"Türk dizileri Ortadoğu'da modernleşme alanı sunuyor."

Güncelleme Tarihi:

Türk dizileri Ortadoğuda modernleşme alanı sunuyor.
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2015 01:31

İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema ve Dijital Medya Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zafer Yörük, Türk dizilerinin Ortadoğu toplumlarına uygun bir modernleşme alanı sunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İEÜ İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pantelis Vatikiotis ile birlikte "Yumuşak güç ya da hegomanya yanılgısı - Türk dizileri yoluyla kolonyalizm" başlıklı çalışma yapan Yard. Doç. Dr. Yörük, dizilerin özellikle kadınlar ve gençler tarafından seyredildiğini söyledi. Yörük, Türkiye'nin muhafazakâr bir ülkeye dönüştüğünü belirterek, "Modernleşmiş bir İslami ülke olarak idealize ediliyor. İkili lişki tarzı hoşa gidiyor. Kadının görece özgür olduğu hayat idealize ediliyor. Müslüman bir toplumda olması dikkat çekiyor. Türk dizilerini Ortadoğu'da özellikle kadınlar ve gençler çok seyrediyor. Ihlamurlar altında, Aşk-ı Memnu, Yaprak Dökümü, Asmalı Konak, Binbir Gece, şimdi de Muhteşem Yüzyıl en popüler diziler arasında yer alıyor" dedi.

Türk dizilerinin uygun bir modernleşme alanı sunduğunu aktaran Yörük, diziler aracılığıyla Türkiye'nin bölgedeki yumuşak güç argümanın ise kullanışsız bir teori olduğunu kaydetti. Ortadoğu, Balkanlar ve Yunanistan üzerinde Türk dizilerinin seyrini incelediklerini belirten Yörük, dizilerin politikaya katkılarının olduğuna dair bir bulguya rastlayamadıklarını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!