Yeni bir sulama yöntemi

Güncelleme Tarihi:

Yeni bir sulama yöntemi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2012 12:36

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde “Portatif Kanal Sulaması: Yeni Bir Sulama Yönteminin Geliştirilmesi ve Uygulanması” başlıklı proje tamamlandı.

Haberin Devamı

Ortaca Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Dr. Yaşar Ayrancı, yürütücülüğünü yaptığı proje hakkında bilgi verdi. Projenin, Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında gerçekleştirilen bir çalışma olduğunu belirten Ayrancı, geliştirdikleri sulama yönteminin, eğimsiz koşullarda, sıraya ekilen veya dikilen bitkilerde ve özellikle seralarda kullanıma uygun olduğunu söyledi. Ayrancı, “Taşınır kanallar, plastik ya da galvanizli sac malzemeden, dikdörtgen veya kare kesitli ve bitki sıra uzunluğuna eşittir. Taşınır kanalın tabanında, 1 ila 2 mm çapında, toprak ve bitki özelliklerine göre değişebilen aralık mesafelerinde delikler bulunmaktadır. Seralarda, iki bitki sırası arasına yerleştirilen bu taşınır kanallar eğimsiz bir şekilde olmalıdır. Bu sayede, bitkilere o oranda eşit su verilmesi mümkün olur. Bitkinin gelişme durumuna göre hesaplanan su miktarı günlük veya birkaç günlük olarak taşınır kanallara doldurulur ve tabandaki deliklerden yavaş yavaş toprağa verilmesi ile sulama işlemi gerçekleştirilir. Bu yöntem, enerji ihtiyacının olmayışı, yüksek su uygulama randımanı, işçilik giderlerinde azalma, fertigasyon yani sulama ile gübre verilmesi uygulamasının yapılabilmesi gibi avantajlara sahiptir” dedi.

Haberin Devamı

DOMATESTE VERİM ARTIŞI SAĞLANDI

Geliştirilen yöntemin galvanizli sacdan imal edilen kanallar ile Ortaca Meslek Yüksek Okulu seralarında domates bitkisi üzerinde denendiğini belirten Ayrancı, “Bu yöntemle, iki dönemlik sonuç analizlerine göre, damla sulama yöntemine göre yüzde 4 ila 8 oranında verim artışı sağlanmıştır” dedi.

FABRİKASYON İMALAT ŞART

Ayrancı, yöntemin yaygınlaşması önündeki en büyük engelin, taşınır kanalların fabrikasyon olarak imal edilmediği takdirde bireysel olarak uygun bir fiyata mal edilmesinin oldukça zor olduğunu ifade etti.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!