Yavru geyik sevinci

Güncelleme Tarihi:

Yavru geyik sevinci
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2012 12:25

Kuşadası'na getirilen 17 alageyik ortama uyum sağladı. Bir geyiğin doğum yapması yetkilileri sevindirdi.

Haberin Devamı

Alageyiklerin hastalık, yangın gibi afetlerde neslinin tükenmemesi için yürütülen çalışma çerçevesinde, Aydın'ın Kuşadası İlçesi'ne getirilen 17 alageyik ortama uyum sağladı. Bir geyiğin doğum yaptığının tespit edilmesi Milli Park yetkililerini sevindirdi.

Alageyikler, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin alageyiklerin neslinin korunması için yürüttüğü ortak proje çerçevesinde Aydın'ın Kuşadası ilçesi sınırlarında kalan milli parka getirildi. Dilek Yarımadası Kalamaki Milli Parkı'nda doğal ortama bırakılan dokuzu erkek, sekizi dişi 17 alageyikten birinin yavruladığı haberi ise büyük sevinç yarattı.

Alageyiklerin doğaya bırakıldığı bölgeleri gezerek Milli Park Şefi Erdinç Kutsal'dan bilgi alan Orman ve Su işleri Bakanlığı 4.Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, amaçlarının ormanların korunmasının yanında doğal yaşamın da korunması ve sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunu söyledi. Bayrak, hem çeşitliliğin hem de gen kaynaklarının korunması amacıyla bir proje yürütüldüğünü belirterek, “Antalya Düzlerçamı bölgesinde doğal bir Alageyik popülasyonu var. Burada 200 kadar geyik yaşıyor. Bu geyiklerin korunması amacıyla çeşitli yerlere yerleştirilmesi projesini hayata geçirdik. Çalışma, Orman ve Su işleri Bakanlığı Doğa koruma Milli Parklar genel müdürlüğü ile Ortadoğu Teknik Üniversitesinin işbirliği ile yürütülen bir projedir. Proje çerçevesinde Kalamaki Mili Parkı'na da 17 geyik bıraktık. Alageyiklerin boyunlarına uydudan takip sistemi taktık, hepsini birebir takip ediyoruz. Onlar için sahada 9 adet su yalağı inşa ettik. Ayrıca 4 kuyu tesis ettik. Bunlar yaban hayvanlarının su ihtiyacını karşılamak içindir. Alageyiklerimiz sahaya adapte oldular. Bu geyikleri takip etmek için milli parkın çeşitli yerlerine foto ve video kapanlar yerleştirdik. Bu video kapanlar ile geyiklerimizden birini yavrusuyla tespit ettik. Artık Kuşadası'nda da Antalya'daki gibi Alageyik ailesi var” dedi. Bayrak, yaban hayatının çok zengin olduğu milli parka bu yıl 10-15 alageyik daha taşıyacaklarını müjdeledi.

Haberin Devamı

Alageyiklerin dünyaya Türkiye'den yayıldığını kaydeden Bayrak, onların neslini korumanın da birincil görev olduğunu dile getirdi. Bölge Müdürü Bayrak, “Bu çalışmanın başarıya ulaştığını görüyoruz. Bu projeyi yaptığımız incelemeler sonunda yakında Muğla'nın Köyceğiz-Aksaz bölgesinde de başlatacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!