Termal suda balık

Güncelleme Tarihi:

Termal suda balık
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2001 00:00


Eda BERKBAYRAK
Haberin Devamı

İlk kez İzmir'de uygulanacak sistemle şifalı kaynaklarda karides, istakoz ve balık yetiştirilecek. Başarılı olunması halinde ihracata başlanacak.

İZMİR Balçova Termal Tesisleri'nde karides, istakoz ve balık yetiştirilmesi için çalışmalara başlandı. Dünyada 16 ülkede uygulanan ve çoğunda ciddi bir sektör haline gelen termal suyla balık yetiştiriciliği, projenin hayata geçirilmesiyle Türkiye'de ilk örnek olacak.

Bilimsel kadro proje hazırladı

EGE Üniversitesi Su Ürünleri Yetiştirme Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Özden ve Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi, Jeotermal Enerji Kullanımı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gülden Günerhan'ın hazırladığı proje, tesislerin atık suyunun kullanılmasını öngörüyor.

Çipura ve levrek üretimi de var

TESİSİN bahçesine hazırlanacak 50 metrekarelik yalıtımlı havuz zemini ve duvarlarda kurulacak sistemle, 40 derece atık termal su, borulardan geçirilip ısınması sağlanacak. Üretime tatlı su karidesi ve tatlı su ıstakozunun (kerevit) yanısıra sazan, çipura ve levrekle başlanacak.

Termal kaynak çok büyük fırsat

YENİ Zelanda ve ABD'de bu konuda araştırma yapan Günerhan, ‘‘İzmir'in zengin termal su kaynağı değerlendirilmeli. Atık su kullanımı suyun değerlendirilmesi ve enerji maliyeti açısından önemli. Deniz ürünleri ticaretinde Türkiye'nin söz sahibi olması için bu çalışmalar şart’’ dedi.

Turist oltayla avlanabilecek

DENEME üretiminin Balçova Termal Tesisleri'nin ihtiyacına yönelik olacağı projede, sekiz ay gibi kısa bir sürede yetişecek ürünleri tesiste kalan turistler oltayla avlayacak. Mart ayında start verilecek projede üretime beş bin larva ile başlanacak. Denemenin ardından projenin ticari yatırım boyutunun gündeme geleceğini belirten Balçova Termal Tesisleri Genel Müdürü Mehmet Ali Çalkaya ise ‘‘Deneme üretiminden alınacak sonuca göre, turistik amaçlı havuz sayısını artıracağız. Daha geniş bir alanda ticari amaçlı bir yapılanmaya da gidilebilir. Yetiştirilecek türlerin dayanıklı ve uyumlu olması üretimi kolaylaştırıyor. Buna karşın satış fiyatlarının yüksek olması, karlılığı artırıyor. İşadamları ve yerel yönetimin sahip çıkması halinde İzmir Türkiye'nin su ürünleri merkezi olabilir’’ dedi.

Timsah bile yetiştiriliyor

TERMAL su enerjisi kullanılarak yetiştirilebilen ürünler arasında timsah da yeralıyor. Derisinin giyim, etinin pekçok ülkenin gıda sanayii için önemli olduğu timsahın yanısıra yılanbalığı, yayın balığı, kurbağa, akvaryum balıkları ve midye yetiştiriciliği sektörde önemli bir yer tutuyor. Bunun yanı sıra su bitkilerinin üretimi de gerçekleştirilebiliyor.

Sektörde büyük pazar payına sahip Yeni Zelanda'da yüzlerce hektar alanda kurulan havuzlarda ürün çeşitliliği yüksek.

Sektörde büyük pazar payına sahip Yeni Zelanda'da yüzlerce hektar alanda kurulan havuzlarda ürün çeşitliliği yüksek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!