Yağmur çocuklara özgürce eğitim

Güncelleme Tarihi:

Yağmur çocuklara özgürce eğitim
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2013 00:00

Dokuz Eylül Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, yağmur çocuklara birçok deneyimi yaşattı.

Haberin Devamı

OTİZM, zihinsel engel ve konuşma güçlüğü yaşayan çocukların topluma kazandırma çabalarını dört duvar arasında sınırlandırmayan Buca’daki Dokuz Eylül Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, motosiklet turlarından uçak yolculuğuna kadar pek çok deneyimi yaşattı.

Müdür Hayal Demirci, insanların bu özel çocukların farkına varması için projeler geliştirdiklerini kaydetti. Dezavantajlı çocuk ve gençlerin topluma uyumunu sağlamaya büyük önem verdiklerini vurgulayan Demirci, “Bunu sporla, müzikle, resimle başarıyoruz. Çocuklarımızın yaşıtlarından farklı olarak zihinsel gelişimleri olsa bile duygusal ya da sosyal gelişimlerinde bir farklılık yok. Onların da arkadaşlık, bir gruba ait olma ihtiyaçları var” diye konuştu.

Sen yapabilirsin

Okul bünyesindeki kulüpleri aracılığıyla öğrencilerinin dışarıda etkinliklere katıldığını dile getiren Demirci, normal gelişim gösteren çocuklarla iç içe olunca ötekileşmediklireni kaydetti. Demirci, yapılan projelele eğitsel eksikliklerini de gördüklerini belirterek, “Biz çocuklarla dört duvar arasında çalışıyoruz. Ancak onların yaşadığı sorunlar aslında dışarda. Bakıyorsunuz ki kalem defter bir noktaya kadar. Çocuk çok iyi düzeyde okuma yazma bilse, matematiği iyi olsa bile kafede içecek bir şey ısmarlayamıyorsa bildikleri masanın üstünde kalıyor, dışarı taşınamıyor. Küçük yaştan itibaren korumak için ‘Sen yapamazsın, dur, bekle’ denilen bu çocuklara ‘Yapabilirsin’ dediğinizde önce şaşırıyor, yapabildiğini görünce de yeni bir arayışa giriyor ” dedi.

Haberin Devamı

Yağmur çocuklara özgürce eğitim

Türkiye’de benzeri yok

Beden eğitimi öğretmeni Mahmut Cinci de projeleri anlatırken, motosikletlerin trafikte, özel çocukların toplumda fark edilmemesinden yola çıkarak, “Farkında mısın motosiklet turu” adında bir etkinlik düzenlediklerini bildirdi. Cinci, “Bu projenin Türkiye’de bir benzeri daha yok. Çocuklar özel güvenlik önlemleriyle, valilik ve emniyet izinleriyle motosikletlere bindiriliyor, Alsancak’tan İnciraltı’na kadar konvoyla taşınıyor. Bu yıl beşincisi gerçekleştirilecek projede çocuklar oldukça eğleniyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz aylarda hiç uçağa binmemiş çocukları Ankara ve İstanbul’a götürdüklerini söyleyen Cinci, bu etkinliklerin çoğunun geleneksel hale geldiğini, bu yaz da çadır kampı kurmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!