Üniversitede panga üretimi

Güncelleme Tarihi:

Üniversitede panga üretimi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2013 01:14

İZMİR Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, özel bir firmanın talebi üzerine adı, halk arasında ‘panga’ olarak bilinen doğal yaşam alanı Vietnam, Tayland, Bangladeş, Singapur olan pangasius balığının üretimine başladı.

Haberin Devamı

Üç ay önce bin adet ithal edilen yavru pangalar, 28 derece sıcaklıktaki akvaryumlarda besleniyor. Hızlı büyüyen pangaların altı ay içinde bir kilograma ulaşması bekleniyor. Dekan Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, Türkiye’de ithalatı 200 tona ulaşan pangaların fileto olarak tüketildiğini, yetiştiriciliğinin ilk kez denendiğini belirterek, şunları söyledi:

İhracatı kesecek

“Özel bir firma ile Ar-Ge çalışması yürütüyoruz. Büyüme performansına göre yem formülleri geliştiriyoruz. Türkiye’nin neresinde varsa 1 kilogram ve üzeri balıkları bulduğumuzda anaçlık için alıyoruz. Mayıs ve Haziran gibi yavru almayı düşünüyoruz. Amacımız, dışa bağımlılığı da ortadan kaldırmak. Firma, balığı ithal etmek yerine suyu ısıtarak üretmeyi deneyecek. Balık yeminin yanısıra proteini düşük, karbonhidratı yüksek ucuz yemler de yapıyoruz. Balık, altı ay içinde bir kilograma çıkıyor o zaman da hasat ediliyor. Doğal ortamında ise 15-20 kilograma kadar çıkıyor. Üretimde yüzde 70 başarı bekliyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!