Pamuk üretmezsek para da basamayız

Güncelleme Tarihi:

Pamuk üretmezsek para da basamayız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2012 00:00

TARİŞ Pamuk Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, pamuğun sadece tekstil hammaddesi olmayıp, banknottan barut yapımına kadar pek çok alanda kullanılan “pamuk çekirdeği lifleri” yani ‘linter’in de ihracat için fırsat yarattığını söyledi.

Haberin Devamı

Azbazdar, “Pamuktan elde edilen toplam katma değer elyaf olarak kullanımının yaklaşık iki katı. ‘İthal etmeyelim, biz üretelim’ diye ısrar etmemizin nedeni bu. Tekstil hammaddesi olarak bilinen pamuğun çekirdeğini kaplayan ve linter adı verilen kısa lifli pamuklar, dayanıklılığı ve emme kapasitesinin yüksek olması nedeniyle banknot ve kıymetli kağıtların yapımında kullanılıyor” diye konuştu.

Pamuk çekirdeğinin küçümsenmemesi gerektiğini, tekstil, bitkisel yağ, margarin, biyodizel katkısı ve yem olarak kullanılan ürünün ana sektörler dışında dünyaya ihracatı yapılabilecek pek çok ilginç sektöre de hitap ettiğini vurguladı. Azbazdar, “Bir tekstil ülkesi olan Türkiye, yıllık 1 milyon ton pamuk üretebilecek kapasiteye sahip. Biz bunu üretirsek 1.5 milyon ton çekirdek çıkarırız. Böylece yakıt ve bitkisel yağ ithalatını azaltır, daha fazla istihdam sağlar, linterle de ihracat katkısı sağlarız. Hesap ortada” dedi.

Haberin Devamı

İSPANYA’YA İHRACAT

Azbazdar, “İçindeki selüloz miktarı çok yüksek olduğu için nemlendikçe dayanıklılığı kaybolmayan bu madde yurtdışından da talep görüyor. Biz birlik olarak İspanya’da bir kıymetli kağıt üreticisine 2 bin ton linter sattık. Bu ürünün şu anda tonu 500 dolardan satılıyor. Bu yıl yaptığımız linter ihracatıyla 1 milyon dolar gelir elde ettik” bilgisini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!