Onları utangaç bir şebboydan kelebeğe dönüştürün

Güncelleme Tarihi:

Onları utangaç bir şebboydan kelebeğe dönüştürün
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2015 09:37

Çocuklar için arkadaş grubu çok önemli. Amerikalı psikolog Dr. Jennifer Cassatly, ailelere, çocuklarının sosyalleşmesine yardım edecek ipuçları verdi.

Haberin Devamı

Onları utangaç bir şebboydan kelebeğe dönüştürün
1- BASKI YAPMAYIN
Çocukların sosyal ilişkilerde ortak problemi, arkadaşlık kurmanın yavaş ilerleyen ve öğrenilen bir süreç olması. Çocuk ve Aile Psikolojisi uzmanı Dr. Jennifer Cassatly, eğitim sitesi education.com için yazdığı yazıda şöyle diyor: “Çocuklar arkadaş grubunda duygularını nasıl kontrol edeceklerini öğreniyor. Diğerleriyle birlikte çalışmayı tecrübe ediyor. Tüm bu yeteneklerin öğrenilmesi yetişkin olduklarında başarılı iletişim kurabilmeleri için gerekli. Onlara yardım etmek istiyorsanız çocuklarınızı arkadaşlarıyla ilgili soru yağmuruna tutmayın.”

2- SİZ DE ARKADAŞLARININ AİLELERİYLE GÖRÜŞÜN
Çocuğunuzun arkadaşlarının aileleriyle bir araya gelmek bir taşla iki değil, üç kuş vurmak gibi. Birincisi bu sayede oyun saatlerini ve okul sonrası aktiviteleri düzene sokabilirsiniz. İkincisi diğer çocuklara bakarak yaşıtlarının sosyal becerilerini gözlemleyebilirsiniz. Üçüncüsü çocuğunuz için sosyalleşme konusunda iyi bir model olursunuz. Çünkü siz konuşurken o da izleyecek, mimiklerinizi ve davranışlarınızı gözlemleyecek.

Haberin Devamı

Onları utangaç bir şebboydan kelebeğe dönüştürün
3- ÇEVRESİNİ TANIMASINA YARDIMCI OLUN
Çevrenizde yaşayan diğer çocukları tanımasına yardım edin. Dr. Cassatly, “Bu en iyi yöntemlerden biri. Aileler ve çocuklar için coğrafi olarak yakın ilişkiler sosyalleşmeyi öğrenmek adına çok önemli” diyor. Arkadaşını görmek için birkaç sokak aşağıya gidip, mahallede bisiklet sürmek ve yaşıtlarıyla bir araya gelmek çocuğunuza iyi gelecek.

Onları utangaç bir şebboydan kelebeğe dönüştürün
4- KENDİSİ GİBİ OLMASINA İZİN VERİN
Tüm çocuklar farklı karakterde. Kimidışarıda olmaktan, parklarda bisiklet sürmekten ya da yaramazlık yapmaktan hoşlanırken, kimisi de evde kitap okumaktan, yakın birkaç arkadaşıyla vakit geçirmekten keyif alır. Dr. Jennifer Cassatly, çocukların mizacına dikkat etmemiz gerektiğini söylüyor: “Ne yapmayı tercih ediyorlar? Çocukların mizaçları farklı olduğu için, bu soruya verilen cevabın doğası gereği yanlış ya da doğru olduğunu söyleyemeyiz.”

Haberin Devamı

5- HİKÂYE ANLATIN
Çoğu çocuk gerçek konulardansa kurgu olanlarını tartışmayı daha kolay bulur. Örneğin bir tavşanın arkadaşlarıyla oyuncağını paylaşma sıkıntısı olduğuna dair bir hikâye anlatın ve sorun: “Sence bu tavşan ne yapmalı?” Dr. Cassatly, bir hikâye karakteri üzerinden öykü anlatmayı öneriyor. Çünkü çocuklar bunu kendilerine daha yakın buluyor.

Onları utangaç bir şebboydan kelebeğe dönüştürün
6- BİR ŞEYLERE DAHİL OLSUN
Çocuğunuzu okuldan alıp eve getirmek sosyalleşme konusunda iyi bir yöntem değil. Jimnastik, sanat, tiyatro ve takım sporları gibi aktiviteler okulda yakalayamadığı sosyalleşme fırsatını sağlayabilir.

