Onlar engel tanımıyor

Güncelleme Tarihi:

Onlar engel tanımıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2012 17:02

Bugün 3 Aralık... Dünya Engelliler Günü...

Haberin Devamı

 


Hürriyet Ege’nin engel tanımayan muhabiri Ralfi Rafael Kanyas, bu kez, nice başarılara imza atmış engelli sporcuların öykülerini yazdı... Nurullah Kart, Haktan Özgünver ve Bestami Boz bunlardan sadece üçü... Onlar, onca imkansızlığa rağmen koşuyor, yüzüyor, dalıyor, tırmanıyor, bisiklete biniyor, basketbol oynuyor... Yurtiçi ve dışında onlarca dereceleri var... Üstelik, spordan geçimlerini de sağlıyorlar... Engel kelimesi onlar için geçersiz... Çünkü onların yaptıklarının diğer insanların yaptıklarından çok daha fazlası var...

Bugün, çok çabalayıp nice başarılara imza atmış engelli sporcuların hikayelerini paylaşacağım... Onlar, onca imkansızlığa rağmen sporu başarıyla yapıyorlar. Üstelik, spordan geçimlerini de sağlıyorlar. Engel kelimesi onlar için geçersiz olmalı. Çünkü onların yaptıklarının diğer insanların yaptıklarından fazlası var. 

Haberin Devamı

Yeni hedefi paralimpik oyunları

 Nurullah Kart 31 yaşında. Doğuştan ortopedik engelli. 2 yaşından beri protez kullanıyor. Atletizme olan ilgisi yüzünden koşu protezi olmadığı halde konvansiyonel yürüme proteziyle koşarken diz kapağı yerinden çıktı ve oradaki bağlarının kopması sonucu altı operasyon geçirdikten sonra bacağının diz üstünden kesilmesi uygun görüldü. 1998’de engelli basketbol sporuna profesyonel olarak adım attı. Bu çalışmalarına devam ederken, tekerlekli sandalye basketbol antrenörlüğü seminerlerine katılarak temel çalıştırıcılık belgesi aldı. Bir dönem hem çalıştırıcı hem de oyuncu olarak engelli basketbol sporuna devam etti. 1998’den beri Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbol Ligi’nde lisanslı olarak oynuyor. Bunun yanında yüzme, bisiklet, aletli dalma ve tırmanma sporlarıyla ilgileniyor. 2001’de Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nü kazandı. Okumakta olduğu bölümünün sürdürdüğü arkeolojik kazılarda görev aldı. 15 Ağustos 2006’den beri İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde kent tarihi araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Şu an Bornova  Barışgücü Spor Kulübü’nde oynuyor. Kulübü diğer engelli basketbol kulüplerin de yaşadığı gibi maddi sıkıntı yaşıyor. Nurullah Kart, Büyükşehir Belediyesi Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı’yla birçok lig ikinciliği, Avrupa kupalarında ikincilik, üçncülük ve dördüncülükler yaşadı. Şimdiki hedefi, Türkiye’de çok fazla bilinmeyen, protezle koşma ve bisiklet dalında profesyonelleşmek ve ülkemiz adına paralimpik oyunlarına katılabilmek. Gerekli maddi imkanlar sağlanıp bir protez uygulandığı taktirde düzenli çalışmalar sonucunda bu alanlarda da başarılı olacağına inanıyor.

