Tarihle sevgi bağı projesi

Güncelleme Tarihi:

Tarihle sevgi bağı projesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2009 00:00

TÜBİTAK’ın geliştirdiği, "Çevremizdeki Antik Yaşamı Tanıyoruz Projesi" Bodrum Gümüşlük’teki Myndos Kazı Evi’nde tanıtıldı, Tavşan Adası’nda 1500 yıllık kilise kalıntıları bulunduğu açıklandı.

TÜBİTAK’ın geliştirdiği, Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Gümüşlük Belediyesi’nin desteklediği, "Çevremizdeki Antik Yaşamı Tanıyoruz Projesi" Bodrum’da Myndos Kazı Evi’nde tanıtıldı.

Tanıtıma Antik Myndos Kazı ve Kurtarma Projesi Başkanı Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Dr. Derya Şahin, Doç. Dr. Hakan Mert, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Necmi Erol, Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Tire katıldı. Toplantıyı 4’ü Cizre’den konuk olarak gelen, diğerleri Gümüşlük’te yaşayan 40 ilköğretim öğrencisi de izledi. Toplantıya katılanlar daha sonra, iki yıllık aradan sonra tekrar kazı çalışmalarına başlanan Tavşan Adası’ndaki Myndos’ta bulunan ve M.S. 500’lü yıllara ait olduğu belirlenen kilise kalıntılarını gezdi. Arkeologlar ziyaretçilere, kazılar hakkında bilgi verdi. Başkan Tire, yılda yaklaşık 300 bin turistin gezdiği Tavşan Adası’ndan tarih fışkırdığını belirterek, şunları söyledi:

Turistler çok ilgili

"Ada bugüne kadar, sadece tavşanları ve kara üzerindeki kalıntılarla biliniyordu. Su içerisinden adaya ulaşımı sağlayan Kral Yolu da turistlerin ilgisini çekiyordu. Şimdi bir de kilise kalıntıları bulundu. Belediye olarak kazılara destek verip, antik kentimizde toprak ve su altında kalan kültür miraslarını gün ışığına çıkartarak Tavşan Adası’nı bir açık hava müzesi haline getireceğiz. Şimdiden kazı çalışmalarının başladığını ve kilisenin bulunduğunu duyan turistler, turlar halinde gelip adayı ziyaret etmeye başladı. Önümüzdeki yıldan itibaren adaya gelecek turist sayısının 500 bini aşmasını bekliyoruz."

Kültür mirasını korumak

Kazı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın gönderdiği 120 bin TL’lik bütçeyle kazıyı başlattıklarını söyledi, şöyle konuştu:

"2004’te kazı başlayana kadar antik kent yağmalanmış, eserler Yunan Adaları üzerinden Avrupa’ya kaçırılmış. Kazı ve koruma çalışmalarının başlaması ile tarihi eser kaçakçılığı önlendiği gibi yapılan beklenmedik eserler çıkarılmaya başlandı. Tavşanları ile ünlü adada antik kentin kalıntılarının bulunduğunu biliyorduk. Ancak 4 gün önce yaklaşık 1500 yıllık kilise kalıntılarına ve taban mozaiklerine rastlayınca büyük şaşkınlık yaşadık. Kültür mirasını çıkarırken TÜBİTAK’ın hazırladığı proje, gelecekte tarihin korunması için öğrencilerimizin bilgilenmesi ve bilinçlendirilmesi açısından önemli rol oynayacak. Kültür varlıkları ile çocuklar arasında bir sevgi bağı oluşturmak, bireyleri her türlü tarihi eser kültür varlığına karşı duyarlı hale getirmek istiyoruz. Bu nedenle öncelikle yörenin ve tatile gelen çocuklara bu bilinci aşılayıp, kazı alanlarında bilgi verip, çalışmalara katılmasını sağlayacağız. Ayrıca yurdun farklı bölgelerinde yaşayan ancak Bodrum’da tatil olanağı bulamayan öğrencilerimizi de buraya getirip hem tatil, hem de yörenin tarihini ve kültürünü öğrenmelerini sağlayacağız."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!