Pişkinsüt iptali

Güncelleme Tarihi:

Pişkinsüt iptali
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Karşıyaka Belediyesi, İnsan Hakları Ödülü'nü Aydın Milletvekili Sema Pişkinsüt'e vermeye kalktı. Ancak DSP Genel Merkezi girişime soğuk bakıp, Başkan Tabak’ı uyarınca, 8 yıllık uluslararası ödül kaldırıldı

KARŞIYAKA Belediye Meclisi Ödül Komisyonu, ‘‘Uluslararası İnsan Hakları Ödülü’’nün TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı'nı zorunlu bırakan Aydın Milletvekili Sema Pişkinsüt'e verilmesini oy birliğiyle kararlaştırdı.

ANCAK DSP Genel Merkezi iddiaya göre, bu kararın partiyi kamuoyunda zor durumda bırakacağı gerekçesiyle Başkan Şebnem Tabak'ı uyardı. Komisyon da, ‘‘Siyasi çekişmeye konu olduğu’’ iddiasıyla ödülün iptaline karar verdi.

CHP Grup Başkanı Rıfat Özer, oy birliğiyle alınan karardan dönülmesini eleştirirken, Tabak, ödülün siyasi malzeme yapıldığı için verilmeyeceğini savundu. Ödül iptali, CHP'lilerin ret oyuna karşın kabul edildi.

KARŞIYAKA Belediye Meclisi Ödül Komisyonu, ‘‘Uluslararası İnsan Hakları ödülü’’nün bu yıl, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı'nı olaylı şekilde bırakmak zorunda kalan DSP Aydın Milletvekili Sema Pişkinsüt'e verilmesini kararlaştırdı. DSP'lilerin çocğunlukta olduğu komisyonun oybirliği ile aldığı karar sıkıntıya neden oldu. DSP Genel Merkezi iddiaya göre, ödülün Pişkinsüt'e verilmesinin partiyi kamuoyunda zor durumda bırakacağı gerekçesi ile Başkan Şebnem Tabak'ı uyardı.

Öneri geri çekildi

YENİDEN toplanan ödül komisyonu ‘‘Siyasi çekişmeye konu olduğu’’ gerekçesiyle önerisini geri çekti, bu yıl ödül verilmemesini kararlaştırdı.

MECLİSTE, CHP Grup Başkanı Rıfat Özer, üyesi olduğu komisyonda ödülün Pişkinsüt'e verilmesini oybirliğiyle kararlaştırdıklarını hatırlattı, ‘‘Benim imza attığım belgeyi yok etmeye kimsenin hakkı yok. Önergeyi kendileri getirdiler. Biz de destekledik. Bazı çevrelerin isteğiyle geri çekilmesi doğru değil’’ dedi.

DSP'li Başkan Tabak ise ödülün siyasi malzeme yapıldığı için bu yıl verilmeyeceğini savundu. Tabak, ‘‘Aldığımız iptal kararını Pişkinsüt de destekler’’ dedi. Meclis, CHP'lilerin karş çıkmasına rağmen ödül verilmemesini onayladı.

ÖDÜLÜN fikir babası olan Karşıyaka Belediye eski Başkanı Cihan Türsen, aday belirlenmesinde yanlış yapıldığını söyledi. Türsen, ‘‘Ödül, benden sonraki başkan Kemal Baysak döneminde ulusal mücadele verenlere layık görüldü. Şimdi de kısır siyasi çekişmelere alet ediliyor. Ödülün verileceği kişileri meclis komisyonu değil, işi bilen yazar ve aydınlar seçmeli. Meclis de nezaketen onaylamalı. Bu yöntemle ödül değil uluslararası, mahalli amacına bile ulaşamayacaktır’’ dedi.

DSP İl Başkanı Ramazan Gürsoy da, genel merkezin isteği doğrultusunda böyle bir karar alındığı iddialarını yalanladı. Ancak Gürsoy, eleştirilerin haksız olduğunun ortaya konması için ödülün Pişkinsüt'e verilmesini savundu.

KİMLERE VERİLDİ

1992 Yazar Aziz Nesin

1993 Gazeteci Yazar Uğur Mumcu

1994 Bosna Hersek halkı adına Alija İzzedbegoviç

1995 Kırım-Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu

1996 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş

1997 Azerbeycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev

1998 Şehit Aileleri ve Mehmetçik

1999 AKUT ve Gönüllü Kuruluşlar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!