VE 14. İzmir Festivali

Güncelleme Tarihi:

VE 14. İzmir Festivali
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

İZMİR Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nın düzenlediği 14. Uluslararası İzmir Festivali'nin 9 Haziran-13 Temmuz arasında gerçekleşecek. Festival 9 Haziran'da İzmir'in ilk kurulduğu yer olan Bayraklı Tepekule'de, ‘‘Smyrna'dan İzmir'e 5000 Adım’’ adlı kutlamayla başlayacak, konuklar ‘‘Anımsamalar’’ adlı tiyatral gösteriyi ve dünyaca tanınmış Arp Sanatçısı Şirin Pancaroğlu'nun resitalini izleyecek. Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Ege Ordu Komutanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve ilçe belediyelerinin katkılarıyla 14 Haziran'da Kordon Yolu ve Cumhuriyet Meydanı'nda, ‘‘5000. Yıl Festival Yürüyüşü’’ düzenlenecek, Okay Temiz, Kültür Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Mehter Bölümü ile halka açık konser verecek.

KLASİĞİN BÜYÜKLERİ

FESTİVALİN açılış konseri Antik Efes'te 17 Haziran'da gerçekleşecek. İngiltere'nin dünyaca ünlü Philharmonia Orkestrası, Şef Leonard Slatkin yönetiminde Beethoven ve Copland'ın eserlerini seslendirecek. Yunan virtüöz Leonidas Kavakos, konsere solist olarak katılacak. Konser öncesi 3. Nejat F.Eczacıbaşı Beste Yarışması'nın birincisi Tevfik Akbayşlı, ikinci Erdal Tuğcular ve üçüncü Esra Kınıklı Metin, bu yıl ilk kez düzenlenen ‘‘Piyano Eşlikli Çocuk Şarkıları’’ dalında eserleri ödüle layık görülen Yakup Kıvrak, İsmail Bilen , Nuri Mahmutoğlu ve Süheyla Uysal ödüllerini alacak.

NAZIM’A SAYGI

18 Haziran'da İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde konuklar, Kudsi Erguner ve Topluluğu'nun Nazım Hikmet'in yaşama ve ölüme dair şiirlerinden etkilenerek oluşturduğu yeni müzikal projesini izleyecek.

20 Haziran'da ise Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'nda La Scala Tiyatrosu Bale Topluluğu, dünya müzikallerinin en tanınmış eserlerinden, ‘‘Büyük Gatsby’’nin bale versiyonunun Avrupa prömiyerini gerçekleştirecek.

CELSUS’DA ODA MÜZİĞİ

RENGİM Gökmen, 22 Haziran'da Celsus Kütüphanesi'nde Milli Reasürans Oda Orkestrası'nı yönetecek. Pergolesi, Grieg ve Respighi'nin eserlerinin seslendirileceği konsere, soprano Feryal Türkoğlu ve mezzosoprano Ferda Yetişer solist olarak katılacak.

YENİ DÜNYADAN KONUKLAR

El Paso Teksas Orkestrası ve Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, 24 Haziran'da Efes Antik Tiyatro'da konser verecek. Şef Gürer Aykal yönetimindeki konsere Amerika'nın tanınmış iki opera sanatçısı bariton Lawrence Craig ve soprano Kishna Ddavis solist olarak katılacak. İki solist Gershwin'in ‘‘Porgy and Bess’’ operasından seçilmiş aryalar söyleyecek. Ferit Tüzün'ün Türk Kapriçyosu ve Dvorak'ın ‘‘Yeni Dünyadan’’ senfonisi de programda yeralacak.

TÜRKİYE’DE İLK KEZ

25 Haziran'da Efes Antik Tiyatro'da İzmir Ddevlet Opera ve Balesi Orkestrası, Korosu, Çocuk Korosu ve solistleri, Şef Alexandru Samoila yönetiminde, Mendelssohn'un ‘‘Paulus Oratoryosu’’nu Türkiye'de ilk kez seslendirecek. Etkinliğe soprano Aytül Büyüksaraç, mezzosoprano Tanju Nebol, tenor Aydın Uştuk ve bariton Gökhan Koç'un solist olarak katılacak.

MARŞLAR VE TÜRKÜLER

‘‘Kızıl Ordu Korosu’’ olarak tanınan Rusya Ordu Korosu ve Dans Topluluğu, İzmir'de yeni repertuarlarını sergileyecek. Topluluk 26 Haziran'da Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'nda sanatseverlerlme buluşacak. 28 Haziran'da çağımızın en büyük viyolonsel virtüözlerinden Julian Llyod Webber, piyanist Rebecca Woolcook eşliğinde St.Polikarp Kilisesi'nde konser verecek. İnanç turizminin önemli duraklarından kilisedeki konserin programında Debussy, Brahms ve Grieg'in eserleri var.

ÇİN HALK DANSLARI

ÇİN'in Hainai Eyaleti'nin ünlü dans topluluğu da bu yıl festival konukları arasında. Topluluk 1 Temmuz'da Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'nda gösteri sunacak.

LEİPZİG Gewandhaus Bach Orkestrası, 2 Temmuz'da Efes Antik Tiyatro'da Bach'ın unutulmaz eserlerini yorumlayacak. Keman sanatçıları Sholomo Mintz ve Maxim Vengerov konsere solist olarak katılacak.

İKİ ÖZEL GÖSTERİ

ŞEF Ronald Konetchy yönetimindeki Waterbury Korosu 3 Temmuz'da Antik Tiyatro'da, ‘‘Uygarlıkların Kavşağında Gezici Ozanlar’’ adlı etkinliği sunacak. Waterbury Korosu, 4 Temmuz'da Meryem Ana Evi'nde, ‘‘Meryem Ana Evi'nde Bir Yıldönümü’’ adlı gösteriyi gerçekleştirecek.

6 Temmuz'da, Sanat Yönetmenliği'ni Yekta Kara ve Ali Taygun'un yaptığı lirik tarih gösterisi, Efes Antik Tiyatro'da yapılacak.

BİLETLER SATIŞTA

FESTİVAL biletleri 12 Haziran'da satışa sunuluyor. Fiyatlar 15-20 milyon lira. Bilet satış yerleri şöyle: İzmir Devlet Opera ve Balesi, Alsancak Vakkaroma, Montrö McDonalds, D&R Alsancak, Karşıyaka Pan Kitapevi, Bornova Devlet Tiyatrosu, DİTUR, Selçuk Efes Müzesi, Çeşme Turizm Danışma Bürosu, Çeşme Altınyunus, Kuşadası Turizm Danışma Bürosu, ANKER Turizm, ITW Turizm, BOSAY Travel (Bodrum)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!