Teşvik paketinde İzmir’e müjde yok

Güncelleme Tarihi:

Teşvik paketinde İzmir’e müjde yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2012 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni teşvik paketi, İzmir’i hayal kırıklığına uğrattı. İzmir ve Muğla teşvikten en az yararlanan 1. bölgede, yarım saat mesafedeki Manisa ise 3. bölgede kaldı.

Haberin Devamı

İZMİR iş dünyasının merakla beklediği Yeni Teşvik Paketi’ni açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, beklenen müjdeyi vermedi. Mevcut teşvik paketinde 1. bölgede yer alan İzmir’in yarım saat mesafedeki 3. bölge olarak değerlendirilen Manisa ve diğer çevre illere göre rekabet gücünün kırıldığı vurgulanmış ve fırsat eşitliği istenmişti. Yeni pakette daha önce 4 olan teşvik bölgesi 6’ya çıkarıldı. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki iller en fazla desteklenen 6’ncı bölgede yer alırken buralarda yatırım yapanlara çok önemli avantajlar sağlandı. İzmir, Eskişehir, İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya ve Muğla teşviklerden en az yararlanan 1’nci, Manisa yine 3’ncü Aydın ve Denizli 2’nci, Kütahya ile Afyonkarahisar ise 4’ncü teşvik bölgesinde yer aldı.

Haberin Devamı

Erdoğan, “Sistemin yapısını önümüzdeki dönemde de muhafaza ediyoruz. Tamamıyla TÜİK elindeki 61 farklı kriter üzerinden il sıralaması yapılmıştır. ‘Falancanın, filancanın tesiri’ gibi bir şey söz konusu değil. Hiçbir il için özel yöntem kullanmadık” değerlendirmesini yaptı.

 

Akgerman eleştirdi

Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Başkanı Bülent Akgerman: Hükümetimiz keşke TÜİK dışında Karayolları Genel Müdürlüğü’ne de danışsaydı. Böylece, il sınırlarımızın dibinde, merkezimizden en fazla 25 dakika mesafede olan bir ille aramızda iki derece teşvik farkı olmaması gerektiğini anlar, yeni yasayı ona göre kurgularlardı. Çok merak ediyorum, kalkınma ajanslarına da danışılmadı mı?

 


Temizocak: Ege için iyi
Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Başkanı Yılmaz Temizocak: Her teşviğin mutlaka faydası vardır. Bu pakette bizim beklediklerimiz yok, ama savunma, havacılık, otomotiv gibi katma değeri yüksek sektörlerin desteklenmesi İzmir ve Ege Bölgesi ekonomisine cansuyu olacaktır. Öte yandan Manisa, Uşak, Afyon ve Kütahya’nın gelişmesi İzmir için de iyi olur. Önümüzdeki süreçte özellikle OSB’ler arasında çetin bir rekabetin yaşanacağı bir gerçek.

Haberin Devamı

Porsuk: Sıralama aynı
Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Başkanı Hüseyin Porsuk: Manisa ve İzmir’deki teşvik sıralamaları olduğu gibi kalmış. Birbirine 35-40 kilometre mesafedeki iş alanının arasında bu kadar büyük fark olması, İzmir’in atak yapmasını engeller. Bölgesel teşviklerde her zaman bir hakkaniyet sorunu olabiliyor. İzmir’deki stratejik sektörlerin desteklenmesi doğru bir karar, ama biz isterdik ki bölgesel teşvikten daha fazla sektörel teşvik olsun.

Tiryaki: Otomotiv memnun
EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki: Otomotiv zaten stratejik sektörler içinde yer alıyordu. Bu teşviğin yeniliği Ar-Ge merkezi olan şirketlere 5. bölge teşviği verilmesi. Artık taklit değil de, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesini sağlanacak. Bizi çok mutlu etti.

Haberin Devamı

Demirtaş: Açık kapatılır
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş: Her yenilenen teşvik paketiyle iş dünyasının beklentilerinin daha fazla karşılandığını görüyoruz. Biz İzmir olarak bölgesel teşvike sahip değiliz gibi gözüksek de teknolojik ve stratejik yatırımlara yeni teşvik paketinde çok büyük destekler verildiğini görüyoruz. İzmir olarak daha büyük ölçekli, teknolojik ve stratejik yatırımlara odaklanmalıyız. Yeni teşvik paketinin Türkiye’nin önünü açacak, ülkemizi Süper Lige taşıyacak olan paket olduğunu gösteriyor.

Yorgancılar: OSB’ler önemli
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar: Yeni teşvik sistemi ile vergi indirimleri yapılması çok iyi bir gelişme. İzmir 1. Manisa 3. bölge olarak kaldı. Bu konuda ne yazık ki bir değişim olmadı. Cari açığa sebep olan sektörlere yeni teşvikler sağlanmış. Havacılık ve savunma, turizm, eğitim, madencilik, demiryolu gibi bölgemizde de etkin olan sektörlere 5. bölge teşvikleri sağlanıyor. Bu da çok önemli bizim için. Organize sanayi bölgelerinin 2. bölge teşviklerinden yararlanması da gerçekleşirse yararlı olacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!