7- NEREDE DURACAĞINIZI İYİ BİLİN
Çocuğunuza sosyalleşme konusunda yardım etmek ipte yürümek gibi. Zamanı geldiğinde oyun saatlerini ayarlayın ya da öğretmenleriyle konuşun. Ancak bırakın biraz da kendi ayakları üzerinde yürüsün. Ona deneyimlerinin yansımalarını görebileceği bir boşluk tanıyın.

Haberin Devamı

8- GERÇEK SORUNLARI GÖZDEN KAÇIRMAYIN
Çocuğun biraz utangaç olmasında sorun yok. Peki, ya eleştirilere karşı aşırı duygusal ya da içine kapanıksa... Bu belirtiler aşırı kaygı ve depresyon gibi daha derin duygusal sorunların habercisi olabilir. Eğer güçlü şüpheleriniz ve gittikçe ciddileşen bir durum varsa uzmandan yardım alın. Küçük yaşlarda iletişimdeki normal zorluklar ailelerin yardımlarıyla yok edilebilir. Şunu akılda tutmakta fayda var. İletişim öğrenilen bir süreç ve bu sorunlar da sadece sizin çocuğunuza özgü değil.

9- SOHBET EDİN
Çocuğunuzla basit bir dilde sohbet edin. Bu aktivite sosyalleşmesine de yardımcı olur. Örneğin “Adın ne” ya da “En sevdiğin ders hangisi” gibi sorular iletişim kurmasını öğretir. Bu, çocuğunuzun kalabalık bir oyun grubuna dahil olmasını ve gruplarına yeni yaşıtlarını kabul etmesini kolaylaştırır.

Haberin Devamı

Onları utangaç bir şebboydan kelebeğe dönüştürün
10- HER ÇOCUK ÖZELDİR
Tüm çocuklar arkadaş edinirken aynı zorlukları yaşamaz. Utangaçlık arkadaş edinmede çok bilinen bir sorun. Ancak çocuğunuz belki de paylaşma, grup içinde çalışma ya da adil davranma konusunda sorunlar yaşıyor. Belki de çabuk kırılıp kolayca öfkeleniyor. Hassas veya güvensiz de olabilir. Önce temel nedenleri anlamak gerekiyor.

Onları utangaç bir şebboydan kelebeğe dönüştürün

Onları utangaç bir şebboydan kelebeğe dönüştürün
Müzik ve zeka ilişkisi İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sibel Atal Devrim, müzik ve zeka ilişkisi hakkındaki soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

1) Müzik, zeka ve hafıza gelişimini nasıl etkiliyor?
Özellikle müzik ve eğitiminin, çocukların beyin gelişimi üzerinde etkili olduğu biliniyor. Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar da bunu doğruluyor. Buna göre müzik duyu organlarının çoklu kullanımını destekliyor. Böylece müzik beynin farklı bölgeleri arasında köprüler kurabilmeyi sağlıyor, hafızayı güçlendiriyor ve genel olarak beyin kapasitesini arttırıyor.

2) Hangi yaş grubuna ne tür müzik önerirsiniz?
Çocuklara dinletilebilecek müzik konusunda sınırlandırmalar veya zorunlu listeleler belirlemek gerekmiyor. Ancak bebeklikten itibaren çok sesli müziğin en bilinen, evrensel örnekleriyle tanıştırılmaları ve bu türün kulaklarına yerleşmesi çocuklar için büyük bir şans olur. Bu örnekler Mozart, Bach, Vivaldi, Beethoven ve benzerleri biçiminde sıralanabilir. Özellikle Mozart dinlemenin sayısal zeka gelişimi üzerinde olumlu etkileri olduğu biliniyor.

3) Hangi müzik türü beyin gelişiminde daha faydalı?
Farklı seslerin, enstrümanların birlikte uyum içerisinde oluşturdukları çok seslilik özelliği taşıyan herhangi bir tür diyebiliriz. En ideal örneği çok sesli klasik batı müziği. Ancak yine de bu anlayışla ve estetik kaygılarla üretilmiş diğer müzik türlerinin de beyin gelişimine katkısı büyük.

