ÖSYM’ye kopya neşteri

Güncelleme Tarihi:

ÖSYM’ye kopya neşteri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2013 09:39

Hükümet Meclis’e gönderdiği torba düzenlemeyle, kopya skandalıyla gündeme gelen Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’ne (ÖSYM) yeni bir neşter attı. Sınav sorularının hazırlanmasıyla ilgili görevli ve komisyonları belirleme yetkisi ÖSYM Yönetim Kurulu’ndan alınıyor. Torba tasarı, 28 Şubat’ta disiplin suçundan atılan memurlara devlete dönüş olanağı getirirken, Dışişleri Bakanlığı’nda köklü bir geleneği de sona erdirecek.belirleme yetkisi ÖSYM Yönetim Kurulu’ndan alınıyor. Torba tasarı, Dışişleri Bakanlığı’nda köklü bir geleneği de sona erdirecek.

Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu’nca Meclis Başkanlığı’na sunulan tasarı yasalaştığında ÖSYM Yönetim Kurulu, artık sınav sorularının hazırlanmasıyla ilgili görevlileri belirlemeyecek ve komisyon oluşturamayacak. Yönetim Kurulu’nun yetkisi, sınav sorularında genel ilkeleri belirlemekle sınırlı olacak. Tasarıda ayrıntıya yer verilmemekle birlikte, Yönetim Kurulu’nun belirleyeceği ilkeler çerçevesinde soru görevlileri ve komisyonları ÖSYM Başkanı’nın seçmesi bekleniyor. Ankara Başsavcılığı, Temmuz 2010’da yapılan KPSS sınavında soruların çalınmasına ilişkin soruşturma nedeniyle ÖSYM yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 70 çalışanı daha önceki gün ifadeye çağırmıştı.

TOPLU KOPYA CEZASI
Tasarıdaki başka bir hükümle, kopya çektirenlerin yanı sıra ilk kez “bireysel veya toplu olarak kopya çekme” suçu düzenleniyor. Buna göre kopya çektirilmesine imkan sağlayan, bireysel veya toplu kopya çekenler, eylemleri daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilecek. Ayrıca ÖSYM sınavlarına ait soru ve cevaplar, Bilgi Edinme Yasası’nın dışında değerlendirilerek, bunlarla ilgili talepler karşılanmayacak. Üniversite öğrencileri ÖSYM sınavlarına ilişkin başvuru, tercih, sınav evrakının tanzimi ve benzeri sınav hizmetlerine yönelik geçici işlerde, asgari ücret karşılığı kısmi zamanlı çalıştırılabilecek.

Haberin Devamı

28 ŞUBAT KADROSU
28 Şubat 1997’den sonra disiplin cezası alarak memuriyetten çıkarılanlar, memuriyete giriş şartlarını kaybetmemiş olmamaları durumunda yeniden kamu kurumlarına alınacak. Bu kişiler yeniden memur yapılırken Bütçe Kanunu’nda yer alan kadro sınırlamaları geçerli olmayacak.

MERKEZDE DE BÜYÜKELÇİ
Diğer maddelere göre, Dışişleri Bakanlığı’nda müsteşar ve müsteşar yardımcıları için “büyükelçilik yapmış birinci derece kadrodaki meslek memuru olma” şartı kaldırılıyor. Dışişleri’ndeki genel müdürler, genel müdür yardımcıları ve daire başkanları için de “birinci derece kadrodaki meslek memurluğuna yükselmiş olmaları” şartı aranmayacak. Ayrıca Dışişleri mensupları dışından büyükelçi olarak atananlar, merkeze döndüklerinde bakanlıkta çalışabilecekler, görevleri süresince büyükelçi unvanını kullanmaya devam edecekler ve meslek mensupları arasından büyükelçiliğe atananlarla aynı haklara sahip olacaklar.

Haberin Devamı

CAMİYE PLAN KOLAYLIĞI
İmar planı olmayan köylerde ilk ve orta öğretim tesisi, ibadet yeri, sağlık tesisi, güvenlik tesisi gibi yapılar için imar planı şartı aranmayacak. Köylerin köy yerleşik alanlarında, civarında ve mezralarda bakkal, manav, berber, köy fırını, köy kahvesi, köy lokantası, tanıtım ve teşhir büfeleri ve kooperatifler için yapı ruhsatı aranmayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!