Sanayicilerin satış hizmet bedeli tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Sanayicilerin satış hizmet bedeli tepkisi
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 30, 2016 11:46

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yayımlandığı ve 1 Ocak 2016’dan itibaren geçerli olan elektrik tarifesi ile organize sanayi bölgelerinden de ’Perakende satış hizmet bedeli’ alması sanayicilerin tepkisini çekti.

Haberin Devamı

Tarifede tüm bedeller, "dağıtım bedeli" ve "perakende enerji bedeli" adı altında birleştirilirken, "Perakende enerji bedeli" kalemine eski tarifede "perakende satış hizmet bedeli" olarak yer alan bedel de eklendi. Tüm abone gruplarına uygulanan bu tarife dolayısıyla eskiden "perakende satış hizmet" bedeli ödemeyen Organize Sanayi Bölgeleri’nin faturaları fazladan zamlanmış oldu. Diğer kullanıcılara yüzde 6.7 oranında yapılan zam, sanayicilerin faturalarına yüzde 10.5 olarak yansıdı. Yapılan hesaplamalara göre; aylık ortalama tüketimi 32 milyon kilovat saat (kWh) olan Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOSBİ) "perakende enerji bedeli"nin içine konulan "perakende satış hizmet" bedeli için aylık 231 bin 456 TL düzeyinde ek ödeme yapılacak. Bu bedelin faturaya eklenmesinin oransal olarak tahsil edilen fon ve vergilerin de artması nedeniyle ek yük aylık 262 bin 471 TL düzeyine yükseldi. Böylece yalnızca Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren 500 sanayi kuruluşuna yıllık yaklaşık 3 milyon 150 bin TL’lik ek maliyet getirilmiş oldu.

Haberin Devamı

Elektrik tedarik firmaları perakende satış hizmeti kesintisini, abonelerine gönderdiği faturalar, kırtasiye malzemesi ve müşteri hizmetleri merkezlerinde verdikleri hizmet karşılığı alıyorlar. Firmalar perakende satış hizmeti bedelini son yapılan değişiklikler ile enerji bedeli adı altında alırken, bu bedelin iptal edilmesi içinde açılmış davalar bulunuyor.

Â

Sanayicilerin satış hizmet bedeli tepkisi

KALDIRILMASINI Ä°STEDÄ°

EPDK’nın yıl başında uygulanmaya başlanan tarifesi ile elektrik tedarik şirketlerinin enerji bedeli adı altında aldığı perakende satış hizmeti bedelinin sürekli artan maliyetlerini daha da yükselttiğini dile getiren Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi (BAYOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Telseren, bu bedelin kaldırılmasını istediklerini söyledi. Sanayiciler olarak yıllardır elektrik faturalarındaki TRT payının kaldırılmasını savunurken, yeni yılda perakende satış hizmeti bedeli ile karşılaştıklarını anlatan Telseren, "Perakende satış hizmeti bedeli ile elektrik faturalarımız yüzde 3 oranında zamlandı" dedi.

Haberin Devamı

EK MALÄ°YET KABUL EDÄ°LEMEZ

KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk ise direk iletim şebekesinden enerji alan Organize Sanayi Bölgeleri’ne eskiden uygulanmayan bu bedelin, faturalara eklenmesinin maliyetlerini daha da artırdığını dikkat çekerek, sanayicinin temel girdisindeki bu maliyet artışının kabul edilemez olduğunu söyledi. Organize sanayi bölgeleri dışında yer alan ve tedarikçisi ile "perakende satış hizmet bedeli" ödemeyeceğine ilişkin sözleşme yapan serbest tüketici konumundaki diğer sanayi kuruluşlarının da bedellerin birleştirilmesiyle benzer şekilde mağdur olduğunu belirten Porsuk, "Aslında alınmayan bir hizmet söz konusu edilerek enerji maliyetlerinin artırılması genel enflasyonu yükseltme tehlikesi yaratmaktadır. EPDK’nin tarife değişikliği sanayiciyi mağdur etmiştir. Bu uygulamanın kaldırılmasını istiyoruz" diye konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!