Toplu ulaşımda tarihi karar

Güncelleme Tarihi:

Toplu ulaşımda tarihi karar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2012 00:00

Konak Belediye Meclisi, semt garajı ve metro istasyonu için Üçkuyular terminal alanı, pazaryeri ve çevresindeki arazide kendisine ait hissenin 1000 metrekaresini Büyükşehir Belediyesi'ne verme kararı aldı.

Haberin Devamı

Üçkuyular'daki arazinin büyük hissedarı Doğuş Grubu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne Büyükşehir Belediyesi'ne 4 bin 500 metrekarelik yasal terkini yapacağını bildirdi. Diğer hissedarlardan da hisseleri oranında terklerinin alınmasını istedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi de hissedarlar Konak ve Karabağlar Belediyesi'ne imar planı kapsamında alana semt garajı ve metro istasyonu yapmak üzere tahsis istedi. Bunun üzerine Konak Belediyesi Hukuk-Bütçe ve İmar Komisyonu, 1000 metrekarelik hissenin İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne tahsisi konusunda olumlu rapor hazırladı.

Konak Belediye Meclisi'nde tahsis raporu tartışma yarattı. CHP'li Hukuk Komisyonu başkanı Ali Büyükkayıkçı semt garajı ve metro istasyonu yapılması şartı ile devredileceğini, Büyükşehir Belediyesi'nin bu alanı amacı dışında kullanması halinde tahsisin iptal edilebileceğini söyledi. Büyükkayıkçı, “Ancak karar İçişleri Bakanlığı'ndan onay alınması sonrasında hayata geçmelidir ”dedi. Ak Parti Grup Başkan Vekili Yalçın Kocabıyık da arazinin plan notlarına bakıldığında bölgede gökdelenlerin, lüks konutların sağlık merkezi ve AVM'lerin bulunduğuna dikkat çekerek, “Burası Konak Belediyesi'nin özel malıdır. Sınırlarımızda olmadığı için kamuya hizmet eden bir arazi değildir. Özel bir grup işin içinde olduğu için sıkıntı görüyorum. Çünkü biz daha önce hissemizi ortaklara satış kararı aldık. Bu 1000 metrekarelik terklerden sonra 6317 metrekare değil, 5317 metrekareyi alacağım denebilir. Bu durumda kamu zararı doğar” dedi.
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ise ortada kamu zararını doğuracak bir gerekçenin bulunmadığını söyledi. Yapılacak olan semt garajı ve metro istasyonunun 1.5 milyona yakın İzmirlinin kullanacağını belirten Tartan, “Konak Belediyesi 1000 metrekare, Karabağlar Belediyesi 2 bin metrekare, Doğuş grubu da 4 bin 500 metrekare alanı kamu yararı için terk edecek. Kamu yararı ifadesi komisyon raporunda da yer alır. Meclis kararları zaten İçişleri Bakanlığı onayına tabidir. Alacağımız karar İzmir halkının toplu ulaşımdan sınırsız yararlanmasını sağlayacak bir semt garajı ve metro istasyonu organizasyonuna kapı açacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Ak Partili meclis üyeleri tahsise karşı olmadıklarını fakat tutanaklara meclis kararının İçişleri Bakanlığı onayının ardından geçerli olacağı ibaresinin eklenmesi konusunda ısrar etti. Başkan Tartan ise komisyondan Ak Parti Grubu üyelerinin de onayıyla hazırlanan raporda böyle bir ibarenin olmadığını söyledi. Tartışma nedeniyle 4 kez oylanmak zorunda kalan önerge Ak Partili meclis üyelerinin ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!