Zeytinyağı 20 TL'yi zorlayabilir

Güncelleme Tarihi:

Zeytinyağı 20 TLyi zorlayabilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2014 16:02

TÜRKİYE de dahil İspanya ve İtalya gibi üretici ülkelerde zeytinyağı rekoltesinin beklenenin altında kalması, fiyat artışlarını da beraberinde getirdi. Zeytin İskelesi Genel Müdürü Fatih Cenikli, bugün 12-15 lira arasında olan yağın litre fiyatının 20 TL’ye kadar çıkabileceğini açıklarken, çözüm yolunu da anlattı, “Yüksek fiyat, zeytinyağı kullanmaya başlayan yeni tüketiciyi başka ürünlere kaydırabilir. Bu durum da Türkiye’yi, hedeflediği dünya ikinciliğinden uzaklaştırır. Sorunun tek çözümü, tüm dünyada olduğu gibi kamusal destek” dedi.

Haberin Devamı

MERDİVEN ALTINI ÖZENDİRİR
Fiyat artışının merdiven altı tehlikeyi de beraberinde getireceğini anlatan Fatih Cenikli, “Fiyat artışı bu alanı büyütür. Çember orada genişler. Büyük ihracatçı, başka ülkelerden ihracat yapıyor. Bu kısa vadede kolay çözüm olabilir, ama uzun vadede bu ülkedeki üreticiye zarar verir” dedi.

Zeytinyağı 20 TLyi zorlayabilir

KAMUSAL DESTEK
Yaşanan bu sıkıntılardan kurtulmak için tek şart olduğunu savunan Cenikli, şöyle anlattı; “Tek çözüm kamusal destek. Zeytine destek olunmalı. Dünyanın her yerinde tarım ürünleri destekleniyor. Ülkelerde sadece zeytin değil, her türlü tarım ürünü kamusal destekle ayakta kalıp büyüyor. Bizim bütün mevzuatımız AB standartlarına uygun, ama üretici primlerinin, AB seviyesine çekilmesi şart. Zeytine prim verilirse, üretici hem zeytini üretecek, hem de primi alacak. Fiyat endişesine kapılmayacak. Hammadde bulabilecek. Raf fiyatları hep istikrarlı olacak. Dünyayla rekabet edebilecek hale gelecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!