Organik üretim rekoru izmir’de

Güncelleme Tarihi:

Organik üretim rekoru izmir’de
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2010 00:00

Organik tarımın başkenti İzmir, dünyada 50 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşan sektörden daha fazla pay almak için atağa kalktı.

Haberin Devamı

TARIM ürünleri ihracatında başı çeken İzmir, öncelikli beş sektörden biri olarak belirlediği organik tarımla Türkiye’nin dünya pastasından aldığı payı artırmakta kararlı. Sektör temsilcileri, Ege Bölgesi’ne özel teşvik verilip, bölgenin tamamının ‘organik tarım havzası’ ilan edilmesini istiyor.
Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) Başkanı Atila Ertem, Ege Bölgesi’nin Türkiye organik ürün üretiminin yüzde 50’sini karşıladığını belirterek, “Alan bazında bu oran yüzde 36.6 seviyesinde. Organik üretimle uğraşan çiftçilerin de yüzde 34’ü Ege’de” dedi. Ertem, İzmir’in 120 çeşit organik ürün üretimiyle rekora sahip olduğunu ve tek başına ülke üretiminin yüzde 20’sini oluşturduğunu kaydetti.

Ege markasını yaratırız

Ertem, “Sektörün kilit örgütleri, sertifikasyon kuruluşları da merkez olarak İzmir’i tercih etmiş durumda” diye konuştu.  Katma değeri yüksek organik ürünlerin önem kazandığını ifade eden Atila Ertem şunları söyledi:

“Ege büyük potansiyel taşıyor. Rakamların yanısıra, bilgi birikimi ve çiftçi bilinci yüksek. Tüketim anlamında da önde gelen iller Ege’de. Bu yüzden özel teşvik verilmeli. Bölgenin tamamı organik tarım havzası ilan edilebilir. Aynı Silikon Vadisi gibi dünyada organik üründe Ege markasını yaratabiliriz.”

İşte bunlar yapılıyor

Haberin Devamı

* Kümelenme Projesi:
İzmir, Avrupa Birliği desteğiyle yürütülen “Ulusal Kümelenme Politikasının Gerçekleştirilmesi Projesi” kapsamında “Organik Gıda Kümelenme Projesi”nin merkezi seçildi.
* Uluslararası fuar:
Yeni bir uluslararası fuarın temelleri atılıyor. Ekoloji İzmir adındaki fuar 6-9 Mayıs 2010’da Uluslararası Fuar Alanı’nda düzenlenecek.
* Organik tekstil:
Tekstil, konfeksiyon ürünlerinin dış pazarlarda avantajını artırmak için yürütülen çalışmalar sonucu ‘GDO’suzdur’ etiketi koyma hakkı kazanıldı.
* Organik Oyuncak:
Bornova Belediyesi’nin ‘Organik Oyuncak Üretimi Projesi’ nde kurs alan 30 evkadını sertifikalarını aldı. Proje Türkiye’de bir ilk.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!