Sanayici mutsuz

Güncelleme Tarihi:

Sanayici mutsuz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2015 01:11

EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Mart ayı meclis toplantısına konuk olan Genelkurmay Atatürk Araştırma Merkezi Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ergün Aybars, oda üyelerine Ermeni meselesi ile ilgili bilgiler verdi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Aybars, "Türkiye Kemalizm’e ihanet etmeseydi bugün Fransa düzeyinde bir ülke olurdu, ne Yunanistan, ne Ermenistan ne de Barzani bize kafa tutamazdı" dedi. Toplantıda ekonomik verileri değerlendiren EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise Ocak ayından buyana Türk lirasının dolar karşısında yüzde 12 değer kaybettiğini hatırlatıp, "Küresel piyasalarda yaşanılanlarla birlikte içerde de ekonomiye ilişkin beklentiler bozulurken, küresel krizde fark yaratan Türkiye’nin, ne yazık ki şimdi de dünyadan negatif ayrışma riski ile karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Üreterek büyüme ve kalkınma hedefi olan ülkemizde, üretim yapmak adeta imkansızlaşıyor" diye konuştu.

EBSO Mart ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Salih Esen, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve oda üyeleri katıldı. Toplantıya konuk olarak Genelkurmay Atatürk Araştırma Merkezi Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ergün Aybars katıldı. Açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Esen, piyasalarda belirsiz olduğunu savundu ve eğitim sistemine de değindi. Esen, "Yılın ilk çeyreğini de bitirdik ve geriye doğru baktığımızda piyasalarda tam bir belirsizlik ortamının getirdiği endişeyi görmekteyiz. Bugün güven endeksleri dip yapıyorsa bunun bir nedeni olmalı. İşsizlik oranımız artıyor, ihracatımız azalıyor. Yani birçok gösterge olumsuz yönde ivme kaydediyor. Bunun geçici olmasını ve en yakın zamanda toparlanmayı ümit etmekten başka bir şey elimizden gelmiyor. Ancak piyasalarda dengenin bozulduğu bir gerçek. Karşılıksız çıkan çeklerle ilgili her fırsatta konuyu ele aldığımı biliyorsunuz. Türkiye’nin önünde sıkıntı yaratan bir başka mevzu da Eğitim sistemimiz ile ilgili. Son 10 yılda 5 Milli Eğitim Bakanı değiştirilmiş olan ülkemizde sağlıklı ve istikrarlı bir eğitim sisteminden bahsetmek de ne yazık ki mümkün olamamaktadır. YGS’ye katılan 2 milyon kişi arasında sıfır çekenlere baktığımızda bu sayı 2010 yılında 14 bin iken 2015 yılında 42 bin 555 kişiye çıkmıştır. Çocuklarımızın geleceğini şekillendiren Eğitime biraz daha ciddiyetle eğilmesi gerektiğinin altını bir kez daha çizmek isterim" dedi.

Haberin Devamı

"SOYKIRIMIN MAZERETİ OLMAZ"

Haberin Devamı

EBSO tarafından davet edilen Prof. Dr. Ergün Aybars, oda üyelerine Ermeni meselesi ile ilgili bilgiler verdi. Prof. Dr. Aybars, "Roma ve Bizans döneminde de Yahudiler göç ettirildi. 2. dünya savaşı sırasında Japonya’nın Pearl harbor baskını sonrası ABD’de Japon asıllı ABD vatandaşı olan kişiler toplama kamplarına alındı. Bunun bir çok örneği var. Türkiye’de, Ermeniler tehcir edildi. Eğer onlar, Çanakkale Savaşı sırasında silahlı isyan çıkartmasaydı, ya da Çanakkale’de İngilizler kara harekatı düzenlemeseydi yine tehcir olmayacaktı. Asıl soykırım Almanya’da Hitler’in Yahudilere yaptığıdır. Öyle bir şey Türkiye’de yaşanmadı. Soykırımın mazereti olamaz. Türkiye’nin elindeki belgelerin hepsi böyle bir gerçeğin olmadığını gösteriyor. Ellerinde belge olan varsa da çıkartsınlar, bunları tarihçiler konuşsun. Türkiye Kemalizm’e ihanet etmeseydi bugün Fransa düzeyinde bir ülke olurdu, ne Yunanistan, ne Ermenistan ne de Barzani bize kafa tutamazdı. Batı kendi pisliğini iyi örtüyor. Cezayir Fransa’dan özür bekledi, sonuç alamadı" diye konuştu.

Haberin Devamı

"PKK TAŞERON FİRMADIR"

Bir soru üzerine İstiklal Mahkemeleri’nin o dönemin şartları altında değerlendirilmesi gerektiğini aktaran Prof. Dr. Aybars, "Siz eğer İstiklal Mahkemeleri’ni tartışırsanız, İslamiyet’in doğuşunu da tartışmalısınız, o da savaşla başlamıştır. Dünyada en az kan dökülen devrim Türk devrimidir" dedi. Konuşmasında PKK’nın taşeron bir yapı olduğunu kaydeden Aybars, İsrail’in kurulmasına karşı olmadığını ancak benzer bir devlet kurma girişiminin Türkiye’de yapılması durumuna karşı olduğunu belirtti. Konuşmasının ardından Aybars’a, Başkan Yorgancılar ve Salih Esen teşekkür plaketi verdi.

YORGANCILAR’DAN KOCAOĞLU’NA TEŞEKKÜR

Fuarİzmir’i belediyenin kendi kaynaklarıyla yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ederek konuşmasına başlayan Erder Yorgancılar, İzmir’in işsizlik oranlarına değindi. Başkan Yorgancılar, "2014 yıllık işsizlik oranı açıklandı. İzmir’de 15,4 olan işsizlik oranı %13,9’a gerilemiş görünse de hala Türkiye ortalaması olan %10’un çok üstündedir. O nedenle biz her platformda tekrarladığımız talebimizi bir kez daha dile getirmek istiyoruz. İşsizlik oranında ülke ortalamasının üstünde kalan illere özel istihdam desteği verilmesini istiyoruz. Ocaktan bu yana baktığımızda ortalama %12 değer kaybı ile TL en fazla kaybedenler arasında yer almıştır. Küresel piyasalarda yaşanılanlarla birlikte içerde de ekonomiye ilişkin beklentiler bozulurken, küresel krizde fark yaratan Türkiye’nin, ne yazık ki şimdi de dünyadan negatif ayrışma riski ile karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Üreterek büyüme ve kalkınma hedefi olan ülkemizde, üretim yapmak adeta imkansızlaşıyor. 10 bin 700 dolarlık milli gelirle yükselmemiz imkansız. Bizim hızlı hareket etmemiz gerekirken, devlet desteklerinin da artması gerek. Yarın Türkiye’de de açıklanacak olan 2014 büyüme oranının 2,7 civarında gelmesi beklenmektedir ki, potansiyelimizin bu oldukça altındadır" dedi. Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ne de değinen Yorgancılar, "Bu proje ile Azerbaycan’dan Türkiye’ye doğalgaz taşıması planlanan boru hattı ile enerjiyi nakleden Türkiye, bir kez daha jeopolitik gücünü de ortaya koymuştur. Rusya riski ile karşı karşıya kalan AB’ye de Türkiye’nin enerji üssü rolü hatırlatılmış oldu. Yılda 16 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak projenin ilk gaz geçişinin 2018’de olması planlanmaktadır" diye konuştu. Konuşmaların ardından gündemdeki diğer maddelere geçildi ve üyelerin talebi üzerine oturum basına kapalı olarak devam etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!