Yoğun bürokrasi İzmir’den kaçırıyor

Güncelleme Tarihi:

Yoğun bürokrasi İzmir’den kaçırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2010 00:00

İsrailli ortağı ile Torbalı’ya yatırım yapmak isteyen sanayici Yakup Özdanon, bürokrasi yüzünden yönünü Uşak’a çevirdi. Özdonan, “Bu bürokrasi engelini aşarsak ve iş biterse üç ayda üretime başlarız” dedi.

Haberin Devamı

İZMİR Torbalı’da aldığı sanayi arazisinde bürokrasi nedeniyle bir türlü fabrika inşaatına başlayamayan yatırımcılar, Uşak’a yöneldi. Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi Yakup Özdanon, İsrailli izolasyon malzeme üreticisi firma ile Ortaklar Kauçuk ortaklığında yapacakları yatırımın bürokrasi engeline takıldığını söyledi.150 kişiyi istihdam edecekleri izolasyon malzemesi tesisleri için, belediyenin sürekli farklı plan ölçekleri istemesi yüzünden inşaata bile başlayamadıklarını kaydeden Özdanon, şöyle yakındı;

Büyük üzüntü verici

“İsrailli firma, enerjinin korunması ve dış cephe izolasyonu için Türkiye’de 15-20 milyon dolarlık yatırımla tesis kurup, buradan Türk Cumhuriyetler’e açılmak istiyor. Sanayi parselini aldık. Ancak bizden önce 1/100 binlik, daha sonra 1/25 binlik plan istendi, daha sonra da 1/5 binlik istenecek. Aldığımız arsa sanayi parseli olduğu halde keyfi uygulamalar yüzünden yatırıma başlayamıyoruz. Yabancı yatırımcı İzmir’den vazgeçmek üzere, bizi Uşak’a yönlendiriyor. Bu yüzden Uşak’a gidecek gibiyiz ve üzülüyoruz.”

TURİST SAYISI DÜŞTÜ

Haberin Devamı

İZMİR’in 2009’da ağırladığı turist sayısında, küresel ekonomik krizin de etkisiyle bir önceki yıla oranla  yüzde 1.6 azalarak 1 milyon 56 bin oldu. Hava yoluyla İzmir’e gelenlerin sayısı 690 bin 394 olurken, deniz yoluyla 366 bin 554 kişi giriş yaptı. Hava yoluyla girişlerde önceki yıla oranla yüzde 1’lik, deniz yolunda ise yüzde 2.6’lık azalma  gerçekleşti. Öte yandan İzmir, 381 bin yerli turistin de tercihi oldu. 1 milyon 56 bin 948 yabancı turistin giriş yaptığı kent, 381 bin 387 yerli turisti de ağırlayarak toplamda 1 milyon 438 bin 335 kişiyi misafir etmiş oldu.

EBSO DEVREYE GİRDİ ÇÖZÜLMEDİ

Uşak’ın teşvikler açısından avantajlı olduğunu, ancak İzmir’de kalmak için çaba gösterdiklerini vurgulayan Özdanon, “EBSO’yu devreye sokmamıza rağmen sorunu çözemedik. Uzun süredir daha inşaatını bile başlamadığımız yatırım için İsraillilere de açıklama yapmakta zorlanıyoruz. Bu bürokrasi engelini aşarsak ve iş biterse üç ayda üretime başlarız. Bankalarla da görüştük, hepsi bekliyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!