Tarihi Türk mezarlığı turizme kazandırıldı

Güncelleme Tarihi:

Tarihi Türk mezarlığı turizme kazandırıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2012 00:00

Çanakkale Savaşları’nda, Anadolu yakasındaki Kumkale muharebeleri sırasında Mehmetçiğin kendisine siper edindiği 400 yıllık Türk mezarlığı, restorasyon ve çevre düzenlemesi projesi ile yeniden ayağa kaldırıldı.

Haberin Devamı

ÇANAKKALE Kumkale Beldesi’ndeki 27 bin metrekarelik alanda bulunan 400 yıllık tarihi Türk mezarlığı, Çanakkale Valiliği’nin hazırladığı ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın desteklediği proje kapsamında restore edilerek turizme kazandırıldı. Çalışmaların tamamlandığı mezarlık, görkemli bir törenle kapılarını ziyaretçilere açtı. Proje yöneticisi ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır, mezarlığın deniz kenarında kalan bölümünde 1915 öncesinde 2 bin haneli Kumkale nahiyesinin yer aldığını, mezarlıkta da burada yaşayanların cenazelerinin bulunduğunu söyledi. Yılların verdiği tahribata, 1915 muharebelerindekinin de eklenmesi sonucunda mezar taşlarının bazılarının kırıldığını, bazılarının yıkılarak toprak altında kaldığını belirten Sayılır, “Yapılan çalışmalarla yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açık olacak. Her şeyden önemlisi de tarihimize ve ecdadımıza yakışır bir alan haline gelmesi” dedi.

Haberin Devamı

Çok önemli bir çalışma

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ise, “25 Nisan 1915’te Kumkale’ye asker çıkaran Fransızlara karşı mücadele eden askerlerimiz yoğun bombardımanda bu mezarlığa sığınmış, buradan çarpışmalara devam etmiş. Yoğun çarpışmalarda birçok askerimiz bu mevzilerde şehit olmuş. Belki de Çanakkale Türküsü’ndeki ‘Ölmeden mezara koydular’ sözü en çok burası için geçerli” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!