN ÜCRET ÖDENMEYECEK”
Tercihler için bir ücret ödenmeyeceğini bildiren Yarımağan, bunun karşılığında da adaylara, “yerleştirme sonuç belgesi” göndermeyeceklerini kaydetti. Yarımağan, şöyle devam etti:
“Ki bu, bizim için en büyük masraf oluyordu. ÖSS sonuç belgesi adaylara gidecek. Sınava giren adaylar, aldıkları puanları, testlerdeki doğru ve yanlış sayılarını gösteren sonuç belgelerini bir-iki hafta içinde alacaklar. Ama yerleştirme işleminden sonra adaylara herhangi bir sonuç belgesi göndermeyeceğiz. Sonuçları doğrudan doğruya yüksek öğretim kurumlarına göndereceğiz. Bu değişiklik de adaylardan ücret almamamızı gerektirdi.”
Adayların sonuçlarını bugünden itibaren öğrenmeye başlayacaklarını belirten Yarımağan, tercih yapma işleminin 23 Temmuz'da başlayacağını ve 3 Ağustos'ta sona ereceğini bildirdi. Bu sürenin uzatılmayacağına dikkati çeken Yarımağan, adaylara, “sonuç belgesinin gelmesini beklemeden puanlarınızı, başarı sıralarınızı öğreniniz, kılavuzu edininiz. Tercih yapacağınız yüksek öğretim programlarını belirleyiniz. Eğer tercihlerinizi bir okul aracılığıyla yapacaksınız, randevu alınız ve zamanında, 3 Ağustos'tan önce tercihlerinizi belirleyiniz” önerisinde bulundu.
Yarımağan, tercih yapma işleminin sona ermesinin ardından yerleştirme işleminin de yaklaşık 2 haftada tamamlanacağını düşündüklerini ve yerleştirme sonuçlarını 20 Ağustos'tan önce açıklamayı planladıklarını bildirdi.

KIZ ÖĞRENCİLER DAHA BAŞARILI
"Hangi puan türüyle kaç öğrenci yerleştireceğine bakacak olursak, sayısal 1 ile yerleştirilecek öğrenci sayısı 15 bin 80. Bunlar merkezi yerleştirmeyle, 96 bin 314 kişi de sınavsız geçişle yerleştirilecek, eşit ağırlıkta 7 bin 433, sözel 1'de 2 bin 731, sayısal 2'de 80 bin 576, 61 bin ise eşit ağırlık 2, sözel 2'de de 26 bin 781 kişi yerleştirilecek" diyen Yarımağan, sınavı geçerli adayların yüzde 43'ünün kız, yüzde 56'sının erkek olduğunu kaydetti. Yarımağan buna karşın, sınavlarda kız adayların yüzde 85'inin, erkeklerin ise yüzde 76'sının 160 puanı geçtiğini, gene kız adayların yüzde 68'inin erek adayların ise yüzde 29'unun 185 üzerinde puan aldıklarını söyledi.

Yarımağan son sınf öğrencilerinin 160 puanı geçmede en başarısız grup olduğunu belirtirken, geçmiş yıllarda, mezun olanların son sınıflara göre daha başarılı olduğunu, üniversiteyi bitirip tekrar sınava girenlerin mezun olup sınava girenlerden daha başarılı olduğunu, üniversitede okurken tekrar sınava girenlerin ise en başarılı kesim olduğunu bildirdi.

Yarımağan, ÖSS sınavında en başarılı okulların sırasıyla, devlet fen liseleri, özel fen liseleri, Anadolu meslek liseleri, polis koleji ve yabancı dil ağırlıklı öğrenim veren devlet liseleri, öğretmen okulları yabancı dilde eğitim veren özel liseler ve meslek liseleri olduğunu kaydetti.

Yarımagan, en az başarılı okullar arasında ise turizm ve otelcilik liselerinin, kız meslek liselerinin, özel akşam liselerinin, ticaret liselerinin endüstri ve akşam liselerinin geldiğini kaydetti.

Üniversitelere hangi puan türü ile kaç kişi alınacak

Sayısal 1 ile 15.080 kişi merkezi eğitime yerleşebilecek. 

Eşit 7.933 kişi merkezi eğitime yerleşebilecek

Sayısal 2 80.576 kişi merkezi eğitime yerleşebilecek 

 EA 2 61.000 kişi merkezi eğitime yerleşebilecek

Söz 2 26.781 kişi kişi merkezi eğitime yerleşebilecek

YDS

39 bin aday başvurdu.

34.945 kişinin başvurusu değerlendirildi.

3.096 kişinin puanı hesaplanamadı.

Sosyal Bilimler 2 testinde 30. soru iptal edildi.

YDS testinde ham puan dağılımı

29.808 kişi İngilizce testini çözdü.

1391 Almanca  testini çözdü.

645 kişi Fransızca  testini çözdü.

Yarımağan bu sene Üniversite kontenjanlarının oldukça boş kalacağını belirtti.

Bu yıl örgün öğretime 433.150 kişi yerleşebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!