Zeytin taştan daha önemli

Güncelleme Tarihi:

Zeytin taştan daha önemli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2010 00:00

İzmir’in Çeşme İlçesi’ne bağlı Germiyan köylüleri, bölgede 30 yıldır faaliyet gösteren bir taş ocağına ilaveten kırma ve eleme tesisi kurulması amacıyla, mahkeme kararına rağmen yeni bir ÇED raporu verilmemesi için 1150 imzalı dilekçe ile İzmir Valiliği’ne başvurdu.

Köylüler zeytinciliğin Ege ve kendi köyleri için taştan, kalkerden çok daha önemli olduğunu, yaşam ve geçim kaynağının ellerinden alınmaya çalışıldığını belirtti.

Toplantı iptal edildi

Germiyan Köyü Muhtarı Şadan Kaya, 30 yıldır köyleri ile iç içe  faliyetini sürdüren taş ocağına ilaveten 2007 yılı sonunda şirketin ÇED olumlu karar belgesini alıp İzmir Valiliği İl Özel İdaresi’nden birinci sınıf işyeri açma çalışma ruhsatı aldığını belirtti. Kaya, “Her iki işlemin iptali için İzmir 2. İdare Mahkemesi’nde açtığımız davalarda önce yürütmenin durdurulması kararı verilmiş, tesis müherlenmiş, ardında da işlemlere esastan iptal kararı çıkmıştır. Ancak, mahkemenin iptal ettiği tesisin, revize edildiğinden bahisle yeni bir ÇED süreci başlatıldı. 16 Temmuz 2009’da köyde ÇED toplantısı yapılmak istendi. Köylülerin, zeytin üretecilerinin, yörede yaşayan eski ve yeni milletvekillerinin, dernekler, sivil toplum örgütlerinin yoğun katılımı, protestosu karşısında, toplantı yapılamadı. İtirazımızı Çevre ve Orman Bakanlığı’na yaptık. Zeytin Ege için, köyümüz için taştan, kalkerden çok daha önemlidir. Tek geçim kayağı köylünün elinden alınmaya çalışılmaktadır” dedi.

Germiyan köylüleri ile birlikte hukuk mücadelesini sürdüren Avukat Şehrazat Mercan, köyde 70 bin zeytin ağacı bulunduğunu, bugüne kadar gerek zeytinliklere, gerekse köyle iç içe olmasından dolayı taşocağının halk sağlığına verdiği zarar nedeniyle yürürtmenin durdurulması için dava açtıklarını belirti. Mercan, “İzmir 2’inci İdare Mahkemesi’nde açtığımız davalarda önce yürütmenin durdurulması kararı verildi, tesis mühürlendi, ardında da esastan iptal kararı çıktı. Mahkeme ÇED roporu ve çalışma ruhsatını iptal etti. ÇED roporlarını Danıştay 8’inci  Dairesi durdurdu” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!