4) Hafıza gelişimi için müzik eğitimi nasıl verilmeli?
Müzik eğitiminde hafıza gelişimi bir hedef olmaktan çok sürecin parçası olarak değerlendirilmeli. Özellikle enstrüman çalma-öğrenme döneminde çocuğun hafızası doğal olarak güçlenir. Çalışılan eser onlarca yüzlerce tekrardan sonra belli bir düzeye ulaşacağından farkında olmadan uzun ve büyük formlu eserleri ezberlerler. Bu ezber içinde yalnızca notalar ve ritm değil eserin çalınabilmesi için gerekli teknik manevralar da bulunur. Aynı anda birçok ayrıntıyı koordine bir şekilde yönetme becerisi kazanırlar.

5) Anne-babalara neler önerirsiniz?
Anne-baba ile anne adaylarına verilecek en önemli tavsiye, çocuklarını olabilecek en erken dönemde Mozart, Bach, Vivaldi, Beethoven gibi büyük bestecilerin müzikleriyle tanıştırmaları olur. Onları popüler kültüre özgü karışık ve yozlaşmış türlerden olabildiğince uzak tutmaları gerekiyor. Çocuğun müziğe ilgisi yoğunsa, dinlediğinde içinden hareket etmek geliyorsa, duyduğu bir melodiyi kendi kendine tekrar ediyorsa özellikle 7 yaşından önce müzik kulağı olup olmadığı konusundabir uzmana danışmak faydalı olur. Eğer gelecek vaad ediyorsa normal eğitiminin yanında köklü bir kurumda müzik eğitimine de başlayabilir.

Onları utangaç bir şebboydan kelebeğe dönüştürün

- YGS başvuru ücretini ne zaman yatırmalıyım?
ÖSYM bu sene yaptığı değişiklikle önce başvuruları alacak, ardından da bankalara ücretler yatırılacak. Başvurular 5-19 Ocak’ta yapılacak. Sınav ücretleri ise 5-20 Ocak’ta ödenebilecek.

- Şubatta açılacak pedagojik formasyon programları için ek kontenjan var mı?
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın yaptığı açıklamaya göre, şubat ayında açılacak pedagojik formasyon programlarına talep fazla olursa ve üniversiteler de gereken şartları taşırsa ek kontenjan verilebilecek.

Onları utangaç bir şebboydan kelebeğe dönüştürün

- İngiltere’deki Durham Üniversitesi’nden Profesör Robert Coe tarafından yapılan bir araştırmaya göre, cesaretlendirmek amacıyla çok fazla övmek, öğrenciler üzerinde olumlu etkiye yol açmıyor.

- Üniversitelilerin barınma sorununa çözüm bulmak amacıyla Kredi ve Yurtlar Kurumu’na devredilmek üzere farklı illerde 21 öğrenci yurdu inşa ediliyor

Onları utangaç bir şebboydan kelebeğe dönüştürün

Öğrencilere çevre eğitimi
Milli Eğitim Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, öğrencilere çevre eğitimi verilmesi için işbirliği yaptı. Pilot çalışmayla başlayacak proje çevre, su, hava, enerji verimliliği gibi konularda eğitim ve çalıştayları kapsıyor. Türkiye’deki tüm okullara yaygınlaştırılması hedeflenen çalışmayla, iki bakanlık tarafından belirlenecek kriterler çerçevesinde örnek bir okul çevresi planı hazırlanacak ve belirlenecek bir meslek lisesinde uygulanacak.

‘Hukuk Kış Okulu’ başvuruları başlıyor
Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanlığı tarafından 2-6 Şubat tarihleri arasında Ankara’da ‘Uluslararası Hukuk Kış Okulu’ programı düzenleniyor. Katılımcılara uluslararası hukukla ilgili gelişmeler ve Türkiye’yi ilgilendiren konularda bilgiler verilecek. Hukuk fakültesi ve uluslararası İlişkiler bölümlerinde okuyan lisansüstü ya da lisans son sınıf öğrencileri 19-25 Ocak’ta başvurabilecek. http://sam.gov.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!