200 bini aşkın adaya üniversiteli olma şansı

Güncelleme Tarihi:

200 bini aşkın adaya üniversiteli olma şansı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2013 09:36

Yükseköğretim programlarının kontenjanlarına 2013-ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi) sonuçlarına göre Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ek yerleştirme yapılacak. Ek yerleştirme için tercihler 25 Eylül Çarşamba günü alınmaya başladı. Son tercih günü ise 30 Eylül Pazartesi.

Haberin Devamı

Merkezi yerleştirmede kazanan adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boş kalan ve yeni açılan yükseköğretim programlarının kontenjanlarına ek yerleştirme yapılacak.

30 tercih yapılacak

Adaylar tercih yapma hakları bulunan tablolardan toplam 30’u geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilecek. Ek yerleştirmede tercih yapmak için 2013-ÖSYS merkezi yerleştirmede hiçbir yere yerleştirilememiş veya açıköğretimin kontenjansız programlarına yerleştirilmiş olmak gerekiyor. 2013-ÖSYS Ek Yerleştirmede tercih yapma hakkı olan ve tercih yapmak isteyen adaylar Ek Yerleştirme Kılavuzu’nu ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden inceleyebilecek, kılavuzun dağıtımı ve satışı yapılmayacak.
Adaylar programları belirleyip, tercihlerini sıraladıktan sonra tercih formunu 30 Eylül Pazartesi akşamına kadar internet bağlantısı olan ve yazıcısı bulunan bir bilgisayarı kullanarak ÖSYM’nin “www.osym.gov.tr” internet adresindeki “Tercihler” alanındaki 2013-ÖSYS Ek Yerleştirme ‘Tercih’ başlıklı alana TC kimlik numaraları ile şifrelerini girdikten sonra ÖSYM’ye gönderebilecek.
Bu işlemden sonra ekranda “Tercihleriniz... tarihinde başarı ile ÖSYM’ye bildirilmiştir” uyarısını görmeleri gerekiyor.
Başvuru merkezi aracılığıyla tercihleri göndermek isteyen adaylar ise doldurdukları tercih formu ve nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaportlarıyla birlikte bir başvuru merkezine giderek başvurularını yapabilecek. Ücret
olarak adaylardan 3 lira alınacak. Yenİ bölümlere 16 bini aşkın kontenjan üniversitelerde ilk yerleştirmenin ardından açıköğretim programları dahil ek yerleştirme yapılacak yükseköğretim programlarında 238 bin 217 kontenjan bulunuyor.
Bunların 144 bin 292’si önlisans, 93 bin 925’i lisans programı. Örgün yükseköğretim programlarında 183 bin 156, açık öğretim programlarında ise 38 bin 457 program boş kaldı. Boş kontenjan bulunan örgün yükseköğretim programlarının 126 bin 731’i önlisans, 56 bin 425’i lisans; açıköğretim programlarının 9 bini önlisans, 29 bin 457’si lisans programları oluşturuyor.
Bu yıl Ek Yerleştirme Kılavuzu’ndaki yeni kontenjan sayısı ise 16 bin 604 oldu. Yeni açılan programlarda 8 bin 561 önlisans ve 8 bin 43 lisans olmak üzere 16 bin 604 kontenjan yer alıyor. Temmuzda sonuçlanan ilk yerleştirmelerin ardından üniversitelere 672 bin kişi yerleşmişti.
Bu yerleşmelerin ardından en fazla boşluk mühendisliklerde oldu. MF-4 Mühendislik alanları içinde jeoloji, çevre ve bilgisayar mühendisliklerinin kontenjan boşluğu diğer alanlara göre daha fazla.

