Yunanlı turistleri körfez paylaşamıyor

Güncelleme Tarihi:

Yunanlı turistleri körfez paylaşamıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2008 00:00

Midilli’den alışverişe gelen Yunanlılar’ı kendi pazarlarına çekmek isteyen Balıkesir’in körfez bölgesinde kıyasıya rekabet başladı. Burhaniye ve Akçay’dan sonra Edremit Belediyesi de atağa kalktı, "bedava seyahat" uygulaması başlattı.

BALIKESİR’in körfez bölgesinde, Ayvalık, Edremit, Burhaniye, Akçay arasında Midilli’den alışverişe gelen Yunanları kapma yarışı başladı. Günübirlik turlarla Ayvalık’a gelen Yunanlı turistlerin ihtiyaçlarının yanı sıra toptan alışveriş yapması ve bavul ticaretine başlaması, Edremit Körfezi’ni hareketlendirdi. Edremit Belediyesi, 2 hafta önce Ayvalık Gümrüğü’nden giriş yapan Yunan turistleri Edremit’e taşımak için ücretsiz turlar başlattı. Ayvalık Gümrüğü’nde feribottan inen Yunan turistler, belediyeye ait otobüslerle salı günleri saat 10.00’da alınıp Edremit’e getiriliyor. Akşama kadar ilçede alışveriş yapıp işlerini halleden Yunan turistler, saat 16.30’da da Edremit Cumhuriyet Meydanı’ndan yine otobüslerle Ayvalık Gümrüğü’ne götürülüyor. Uygulama körfez esnafını ve yerel yöneticilerini karşı karşıya getirdi. Edremit Belediyesi’nin yaklaşımının doğru olmadığını savunan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer, "Sonuçta bu bir pazardır, ticaret serbesttir, ama doğru bir yaklaşım değil. Her ilçenin kendine has ekonomik değerleri ve gelir kaynakları var. Kendi değerlerini pazarlamaları doğru olurdu. Bu sıcakta insanları kilometrelerce öteye taşımanın anlamı yok" dedi.

Taşıma su

Edremit Belediyesi’nin başlattığı uygulamayı taşıma suyla değirmen döndürmeye benzeten Gencer, "Üstelik bu yöntemi geçen yıl Burhaniye Belediyesi de denedi, ilçeye kara yoluyla ücretsiz olarak Yunanlıları taşıdı. Ne oldu? Bir ay taşıdılar sonuç alamadılar. Akçay Belediyesi, Gümrük kapısı açtı. Törenler düzenlenerek Yunanlı konuklar Akçay’a getirildi. Bunun için belediye ve Edremit Ticaret Odası hızlı feribot bile kiraladı ama sonuç alamadı. Bizim iki büyük avantajımız var. Birincisi Ayvalık’ta hemen her esnafın Yunanca konuşabilmesi. İkincisi esnafın euroyla alışveriş yapmayı bilmesi. Dolayısıyla Ayvalık’ın yerini kimse alamaz" diye konuştu.

Uygulama iyi

Edremit Belediye Başkanı AKP’li Yunus Bozbey ise uygulamayı savundu. Edremit’in bölgenin en kaliteli ve ekonomik ürünlerine sahip pazarı olduğunu ileri sürerken, "Geçen aylarda, işadamlarımız ve esnaf temsilcilerimiz ile Midilli’ye gittik. Midilli Belediye Başkanı Nasos Giskalis ve Midilli Ticaret Odası Başkanı Georegıos Orfanos ile de çeşitli görüşmeler yaptık. İşadamlarımız Midilli’ye zeytinyağı, inşaat malzemesi, beyaz eşya pazarlıyor. Yunanlı dostlarımız yalnızca gömlek pantolon alıp dönmüyor. Bavul ticareti de yapıyor" dedi. Bozbey, "Midilli’den gelenlerin, bölgeye önemli katkı sağladıkları ortada. Bizim de bundan pay almak istememiz çok doğal" diye konuştu.

Komşu seviyor

Ayvalık İlçe Turizm Müdürlüğü ve Ayvalık Ticaret Odası verilerine göre, Ayvalık Gümrük Müdürlüğü’nden yılda ortalama 32- 35 bin Yunanlı giriş yapıyor. Yunanlılar, pazarlarda kişi başına ortalama 450 euro harcıyor. Ücretsiz taşıma uygulamasının benzerini geçen yıl Burhaniye Belediyesi de yapmıştı. Ancak haftada bir kez yapılan gidiş- dönüş seferleriyle ayda ortalama 900 Yunanlı, Ayvalık’tan Burhaniye’ye taşınabilmişti. Akçay Belediyesi ise, 2006 yılında Yunanlıları hızlı feribotla beldelerine getirmiş, uzaklığı nedeniyle ilgi görmemişti. Midilli- Akçay arasının 36 mil, Midilli- Ayvalık arasının ise 14 mil olması Yunanlıların tercihlerini etkiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!