Haberin Devamı


Dünyanın en iyilerinden olmak istiyor

Haktan Özünver 22 yaşında. Spinabifida (omurga açıklığı) hastalığı nedeniyle doğuştan engelli. EÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Spor Yöneticiliği Bölümü öğrencisi. Aynı zamanda Aydın Engelliler Spor Kulübü’nde tekerlekli sandalye basketbol takımında oynuyor. Bu spora 2005’te bir yakınının tavsiyesiyle başladı. Kulübü, geçen sezon 2. lig’den 1. Lig’e çıkmasına rağmen sponsor bulmakta güçlük çekiyor. Bu da borçların ve yapılması gereken diğer işlerin gecikmesine neden oluyor. Özünver, şu anda yüksek lisansa hazırlanıyor. Birçok başarısı bulunmasına rağmen eğitimi için burs bulamıyor. Haktan Özünver, 22 yaş altı milli takımıyla birlikte Avrupa ikinciliği, Avrupa dördüncülüğü ve dünya beşinciliği yaşadı. Ayrıca, Avrupa ikincisi olduğu şampiyonada en iyi ilk beş oyuncudan biri seçildi. Bunun dışında altı yıl formasını giydiği İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nde Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi üçüncülüğü yaşadı. Hedefi, iyi bir üniversitede kariyerine devam etmek, aynı zamanda tekerlekli basketbol kariyerini her geçen gün biraz daha ilerleterek dünyanın en iyi sporcuları arasında adından söz ettirebilmek.

Haberin Devamı

2016 Rimo yolcularından biri olacağım

Ben de İzmir Büyükşehir Belediyesi Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı’nın lisanslı sporcusu olarak basketbol oynadım. Okulum yoğun olduğu için daha sonra tekerlekli tenis sporuna yöneldim. Lisanslı olarak İzmir Kültürpark Tenis Kulübü’nde engelli tenisi oynamaya başladım. Kulübümde engelliler için soyunma odası, duş ve tuvaletin olmaması bizim için en büyük handikap. Engelli tenisine devam edip, engelli yelkeninde de kendimi geliştirip 2016 Rio Paralimpik Oyunları’na katılmak istiyorum.

Başarılarına yenilerini ekleyecek

Bestami Boz 29 yaşında. Sekiz aylıkken çocuk felci geçirdi. İlköğretim ve liseyi Ankara’da okudu. 2001-2005 yılları arasında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İslahiye Meslek Yüksekokulu’nda iki yıllık bilgisayarlı muhasebe bölümünü tamamladı. 2005-2006 sezonunda İzmir Büyükşehir Belediyesi Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı’na transfer oldu, yedi sezon boyunca forma giydi. Bu sezon Galatasaray Engelli Basketbol Takımı’nda oynuyor. Basketbola arkadaşlarının ve şimdiki antrenörü olan Sedat İncesu’nun tavsiyesi üzerine 2002’de başladı. Yaşadığı zorlukların temelinde ülkemizin genelinde görülen mimari düzensizlikler var. Başarıları saymakla bitmiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı’yla 2005-2006 Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi ikinciliği ve 2006-2007 Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi üçüncülüğünü yaşadı. Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı ile de 2009 Avrupa Şampiyonası’nda ikincilik ve Londra 2012 Paralimpik Oyunları’nda yedincilik mutluluğu
yaşadı. Şu andaki tek hedefi, yeni transfer olduğu Galatasaray Kulübü’yle kariyerindeki ilk Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi şampiyonluğunu ve ilk Avrupa Şampiyonlar Ligi’ni kazanmak.

