Tarihi garda kültür sitesi

Güncelleme Tarihi:

Tarihi garda kültür sitesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2009 00:00

Uşak Valisi Kayhan Kavas, kent için en önemli projelerden birisi olan tarihi tren garının düzenlenerek turizme kazandırılmasında son aşamaya gelindiğini bildirdi.

Haberin Devamı

UŞAK Valisi Kayhan Kavas, tarihi tren garının düzenlenerek turizme kazandırılması projesinde son aşamaya gelindiğini bildirdi, "Gar alanının TCDD’den Maliye Bakanlığı’na devri gerçekleşti. Maliye Bakanlığı’nın alanı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devretmesiyle proje start alacak" dedi.

Kültür sitesi olarak düzenlenecek istasyon alanında müzelerin ağırlıkta olacağını ifade eden Vali Kavas, "TCDD trenleri yine istasyonda durup yolcu alacak. Proje kapsamında 80 dönüm alanda Arkeoloji Müzesi, Kent Tarihi Müzesi, Etnografya Müzesi, Uşak Halıları Araştırma Merkezi, Demir Yolu Müzesi, Yönetim Binası, Kent Atölyeleri ve Gençlik Merkezi, Kültür Parkı, Çok Amaçlı Kültür Merkezi, Uşak Gar Binası, TCDD ve Kültür Sitesi Eşgüdüm Merkezi, Uşak Kültür Sitesi Tanıtım Merkezi yer alacak" diye konuştu.

Engeller ortadan kalktı

Yapımı için 3.5 yıl uğraşılan projenin gerçekleşme aşamasına geldiğini söyleyen Kavas, "Önce TCDD belirli bir kira karşılığında istasyonda kullanmadığı depo ve binaları müze yapılabilmesi için bize vermeyi kabul etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı da projemizi beğendi ve bizden yer istedi. Belediye, imar planında değişiklik yaparak müzeler kompleksinin içinde yer alacağı alanla ilgili engelleri ortadan kaldırdı. Yaklaşık 119 yıllık bir geçmişe sahip olan tarihi tren garımızı içinde müzeler kompleksini barındıran Kent Tarihi Müzesi haline getirecek olmamız bu işi üstlenen kişilerin duyduğu hazzın yanında bence Uşak halkı da gurur duyacaktır" diye konuştu.

Fransızlar’ın 1890’da yaptığı ve dokusunu koruyan Uşak Garı, 17 buharlı lokomotifiyle filmcilerin vazgeçilmez mekanları arasında yer aldı. Bu filmlerin arasında başrolünü Kerem Alışık’ın oynadığı "Aşk Mahkumu", Levent Kırca’nın oynadığı "Koyver Kendini Gitsin", Metin Akpınar ve Nurgül Yeşilçay’ın oynadığı, "Eğreti Gelin", Berdan Mardini’nin başrolünde oynadığı "Kurşun Yarası" dizisi, Erzurum Yakutiye Belediyesi’nin belgeseli ve Özhan Eren’in "Kara Tren" klibi yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!