Tıpta çok önemli buluş

Güncelleme Tarihi:

Tıpta çok önemli buluş
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2012 00:00

İzmir’de farklı sektörlere yönelik geliştirdiği çözümlerle dikkat çeken bir firma, bu kez tıpta kendini gösterdi. LST Lazer Sistemleri Teknolojisi Şirketi, ‘dünyada ilk’ olarak nitelediği, beyin tümörünün türünü anında belirleyen cihaz üretti.

Haberin Devamı

SAĞLIK, savunma, otomotiv, kozmetik, gıda, tekstil, alkollü içecek ve kozmetik gibi sektörlere yönelik geliştirdiği çözümlerle dikkat çeken İzmirli LST Lazer Sistemleri Teknolojisi Şirketi, tıp alanında önemli bir buluşa imza attı. LST, ‘dünyada bir ilk’ olarak nitelendirdiği beyin tümörünün cinsinin anında belirleyen bir cihaz üretti. Sistem, ameliyatta alınan parçanın iyi ya da kötü huylu olduğunu 20-60 saniyede belirliyor.

Firma, ayrıca mart ayında uygulamaya geçmesi beklenen, Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı tüm ilaç sevk ve satışının izlenmesine olanak veren karekod sistemini de hazırladı.

15 yıllık firmanın 2 yıldır İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösterdiklerini aktaran LST Genel Koordinatörü Melih Özçelik, ana faaliyetlerinin yüksek teknoloji olduğunu kaydetti, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Hangi sektörde olursa olsun, açık ve sorunları tespit ediyor, buna uygun yazılım, donanım ve mekanik ürünler geliştiriyoruz. Doktordan, çeşitli branşlara kadar geniş bir mühendis kadromuz var. Türkiye’de başarılı çalışmalara imza atarak, geride kalıcı bir şeyler bırakmak istiyoruz. Ülkenin, ekonomik alanda başarı sağlayabilmesi için teknoloji konusunda kabul gören işler ortaya çıkarmaya çalışıyoruz.”

20-60 saniyede sonuç

En son buluşlarının sağlık alanında bir ilk olduğunu dile getiren Özçelik, beyin tümörünün cinsinin anında belirleyen bir sistem geliştirdiklerini açıkladı. Özçelik, dünyada beyin tümörü ameliyatlarında alınan parçanın patolojiye gönderildiğini ifade etti, şöyle konuştu: “Patolojiden cevap gelene kadar da operasyon duruyor. Bu süre 20 ile 40 dakika arasında değişiyor. Biz bu zaman kaybını ortadan kaldırıyoruz.  Ürünümüz, ameliyatta alınan parçanın iyi ya da kötü huylu olduğunu 20 ile 60 saniye arasında belirliyor. Laptopa bağlı bir cihaz kimyasal yardımıyla parçayı tarıyor ve anında sonuç veriyor.”

Yabancı basın ilgisi

Sistem için uluslararası geçerliliği olan patent başvurularını yaptıklarını söyleyen Özçelik, “Biz gerekli uygulamalarımızı yaptık. Zaten projede iki doktor da yer alıyor. Ama önümüzdeki günlerde yine uygulamalar yapılacak. Biz şu anda daha çok endüstriyel üretim gibi ürünü geliştirecek çalışmalar yürütüyoruz. Bu konuyla ilgili önümüzdeki günlerde de Avrupa ve Amerika’dan gazeteciler çalışmayla ilgili bilgi almak için gelecek” dedi.

Haberin Devamı

Avrupa’ya örnek oldu

Sağlık alanında yaptıkları bir diğer çalışmanın da Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı, ilaçların sevk ve satışlarının izlenmesine olanak sağlayan karekod sistemi olduğuna dikkat çeken Özçelik, böylelikle yolsuzlukların sona erdiğini,devletin yılda 1.2 milyar TL’lik kazanım elde ettiğini vurguladı. Özçelik, “Bu sistem, 5 yıllık bir çalışmanın sonucunda oluştu. Türkiye’den dünyaya örnek olan ‘ilk’ güzel çalışmasını gerçekleştirdik. 2013’te tüm Avrupa, 2016’da da ABD bu sisteme geçecek” bilgisini verdi.

Çin kopyalayamıyor

Ürünlerinin yüzde 95’inin yurt dışına gittiğini belirten Özçelik, en büyük pazarlarının Çin ve ABD olduğunu ifade etti. Özçelik, Çin’in hala kendilerini kopyalayamadığını söylmeyerek, “Onlar bizi kopyaladıklarında biz çoktan başka bir çalışmaya geçmiş oluyoruz” dedi. Çalışmalarının tüm optik dizaynını ve uygulamasını kendilerinin yaptığını vurgulayan Özçelik, “Destek almadan sadece lazer kaynağı yurt dışından geliyor. Orada çalışmış olduğumuz ortak firmalar var, tüm yazılım ve mekanik optik tasarım uygulamasını burada kendimiz yapıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sahte içkiye önlem

Bir diğer ilklerinin de sahte alkollü içeceğin önüne geçen bir çözüm olduğuna dikkat çeken Özçelik, “Efe Rakı ile bir çalışmamız oldu. Alkol şişesinin ve kapağının üzerine lazerle bir kod yazarak bir ilki gerçekleştirdik. Kapaktaki kodu, şişeye de yaparak sahte ürünün önüne geçtik” bilgisini verdi.

Şase numarası cama yazılacak

Araç hırsızlıklarına karşı hazırladıkları yeni bir çalışma hakkında da bilgi veren Özçelik, motor şase numarasını tüm camlara yazmaya hazırlandıklarını bildirdi. Bir otomotiv firmasıyla çalıştıklarını açıklayan Özçelik, “Bugün arabanız çalınsa bile motor şase numarasının değiştirilmesi 5 dakika alır. Biz, motor şase numarasını arabanın 5 camına yazarak hırsızların işini zorlaştırıyoruz. Çünkü şase numarası değişir, ancak aracın şase numarasının yazılıdığı o camı bulmak çok zor” dedi.

Haberin Devamı

Tanı ve tedaviye çok ciddi katkı

Projede yer alan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Beyin Cerrahı Prof. Dr. Tayfun Dalbastı ise sistemin tıp dünyası için oldukça önemli bir gelişme olduğunu kaydetti. Dalbastı, erken tanı ve tedavi sürecine ciddi bir katkı koyacağını dile getirdi, “Artık zamanla yarışılan bir dönemde böyle bir sistem çok büyük katkı koyacak. Benzer çalışmalar var ama bu dünyada bir ilk. Tabi sadece, beyin tümörü için değil diğerleri için de geçerli” bilgisini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!