El ele güzel günler umuduyla

Haberin Devamı

BİRLEŞMİŞ Milletler, 1992’de aldığı bir kararla, 3 Aralık’ı “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kabul etti.
Bu kararın ardından BM İnsan Hakları Komisyonu, 5 Mart 1993 tarihli ve 1993/29 sayılı bildirisi ile üye ülkelerce 3 Aralık’ın “engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması” amacıyla tanınmasını istedi.
Her yıl 3 Aralık’ta kamu kurum ve kuruluşları rutin kutlamalarını yaparken, engellilerle ilgili sivil toplum kuruluşları düzenledikleri etkinliklerle kamuoyunun dikkatini bu alana çekmeye çalışırlar.
Yürüyüşler, konferanslar, paneller, basın bültenleri, konser, tiyatro gibi etkinliklerin engellilerin sorunlarını duyurmak açısından mutlaka yararı vardır. Ancak bu kadar önemli toplumsal sorunlar bir günlük etkinliklerle geçiştirilebilecek kadar sıradanlaştırılmamalıdır.
Geçen yıllarda bazı milletvekilleri, 3 Aralık’ta gözlerini bağlamak, tekerlekli sandalyeye oturmak gibi birkaç dakikalık çeşitli ilginç eylemlere başvurmuşlardı.
Oysa engellinin dünyası yalnızca tekerlekli sandalyeye oturmak ya da karanlıktan ibaret değildir. O tekerlekli sandalyeyle sokağa çıkamamak, karşıdan karşıya geçememek, markete gidememek, otobüse binememek, kaldırımlarda 100 metre ilerleyememek, görme engelli için iş başvurusunda fabrika güvenlik görevlisi tarafından kapıdan döndürülmek, muhatap bulamamaktır.
Ya zihinsel engelliler ve otizmliler? Onların rolünü oynayanı bugüne kadar gören oldu mu? O milletvekilleri 4 Aralık’ta Meclis’e gittiklerinde hangi düzenleme, hangi yasa tasarısı için çalışma yaptılar?
Günümüzde sağlık, eğitim, istihdam, erişim, sosyal güvenlik ve toplumsal yaşama tam katılım gibi temel sorunlarda engelli vatandaşlarımız için büyük fırsat eşitsizlikleri yaşanmaktadır.
Bu sorunları çözmek için bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi işe ilkokuldan başlamak gerekir. İlkokullarda müfredata konacak seçmeli derslerle engelsiz öğrencilerde farkındalık yaratılabilir. Böylece engelliye acıma ya da sadaka kültürü değil, hak temelli ve engelliyle birlikte bir şeyler yapabilme kültürü aşılanabilir.
Tüm ayrımcılıkların sona erdiği, engelliler için projelerin yapılmadığı ve kapak toplanmadığı el ele güzel günler umuduyla...
(Psikolojik Danışman, Narlıdere Zihinsel Engellileri Koruma ve Destekleme Derneği Başkanı)

Haberin Devamı

SORUN, YANITLAYALIM

25 yaşındaki zihinsel engelli oğlum, devletin iş eğitim merkezine devam ederken, bu dönem başında kaydı silindiği için şu anda evde oturuyor. Oğlumun eğitim hakkı için ne yapmalıyım? Ayşe Karslıoğlu (Buca)
Geçen temmuzda Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, mesleki eğitim ve iş merkezlerinde devam eden 23 yaş üzeri zihinsel engellilerin halk eğitim merkezlerine devam etmelerini öngören ‘Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ nedeniyle maalesef sizin çocuğunuz ve akranları özel eğitim hizmetinden mahrum bırakıldılar. Bazı iş eğitim merkezleri, halk eğitim müdürlükleriyle işbirliği yaparak mağdur durumdaki engelli bireyler için süreli kurslar açtılar. Ancak bu, sorunu çözmüyor. Yapılması gereken, engelli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte toplumda konuyla ilgili kamuoyu oluşturmak ve Meclis’te grubu bulunan partiler üzerinde baskı oluşturarak bu yönetmeliğin iptalini sağlamak.
? 21 yaşındayım ve geçen yıl geçirdiğim bir trafik kazası sonucu yüzde 45 engelli oldum. Şu anda işsizim ve özürlü aylığından yararlanmak istiyorum. Nereye başvurmalıyım? İlhan Bağ (Torbalı)
İkamet ettiğiniz yerdeki mal müdürlüğü ya da defterdarlığa başvurmalısınız. Oradan alacağınız sevkle yeni bir sağlık kurulu raporu almanız gerekecek. Ayrıca, sizden istenen diğer evrakları tamamlayıp teslim ettiğinizde süreç başlar ve yaklaşık 6 ay ile 1 yıl içinde size özürlü aylığı bağlanır. Daha ayrıntılı bilgi için aşağıda verilen adres ve telefonlardan bilgi alabilirsiniz.


Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü Sosyal Yardımlar Daire Başkanlığı Tuna Caddesi No:7

Kızılay ANKARA

Tel: (0 312) 458 10 36 (37, 38, 39, 40)

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!