Şükrü Kızılot’tan yeni yasa uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Şükrü Kızılot’tan yeni yasa uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2012 00:00

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (İZSİAD) 20’nci kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Kaya Termal Otel’de düzenlenen bilgilendirme toplantısında Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) masaya yatırıldı.

Haberin Devamı

Toplantıya konuk konuşmacı olarak katılan Hürriyet Gazetesi yazarı, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, “Güncel Mali Konular ve Yeni TTK” başlıklı konuşma yaptı.

Toplam bin 535 maddeden oluşan yeni TTK’nın ağır ceza ve yaptırımlar getirdiği uyarısında bulunan Kızılot, “Yeni döneme hazır olun. Ciddi yaptırımlar var. Getirilen değişiklikler için mali müşavir ve avukatlarınızla yakın temasta olun” dedi.

Yasa ertelenebilir

Toplam bin 535 madde ve 6 kitaptan oluşan yeni kanunun Türkiye genelinde sayıları 700 bine ulaşan şirketleri yakından ilgilendirdiğini söyleyen Şükrü Kızılot, “Yeni kanunun uygulama mevzuatlarının ilk etabının 14 Ağustos 2011’e, diğer aşamalarının ise 14 Şubat 2012’ye kadar tamamlanması gerekiyordu. Halen bu uygulama değişiklikleri yayınlanmadı. Yani, yeni TTK’nın işlemesi için gerekli uygulama esasları, tebliğ ve yönetmelikleri halen ortada yok. TTK bu nedenle ertelenebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Noterler yaşadı

Kızılot, yeni düzenlemede şirketin ürettiği malların yakın derecedeki akrabalara ve eşin akrabalarına satışının da yasaklandığını belirten Kızılot, bu hükümlerin aile yapısını temelden sarsabileceğine dikkat çekti. Şükrü Kızılot ayrıca, internet sitesinde tüm hesapları açıkça ortaya koyma zorunluluğu, defterlerin ve diğer belgelerin yenilenmesi zorunluluğu, defterlerin yıl içinde hem açılış hem kapanışlarının notere onaylatılması gibi zorunlulukları hatırlatarak, “Yani noterler ve matbaacılar yaşadı” dedi.

İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Baran ise TTK’nın herkesin uykusunu kaçırdığını dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!