"Resmi nikah kadın ve çocukların güvencesi"

Güncelleme Tarihi:

Resmi nikah kadın ve çocukların güvencesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2015 01:01

Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin resmi nikah şartı aranmadan dini nikah kıyılabileceği kararına tepki gösterdi.

Haberin Devamı

EGİKAD olarak kadınların toplum içinde yaşadıklarını sorunların azaltılması, sosyal ve iş hayatında daha aktif hale gelmesi için mücadele ettiklerini belirten Elmasoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin kararının kadınların sorunlarını daha da artıracak nitelik taşıdığını söyledi.

Üyelerinin tümü erkeklerden oluşan Anayasa Mahkemesi'nin, resmi nikah yapılmadan dini nikah kıyan din görevlilerinin cezalandırılmasını öngören Ceza Kanunu maddesini iptal ettiğini açıklayan Elmasoğlu, "Ceza Kanunu'nun 230'uncu maddesinin 5 ve 6'ncı maddelerindeki düzenleme evlilik cüzdanını görmeden dini nikah kıyan görevlinin 2 aydan 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını öngörüyordu. Mahkeme gerekçe olarak basından öğrendiğimize göre resmi evlilik olmadan birlikte yaşanabildiğine göre, resmi evlilik olmadan dini nikah kıymayı cezalandırmanın eşitsizlik olduğunu ifade etmiş. Türkiye'de evlilerin yüzde 96,7'si dini nikahlı. Yani toplum olarak, dini nikaha önem ve değer veriyoruz. Sadece dini nikahla yapılan evliliklerde kadınların ve o evliliklerden doğan çocukların hakları garanti altında olmuyor. Bu karar kadınları ve çocukların aleyhine sonuçlar doğuracaktır" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!