Parasız girişler hasılatı düşürdü

Güncelleme Tarihi:

Parasız girişler hasılatı düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2009 00:00

Çanakkale ve bölgesinde Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’ndan sonra en çok gezilen, 5 bin yıllık tarihe ışık tutan Truva’ya yerli ve yabancı turistlerin ilgisi her geçen gün artıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün verilerine göre Truva’yı 2008’de 397 bin 207, bu yılın on ayında 321 bin 942 kişi gezdi.
Ancak geçen yıl 113 bin 38, bu yıl da 65 bin 191 yerli turist 15 TL olan giriş ücretini ödemedi. Böylelikle ziyaretçi sayısı sürekli artarken, giriş ücretinden sağlanan gelir yerinde saydı. Ziyaretçi artışının sevindirici, gelirin yerinde saymasının düşündürücü olduğunu vurgulayan İl Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar, şunları söyledi:

Parasız girelim

“Ziyaretçilerin bir çoğu, kurumsal görevlerini ve kendi kimliklerini gerekçe kılarak, müze ve ören yeri ziyaretlerini parasız yapıyor. Oysa yönetmeliğimize göre buralara parasız girebilecek insanlar ve meslek grupları belli. Ama biz müze ve ören yerlerine girişte para alınmaması için çok fazla taleple karşı karşıya kalıyoruz. (Parasız girelim) talepleriyle karşılaşıyoruz. Açıkçası, bu talep sahiplerinin de çoğu müze ve ören yeri bilet paralarını karşılayamayacak durumda değiller. Bu talep daha çok toplumun varsıl ve belli bir statü ile hareket eden kesimlerinden geliyor.”

Memurlara çağrı

Haznedar, Truva’ya görevli ya da görevli olmadan gelen memur, bürokrat ve çeşitli meslek grubundan kişilere, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın müze ve ören yerleri için belirlediği parayı ödemekten çekinmeyelim. Bu kayıp, gerçekten kültür ve tarihi varlıklarımızın restorasyonu ya da ihya edilmesi yönünde bir kaynak yaratmaya da engel olacak bir tavır” diye seslendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!