Egeli turizmciye KGF bilgilendirmesi

Güncelleme Tarihi:

Egeli turizmciye KGF bilgilendirmesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2016 14:19

Egeli turizmciye KGF bilgilendirmesi

Haberin Devamı

SEKTÖRDE yaşanan krizi aşabilmek için çözüm arayan Egeli turizmciler Kredi Garanti Fonu (KGF) kredileri konusunda bilgilendirildi. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, "İşimiz zor. Her kapıyı zorlayarak açmak ve yol almak için çabalıyoruz" dedi.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve Kredi Garanti Fonu yönetimi işbirliğiyle ETİK üyesi turizmcilere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Ege Palas Oteli'nde gerçekleştirilen toplantıda, KGF uzmanları Yusuf Buğra Yüksek ve Özgül Gülden, ETİK üyesi tesislerin yetkililerine uygulama esaslarını anlattı, sorularını yanıtladı. KGF uzmanları Yusuf Buğra Yüksek ve Özgül Gülden, fonun 1993 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla, teminat yetersizliği olan küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla kurulduğunu anlattı. Yüksek ve Gülden, bir kredi kefalet kuruluşu olan KGF'nin ortaklarının Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), KOSGEB ile 21 bankanın olduğunu dile getirdi.
Uzmanlar, KGF'nin “öz kaynak" ve “Hazine desteği" adı altında iki tür kefaleti bulunduğunu belirtti. Kurum faizle değil komisyon sistemiyle çalışıyor. Komisyon oranı da Bakanlar Kurulu kararıyla belirleniyor. KGF'ye bankalar aracılığıyla ya da doğrudan başvurulabiliyor. Kredi değerlendirmeleri karakter, kapasite, kapital, koşullar ve karşılık (teminat) esasları üzerinden 5K prensibiyle yapılıyor. Başvurularda firmalardan her zaman teminat istenmeyebiliyor.
KGF uzmanı Yusuf Buğra Yüksek, firmanın mali yapısı, moralitesi, borcu, ödeme gücü, mal varlığına göre teminat konusnun değiştiğini söyledi. Özkaynak desteğinde banka nezdinde kabul görmeyen teminatları kabul edebildiklerine de değinen Yüksek, "Hisseli tapular, ikinci üçüncü derecede ipotekler, tapular, bağlar, bahçeler, araç rehinleri, ikinci üçüncü derece makine rehinleri, bazen otel donanımları bile bizim için teminat olabilir" diye konuştu.
Yusuf Buğra Yüksek, Hazine kaynaklarına başvurulduğunda, vadesi geçmiş vergi ve SGK borcu bulunmamak, başvuru tarihine göre en az bir yıl süreyle faaliyet gösteriyor olmak gibi koşullar arandığını belirtti. "Başvuru özkaynaklara yapılıyorsa şartlar değişiyor" diyen Yüksek, "Bir gün önce kurulmuş ya da SGK, vergi borcu olan şirketler de bu seçeneğe başvurabilirler" bilgisini paylaştı.
KGF'na başvuran firmaların koşullarına göre esnek vadeler uygulandığını belirten KGF Uzmanı Özgül Gülden, firmanın koşullarına göre sekiz yıla kadar vade uygulanabildiğini söyledi. Turizmcilere, teminat konusuna takılmamalarını, daha çok finansa erişmek için ne kadar tolerans yakalayacaklarına odaklanmalarını öneren Gülden, kefalet limitine ilişkin şu bilgileri verdi:
"KGF'nin kefalet limitleri destek türlerine göre değişkenlik gösteriyor. KGF'nin özkaynaklarından verilen kefaletlerde KOBİ başına kefalet üst limiti 1 milyon lira. Ancak, Eximbank ihracat kredileri için münhasıran veya ilave olarak verilecek kefaletlerde KOBİ başına azami kefalet limiti 2 milyon liraya kadar arttırılabiliyor. Hazine Müsteşarlığı'ndan sağlanan fon kapsamında verilen kefaletlerde KOBİ başına azami kefalet limiti 1.5 milyon lira."
2016 yılının turizmciler için kaotik bir yıl olduğunu belirten ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler de böylesi bir dönemde üyelerinin ihtiyaç duyduğu krediye en uygun koşullarda ulaşmasının önemli olduğunu söyledi. İşler, yüzde 25 teminatla yüzde 75 kredi olanağı sunan Kredi Garanti Fonu'nun seçeneklerden biri olduğunu belirtti. Mehmet İşler, klasik sisteme göre koşulları biraz daha zor olsa da, Kredi Garanti Fonu'nun değerlendirilebileceğini kaydetti. İşler, Egeli turizmcinin verilen desteklerden yararlanamadığını dile getirirken, "İşimiz zor olsa da her kapıyı zorlayarak açmak ve yol almak için çabalıyoruz" diye konuştu.

İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!