Ulaşımda entegre devri

Güncelleme Tarihi:

Ulaşımda entegre devri
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

2 Nisan’da herşey silbaştan

İzmir'de toplu ulaşım, Büyükşehir Belediyesi'nin radikal kararlarıyla Pazar gününden itibaren baştan aşağı değişiyor.

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi İzmir'de ulaşım hatları ve fiyatlarını değiştirdi. 1 Haziran'dan itibaren toplu taşım kuponunu iptal edecek olan Büyükşehir Belediyesi, bilet yerine akıllı kart kullanımını desteklemek için tarifeyi de yeniledi.

Kısa mesafe 100 bin

YENİ sisteme göre, akıllı kart kullanacaklar otobüslerde mesafenin uzunluğuna göre 100 ile 250 bin lira arasında ücret ödeyecekken, bilet kullananlar tüm hatlarda şu anda olduğu gibi 260 bin lira ödemek zorunda kalacak. Bu tarife Ağustos sonuna kadar değişmeyecek.

Kart 100, bilet 260

YAKLAŞIK 1 aydır ücretsiz yolcu taşıyan vapurlarda da akıllı kart için fiyat 100 bin lira olarak belirlendi. Vapurda bilet kullanmak isteyenler ise yine eskiden olduğu gibi 260 bin lira ödeyecek. Vapurların yolcu sayısını arttırmak için de devrim niteliğinde kararlar alındı.

Sabaha kadar vapur

İSKELELERE yolcu taşıyacak yeni hatlar oluşturulurken, gün içinde vapur saatleri 15 dakikada bir, saat 21.00 ile 24.00 arasında yarım saatte bir sefer yapılması kararlaştırıldı. Konak-Karşıyaka arasında ise sabaha kadar saatte bir vapur çalışacak.

Piriştina: Ulaşım daha ucuz

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, 2 Nisan'da başlayacak entegre ulaşım sistemini Belediye'nin Çetin Emeç Salonu'nda yaptığı basın toplantısında açıkladı. Vatandaşı yeni entegre sisteme özendiren bir fiyat politikası hazırladıklarını söyleyen Piriştina ‘‘İstanbul ve Ankara'dan daha ucuza yolcu taşıyacağız. Vapur, otobüs ve 19 Mayıs'da çalışmaya başlacak metro ile İzmir'de ulaşım sorununu çözmede büyük adımlar atacağız'' dedi.

ESHOT'da 50 midibüsün devreye girdiğini, 105 adet körüklü otobüsün ise Ağustos ayında teslim alınarak sefere başlayacağını söyleyen Piriştina, 1 yıl için kiraladıkları 7 vapur ile ulaşımdaki araç eksiğini de giderdiklerini belirtti. Bilet fiyatlarını değiştirmeyerek kentkart ile deniz ve kara ulaşımını daha ucuz yaptıklarını söyleyen Piriştina, ‘‘Vatandaşlarımız ücretsiz vapur seferleri sırasında yaptığımız anketlerde bu sistemi desteklediler'' dedi.

4 kademeli otobüs

ŞU anda tüm hatlarda tam bilet 260 bin lira, kentkart ise kontürü 225 bin liradan satılıyordu. Yeni düzenlemede ise otobüs hatları besleme, kısa, orta ve uzun olarak dört kademeye ayrıldı. Otobüsleri vatandaşların tanıyabilmesi için önlerine ücret miktarını gösteren bir tabela konulacak. Kent kart kullanıcıları, ‘‘B'' harfi ile gösterilen besleme hattında tam 100 bin lira, öğrenci ise 75 bin lira ödeyecek. ‘‘1'' tabelalı kısa hat otobüslerinde, tam 175, öğrenci 120 bin lira, ‘‘2'' tabelalı orta hatlarda tam 225 bin, öğrenci 140 bin lira, ‘‘3'' tabelalı uzun hatlarda tam 250 bin, öğrenci ise 150 bin lira olacak. Akıllı kart kullanacaklar için geçerli bu fiyatlar, kağıt bilet kullananlarda tam bilet tüm hatlarda 260 bin, öğrenci, öğretmen ve dul yetimler için 160 bin lirada sabitlendi. Vapurlarda tam 100 bin öğrenci 75 bin lira olarak belirlendi.

Arabalı vapurda indirim

BELEDİYE, arabalı vapur tarifesinde de indirim yaptı. 2 Nisan'dan itibaren otomobiller için 2 milyon yerine 1 milyon, minibüsler için 2.5 yerine 2 milyon, TIR ve kamyonlar için 12 yerine 8 milyon lira ödenecek. Kamyon ve otobüslerin 4 milyon lira olan ücreti ise değişmedi.

KADEMELİ HATLARDAN ÖRNEKLER

(B) HATLAR 100 BİN

Mavişehir-Bostanlı, Bornova-Doğanlar, Evka-3-Bornova, Bademler-Güzelbahçe, Konak-Alsancak, Üçkuyular-Bozyaka SSK, Üçkuyular-İnciraltı, Toros-Şirinyer, Harmandalı-Bostanlı, Evka 5-Bostanlı

(1) NUMARALI KISA HAT 175 BİN

Karşıyaka-M.Erener, Karşıyaka-Cengizhan, Esrefpaşa-İkiçeşmelik, Esin Sitesi-Karşıyaka, Üçkuyular-Güzelbahçe, Mavişehir-Karşıyaka, Basın Sitesi-Konak, Ballıkuyu-Konak, Bozyaka-Basmane, Evka 4-Ege Üniversite Kampusü, Günaltay-Konak, Kadifekale-Konak, Gültepe-Gümrük.

(2) NUMARALI ORTA HAT 225 BİN

Pınarbaşı-Gümrük, İnciraltı-Alsancak, 2. İnönü-Konak, Altındağ-Gümrük, Balçova-Buca, Çınartepe-Gümrük, Egekent-Karşıyaka, Evka 1-Gümrük, Evka 7- Basmane, F. ALtay-Gıda Çarşısı, Nafiz Gürman-Gümrük, Otogar-Gümrük, Yeşilyurt-Konak.

(3) NUMARALI UZUN HAT 250 BİN

Balatçık-Gümrük, Balçova-Ege Üniversite Kampusü, Buca-F. Altay, Cennetçeşme-Ege Üniversitesi Kampusü, Egekent-Gümrük, Evka 5-Gümrük, Gaziemİr-Buca, Güzelbahçe-Konak, Harmandalı-Gümrük, Menderes-Konak, Sahilevleri-Alsancak, Yeşilyurt-M. Erener.

Kentkart avantajı

ENTEGRE sistemle birlikte durak ve iskelede bekleme süresi de azalıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina duraklarda bekleme süresi olarak 5 ile 10 dakikayı geçmemeyi hedeflediklerini söyledi. Piriştina, ‘‘Yeni sistemde Kentkart kullananlar büyük avantaj sağlıyor'' dedi.

Ziya Göksel’in

istemine ret

İZMLİR 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, Ziya Göksel Denizcilik Ulaşım Şirketi'nin Büyükşehir Belediyesi'nin körfezde ücretsiz yolcu taşıması ve denizcilik faaliyetleri konusundaki ihtiyati tedbir istemini reddetti. Şirketin 1996'da Burhan Özfatura'nın başkanlığı döneminde imzaladıkları sözleşme uyarınca körfezde yolcu taşımacılığı imtiyazının 10 yıl sadece kendilerinde olduğu iddiasıyla açtıkları dava ise devam edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!