Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı 6. yılında

Güncelleme Tarihi:

Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı 6. yılında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2015 01:26

PHILIP Morris/Sabancı ve iş ortaklarının Adıyaman ve Hatay illerinde 2009 senesinde hayata geçirdikleri "Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı" bu yıl 6. senesine girdi. İhracata uygun kalitede oryantal tütün yetiştirilmesini destekleyen program sayesinde, ihracat miktarı artarak devam ediyor.

Haberin Devamı

Programla ilgili bilgi veren Philip Morris/Sabancı Kurumsal İlişkiler Direktörü Filiz Yavuz Diren, "Bugün 128 ülkede 4.3 milyon hektar alanda yaklaşık 7.5 milyon ton tütün üretimi yapılıyor. Dünya genelindeki 'oryantal tütün' üretiminin yaklaşık yüzde 30'unu gerçekleştiren ve bu alanda 'dünya lideri' konumunda bulunan Türkiye için, tütün tarımı ekonomik anlamda büyük önem arz ediyor. Ülkemizin ihracat potansiyelini değerlendirmek amacıyla, 2009'da Güney ve Güneydoğuda bazı illerde Tütün Tarımı ve Kalkınma Programını başlattık. Programın iki temel hedefi var. Bunlardan ilki, ihraç edilebilir kalitede oryantal tütünün bölgede yetiştirilerek Türk tütününün dünyadaki rekabetçiliğinin artırılmasıdır. Diğeri ise, tütünün yeniden geçim aracı haline getirilerek, yöre insanlarına doğup büyüdükleri topraklarda ekmeklerini kazanma fırsatının sunulmasıdır" dedi.

Haberin Devamı

Diren; program kapsamında iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırdıklarını ve teknoloji transferi ile verimi artırdıklarını belirtti. Tütünün kalitesini ve ihracat miktarlarını yıllar itibarıyla artırdıklarını dile getiren Diren şunları söyledi:
"2010-2014 arasında bölgeden alınan tütünün büyük bölümü ihraç edildi. Bu dönemde ihraç edilen tütünün değeri 50 milyon dolara ulaştı. 'Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı' ile birlikte Adıyaman ve Hatay'daki köylerimiz ile dünya pazarları arasında ticaret köprüsü kuruldu."

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) yaptığı araştırma ile programın ekonomik ve toplumsal etkilerini de ölçtüklerini belirten Diren, araştırmaya ilişkin bulguları paylaştı:
"Program kapsamında yaklaşık 5 bin 500 çiftçiden tütün alır hale geldik. Milyonlarca dolarlık tütün alımının yanı sıra; bölgedeki tütün üretimine ilişkin Ar-Ge faaliyetleri, eğitim programları, ekipman ve örnek çiftlikler için yaklaşık 3.5 milyon dolar yatırım yapıldı. Tütün Tarımı ve Kalkınma Programının başlaması ile birlikte, BETAM verilerine göre hane halkı gelirleri 2 katına çıkarak, destekleme alımının yapıldığı dönemki eski seviyelerine geri döndü. Tütün alımı yapılan bölgelerden, mevsimlik işçi olarak başka şehirlere çalışmaya gidenlerin sayısı ise üçte birine düştü. Tütün Tarımı ve Kalkınma Programının önümüzdeki dönemde ekonomimizi daha da güçlendireceğine inanıyoruz."

BAKMADAN GEÇME!