Kar ambulansını taşıyan çekiciye fazla yük cezası

Güncelleme Tarihi:

Kar ambulansını taşıyan çekiciye fazla yük cezası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2015 12:45

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Manisa Soma ilçesinde yağan kar nedeniyle ulaşıma kapanan Kayrakaltı köyünde rahatsızlanan bir hastayı, hastaneye yetiştirmek için yola çıkarılan paletli ambulansı taşıyan çekiciye fazla yük cezası kesildiğini belirtti. Duruma tepki gösteren Hasan Ören ’İnsan hayatını hiçe sayan sorumsuz bir davranış’ diyerek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Haberin Devamı

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması için verdiği soru önergesinde, "Hayat kurtarmak için dakikaların bile önemli olduğu bir zamanda Bakanlığınız görevlilerinin paletli ambulansı taşıyan çekiciyi durdurması ve işlemler için yolda bekletmesi, insan hayatını hiçe sayan davranış olarak nitelenmiştir, diyerek Manisa il Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirildiği bilinen 112 Acil Paletli Ambulansını Somaya taşıyan çekicinin bakanlığınız görevlileri tarafından yolda durdurulması, bekletilmesini, insan hayatını hiçe sayan sorumsuz bir davranış olarak değerlendiriyor musunuz" diye sordu.

Hasan Ören yaptığı açıklamada şunları söyledi; "Soma ilçemize bağlı Kayrakaltı köyünde solunum yetmezliği nedeniyle rahatsızlanan 84 yaşındaki İbrahim PAYCI’yı hastaneye yetiştirmek için herkes seferber olmuşken, 112’ye ait paletli kar ambulansını taşıyan çekicinin yolda durdurulması, uzun süre bekletilmesi ve fazla yük gerekçesiyle para cezası yazılmasını anlamak mümkün değildir. Ağırlığı fazla olan yük nedir? Paletli kar ambulansı. Amaç nedir? Bir hastanın hayatını kurtarmak O zaman ağırlığın hiçbir önemi olmaması gerekir. Çünkü olağanüstü bir durum söz konusudur. Ayrıca paletli kar ambulanslar yavaş hareket ettiği için bütün dünyada yolların karla kaplı olduğu bölgeye kadar en hızlı şekilde ulaşılması için çekicilerle taşınmaktadır. Soma’daki hastamızın hayatını kurtarmak için de Manisa’da bulunan paletli ambulans gece saatlerinde bulunan ilk çekici ile hastaya ulaştırılmak üzere yola çıkarılmıştır. Hastanın kurtarılması için dakikaların bile önemli olduğu bir zamanda yapılan doğru bir davranıştır. Fakat Manisa-Soma karayolunda Ulaştırma Bakanlığına bağlı tonaj kontrol noktasında, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirilmiş paletli ambulansı taşıyan çekici durdurulmuştur. Çekicinin yüklü ağırlığı 8500 kg yerine 8680 kg geldiği için 1.480 TL para cezası yazılmıştır. Cezai işlemlerin ardından hasta mağdur olmaması için paletli ambulans köye ulaştırılmış ve hasta alınarak Soma Devlet Hastanesine ulaştırılmıştır. Tek tesellimiz hastamızın zamanında hastaneye yetiştirilerek tedavisine başlanmış olmasıdır. Burada unutulmaması gereken hastaların hayatını kurtarmak için geçiş üstünlüğü olan ambulansı taşıyan çekicinin de kamu hizmeti yaptığıdır. İnsan hayatı her şeyin önündedir" dedi.

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören’in soru önergesi şöyle; "Son günlerde Manisa genelindeki aşırı kar yağışı genel hayatı olumsuz etkilemiştir. Zor durumda kalan vatandaşlara yardım etmek için çalışan kurumlara başka kurumlar tarafından çıkarılan zorluklar kamuoyunun büyük tepkisine neden olmuştur. Soma ilçesi Kayrakaltı köyünde solunum yetmezliği nedeniyle rahatsızlanan bir hastaya 40 cm varan kar nedeniyle sağlık görevlileri normal ambulansla ulaşılamayınca , Manisa’dan kar tipi paletli ambulans istenmiştir. Paletli ambulans yavaş hareket ettiği için bütün dünyada olduğu gibi yolların karla kaplı olduğu bölgeye kadar en hızlı şekilde ulaşılması için bir çekiciyle acilen yola çıkarılmıştır. Fakat Manisa Soma karayolunda bakanlığınız tarafından yürütülen tonaj kontrolünde, paletli ambulansı taşıyan çekicinin yüklü ağırlığı 8500 kg yerine 8680 kg geldiği için 1.480 TL para cezası yazılmıştır. Cezai işlemlerin ardından hasta mağdur olmaması için paletli ambulans köye ulaştırılmış ve hasta alınarak Soma Devlet Hastanesine ulaştırılmıştır. Hayat kurtarmak için dakikaların bile önemli olduğu bir zamanda Bakanlığınız görevlilerinin paletli ambulansı taşıyan çekiciyi durdurması ve işlemler için yolda bekletmesi, insan hayatını hiçe sayan davranış olarak nitelenmiştir.

Bunlara göre;

Manisa il Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirildiği bilinen 112 Acil Paletli Ambulansını Somaya taşıyan çekicinin bakanlığınız görevlileri tarafından yolda durdurulması, bekletilmesini, insan hayatını hiçe sayan sorumsuz bir davranış olarak değerlendiriyor musunuz?

Ambulans bekleyen acil hastanın hayatını tehlikeye sokan görevliler hakkında idari bir soruşturma açacak mısınız?

Bakanlığınız denetim elemanlarına insan hayatının her şeyin önünde olduğu bilinci için bir eğitim verecek misiniz?"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!