Haberin Devamı

200 bini aşkın adaya üniversiteli olma şansı

Tıpta, mühendislikte hukukta bile açık var

Haberin Devamı

Üniversiteli olmak isteyen adaylar başvurularını ya internet üzerinden ya da başvuru merkezi aracılığı ile de yapabilecek. Birçok programda kontenjan açığı bulunuyor. Ek yerleştirme ile tıp, mühendislik ya da hukuk fakültelerinden birine yerleştirilmek mümkün. Elektrik elektronik mühendisliğinde 1005, hukuk fakültesinde 328, iktisat fakültesinde 1793, inşaat mühendisliğinde 1112, Mimarlık bölümünde 1142, tıp fakültesinde ise 57 açık kontenjan var.
Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, “Üniversite adayları tercih yapma hakları bulunan kılavuzdaki tablolardan toplam 30’u geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilirler. Ancak merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar (açıköğretimin kontenjansız programlarına yerleşenler hariç) ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değil” uyarısında bulundu.
Merkezi yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açıköğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, kontenjan sınırlaması olmayan açıköğretim ön lisans programlarına ek yerleştirme için başvuru yapabilecekler. Ayrıca 2013’te özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirme için tercih yapabilirler. Kılavuzda yer alan okul birincileri, bedensel engelliler, bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunları, belli sanat dalları, konu alanları veya sporda üstün yetenekli olanlar ile ilgili ilke ve kurallar ek yerleştirme için de geçerli.

Haberin Devamı

İlahiyatlarda kontenjan açığı fazla

İlahiyat fakültelerinde bu sene 653 kontenjan açığı var. Bunlardan Dumlupınar ve Pamukkale Üniversiteleri İlahiyat fakülteleri yeni açıldığı için taban puan oluşmadı. Dumlupınar İlahiyat kontenjanı 41 normal ve 41 ikinci öğretim olmak üzere 82 kişi, Pamukkale İlahiyat’ın kontenjanı ise 41 oldu. Buna göre 530 öğrenci ilahiyat fakültesine yerleştirildiği halde kayıt yaptırmadı.

Türkiye’de İlk Kez Optik ve Akustik Mühendisliği

Türkiye’de ilk kez açılan bu bölümün amacı teknolojinin hızlı gelişimine paralel olarak kullanımı yaygınlaşan kablosuz ve fiber optik sistemler, uzak mesafeli yayınlar, optiksel iletişim ve görüntüleme sistemleri, lazer sistemleri, elektroakustik sistemler, akustik, ultrasonik, titreşim altyapılı cihazları ve bu cihazlara ait sistemlerin tasarım, gelişim, çalışması, kalibrasyonu ve kurulumunun yapılabilmesi için iyi derecede optik ve akustik bilgisine sahip mühendisler yetiştiriyor. Bu bölümden mezun olanlar, teknolojik cihazların üretildiği fabrikalarda, iletişim ile ilgili şirketlerde, emniyet ve savunma sanayisinde, kablosuz iletişim ve elektroakustik sistemler, bu sistemlere ait cihazların tasarımları gibi konularda hizmet vermek üzere istihdam edilebilecek özel ve devlet kurumlarında mühendis olarak çalışabilecekler.

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi’nde 22 boş kontenjan var

İlk tercih sürecinde tüm kontenjanları dolan Boğaziçi Üniversitesi’ne 22 aday kayıt yaptırmadı. Kontenjan açığı olan yerler şunlar: Eğitim Fakültesi’nde 5, Fen-Edebiyat Fakültesi’nde 9, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde 6 ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda 2.

Özel şartları okumadan tercih yapmayın

2013-ÖSYS merkezi yerleştirme sonuçları ile bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanamayan adaylar ikinci kez üniversitede okuma fırsatı yakalayacak. Konuyla ilgili Fem Yayın Merkezi Koordinatörü Faruk Ardıç “İlk tercihlerde herhangi bir bölüme yerleşemeyen adaylara yönelik ek tercih sürecinde üniversiteye yerleşebilirler. İlk yerleştirmede olduğu gibi ikinci yerleştirmede
de adayların en çok istedikleri bölümleri tercih etmeleri daha sağlıklı olacak. Kesinlikle okumayacakları yerlere tercih listelerinde yer vermemeleri gerekir. Adaylar ek yerleştirmede de 30 tercih yapma haklarına sahip. Tercih ettiği bölümün özel şartlarını taşımayan adaylar ÖSYM tarafından yerleştirilse dahi kayıt yaptıramayacak. Bu nedenle kesinlikle programların özel şartları okunmadan
tercih yapılmamalı. ‘Üniversite olsun da, neresi olursa olsun!’ düşüncesi yanlış. Adayların, yanlış tercih yapmamak için rehber öğretmenlere danışmalarında fayda var” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!